Gallienus, Bel Riose şi Dragnea.III.


în secolul III imperiul a intrat într-o criză profundă. Nerezolvarea modului de succesiune la tron, legitimarea prin mituirea legiunilor şi lipsa unor comunicaţii eficiente, cumulate cu creşterea presiunilor germanice la Rin/Dunăre şi a parţilor în Orient a dus la o criză majoră. După succesiuni hilare a ajuns la putere Valerianus. Proclamat de legiunile de pe Rin a plecat metodic să stingă incendiile…err..invaziile. L-a lăsat pe Gallienus pe Rin/Dunăre şi a plecat în Orient, unde parţii reuşiseră să ocupe părţi însemnate din Imperiu. A eşuat lamentabil, fiind primul împărat roman capturat pe câmpul de luptă… Şi a constituit un excelent exponat împăiat după moarte… Fiul său a reuşit să oprească invaziile francilor, alamanilor şi, probabil, ale goţilor. Cu un secol mai devreme. Folosind un set nou de trupe – comitatus (din care vor evolua comitatenses-urile lui Diocleţian şi Constantin), la origine companioni şi gardă personală de elită, sub formă de cavalerie grea. Pierderea suferită în Est a generat noi uzurpatori în vest. Tradiţional Gallienus a fost văzut ca un împărat slab, pierzând controlul estului (Regina Zenobia a Palmyrei) şi o mare parte a vestului – Imperiul Gallic. Dat fiind că din urmaşul său, Claudius Goticul, a fost ales de Constantin (cel Mare) ca strămoş, „presa oficială” avea interes să îl detracteze pe Gallienus şi să îl ridice în slăvi pe Claudius. De fapt Gallienus a reuşit să creeze un grup de generali capabili (Claudius, Aurelianus, Probus etc) care, după moartea sa, a reunificat imperiul, a implementat reforme şi au părăsit teritorii greu de apărat (Dacia, Agri Decumates, etc).

Realitatea e că Gallienus a fost un împărat puternic, într-un moment extrem de dificil. Ceea ce l-a pierdut nu a fost ameninţarea externă, pe care o contracara încet dar sigur, şi nici cea internă – pe care o reducea încet la tăcere. Ci exact corpul de generali pe care îl crease. A murit asasinat de o conspiraţie condusă de Claudius, din care făcea parte şi Aurelianus… ironic, nu?

Nu ameninţarea vizibilă e cea periculoasă…ci cea invizibilă. Gallienus ar fi păstrat imperiul aşa cum era el în secolul I şi II. Urmaşii săi au reformat pentru că nu aveau timp să guverneze..până la Diocleţian durata unei domnii era de câteva luni până la 2-3 ani… Ca atare sistemul intern de comerţ s-a prăbuşit, regiunile au deveni independente din punct de vedere economic…prefigurând autarhia medievală. Taxele au devenit insuficiente, mai ales pentru armată…vedeţi cercul vicios..care a culminat la Diocleţian cu instituţia colonatului. Imperiul a intrat în secolul III cu reforma lui Caracalla, care îi făcea pe toţi cetăţeni romani. Şi a ieşit cu echivalentul iobagilor. Un pic mai sus decât sclavii. Secolul IV a fost doar un interludiu în decădere…

Imaginea Imperiului Galactic din ciclul Fundaţiei e copiată după imperiul roman. În faza de destrămare. Şi una din problemele care reprezintă o plagă a imperiului fictiv e dată de lungul şir de uzurpatori. Dar Asimov pune o problemă specifică cu Bel Riose. Ultimul general puternic al ultimului împărat puternic. Cine ştie istorie va face paralela cu Flavius Aetius şi Valentinian. Asimov spune explicit că un general puternic şi un împărat slab e combinaţia clară pentru detronare. Un împărat puternic şi un general slab implică pierderi la periferia imperiului (metoda aplicată de Constantin şi urmaşii săi şi, mult mai târziu, de bizantini). Un general slab şi un împarat slab e o reţetă de dezastru …Iar un împărat puternic şi un general puternic înseamnă un imperiu stabil şi care se extinde, pentru că generalul nu are alt loc de afirmare.

Cu ce a greşit Gallienus? Nu a avut un general..ci un grup de generali. Cu ce a greşit Aetius? Nu a luat puterea când trebuia.

Dacă înlocuim imperiul cu orice formă de guvernare… e simplu.

Va urma.

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s