Gallienus, Bel Riose şi Dragnea.II.


Şi cum se poziţionează studentul nostru pe durata mandatului CDR? Frustrat… Culmea, cei pe care i-a dorit au ajuns la putere..dar nu au făcut mare lucru… Abia acum intră disonanţa cognitivă în funcţiune… din plin. Nu e vina mea, eu am votat corect. Asta îmi doresc din 90. Un guvern de dreapta. Alegerea mea e bună, nu eu am greşit. Cine e vinovat? Oricine altcineva, muncitorul care a votat cu PDSR, oculta mondială, Rusia, etc… Oricine în afara mea şi a alegerii mele.

Muncitorul, care a sancţionat la vot conducerea PDSR, stă năuc. Ăştia sunt şi mai răi… „Raţi ai dracului de studenţi…că m-aţi indus în eroare, că eu vroiam să votez PDSR…”..

Noi în anul 2000…când nu vom mai fi copii.. şi PDSR câştigă detaşat.

Camera Deputaților. Au fost validate 10.839.424 din cele 11.559.458 exprimate. Mai jos sunt partidele care au obținut mai mult de 6%.

  • PDSR 3.968.464 (36,61%) voturi, 155 (44,93%) locuri
  • PRM 2.112.027 (19,48%) voturi, 84 (24,35%) locuri
  • PD 762.365 (7,03%) voturi, 31 (8,99%) locuri
  • PNL 747.263 (6,89%) voturi, 30 (8,7%) locuri
  • UDMR 736.863 (6,8%) voturi, 27 (7,83%) locuri

Cine a beneficiat de voturile pierdute de CDR? PRM. De ce? Pentru că dreapta, atunci când e dezamăgită..se duce şi mai la dreapta… 1933 în Germania… Sau Trump şi GOP în SUA. Ori Brexitul. Ori Marie Le Pen. Nu disecăm prezidenţialele pentru că o coaliţie moderată a învins o adunătură de extremişti. Şi da, PDSR era moderat…

Ceea ce merită notat e că tranziţia de putere s-a produs mereu civilizat şi perfect democratic. Nu a venit apocalipsa. Stânga şi-a strâns frumos jucăriile şi a intrat în opoziţie în 96 fără nici o problemă. Le-a adus înapoi în 2000.

Da, ştiu…stat de drept, aroganţă şi altele …privatizări hilare la absurd (gen ARO) şi multe altele… Dar şi stabilizarea economiei… un pic. Scopul nu e sa analizăm guvernarea ci efectul ei pe cele 2 personaje.

Pentru muncitor e status quo. Nici mai bine, nici mai rău. Doar previzibil..şi un pic de linişte socială. Dusă e inflaţia galopantă din 97-98… nici salariile nu cresc dar nici nu se mai devalorizează peste noapte… şi există o creştere economică… Normal, e efectul noului guvern! Am ales bine!!

Pentru fostul student, acum intelectual – să îi spunem medic. Normal că e efectul guvernării anterioare, care a avut curajul să taie nodul gordian al ineficienţei! Normal că acum avem creştere economică după ce guvernele anterioare au închis găurile negre din economie..începând cu Valea Jiului şi terminând cu CUG+urile. Faptul că e mai ieftin să aduci cărbune polonez sau că nu mai e cerere mondială şi internă pentru utilajele grele..e neimportant. Am ales bine. În 96. Chiar dacă am sărăcit crunt atunci…

Ambele părţi consideră că au ales bine…chiar dacă au plătit pentru asta..

Şi totuşi PSD câştigă alegerile în 2004 ca să le piardă la masa verde. Din nou, PSD, cedează puterea. Fără convulsii…

Camera Deputaților

Bascularea PUR, faimoasa soluţie imorală, duce pentru prima dată în România post decembristă la bascularea votului. Da, PSD ar fi avut nevoie de PRM pentru a guverna. Nu era o soluţie mai morală. Deloc. Cu toate acestea atunci se impune un rezultat contrar votului. E ca si cum Hillary ar fi câştigat votul popular dar a pierdut în colegiu. Oups. Asta chiar s-a întâmplat. Păi cum să nu fie nemulţumit votantul PSD?? Sentimentul de victorie s-a transformat în înfrângere…. Iar cei ai PNL-PD jubilează…Le-am tras-o!

Din fericire creşterea economică a tăiat din amărala muncitorului şi a dus la extaz medicul. Ultimul e transfigurat de bucurie că i s-a confirmat încă odată alegerea. Cel de al doilea nu vede prea multe dar se bucură de credite doar cu buletinul şi de exuberanţa creşterii nivelului de trai… Faptul că un rezultat popular a fost întors…e mai puţin relevant. Ba mai mult, când căruţa PNL-PD se rupe în 2007…partizanii se atacă furibunzi între ei.

În politică, cea mai instabilă situaţie e trepiedul…zicere Bene Gesserit. Cu 3 partide importante…instabilitatea e asigurată. Când mai vine şi criza…

Muncitorul merge mai departe liniştit. Are peste 50 de ani. Copii sunt deja pe la casele lor..se descurcă. O bună parte a problemelor anilor 90 a dispărut.. Medicul încasează un prim şut în 2007. În credinţele sale. Păi PD (după un triplu salt ideologic, de la stânga la dreapta) cum să se certe cu PNL… Adică cum să nu facă alianţă împotriva duşmanului din 90… E schizoid. Disonanţă cognitivă. Dar şutul cel mare vine în 2009.

Camera Deputaţilor:
PD-L – 115 mandate
PSD-PC – 114 mandate
PNL – 65 mandate
UDMR – 22 mandate

După o guvernare euforică…Dreapta obţine o majoritate zdrobitoare. PD + PNL… Dar guvernul se face cu ….. PSD!

Jumătatea schizoid dreaptă a medicului, votant de PD se cutremură la alianţa contra naturii.. Jumătatea schizoid dreaptă a medicului, votant de PNL, se cutremură. Dar nu ştie de ce… Încă. Muncitorul e bulversat. E bine că vine la putere…dar parcă nu chiar cu portocalii… Cum să împaci ideologia cu rezultatele şi cu democraţia…

Şi formarea USL reuşeşte să mute la fel de eficient jumătatea schizoid dreaptă a medicului votant de PNL. Din nou sintagma „răul cel mic” care impune să înghiţi alianţa şi să taci..

Şi iar se rupe şi iar se aliază… şi threesome-ul asta, mai tare ca în filmele XXX, dă semne că va continua. Cu excepţia momentului când unul din partide obţine un scor de 50% care îi permite să facă guvernul singur.

Nebunia crizei a lovit la fel în muncitor şi în medic. De aceea USL a luat cât a luat. Dar asta nu înseamnă că au ales prost!! Nuuuuu, au ales inteligent. De fiecare dată când ai lor au fost la putere a fost bine. Iar dacă ceilalţi nu au făcut un rău mai mare…e pentru că ai mei au fost la putere înainte. Ponta a avut creştere economică pentru că Boc a avut curaj să taie. Boc a făcut dezastru, Ponta l-a reparat. Remarcaţi că ambele ipoteze sunt mutual exclusive? Nu poţi să spui că poate adevărul e la mijloc…vei primi şuturi în partea dorsală din partea ambelor categorii..

Modul în care Băsescu a făcut politică în ultimii ani a făcut imposibilă coabitarea civilizată. Prea multe invective, prea multe acuze, prea multă ură aruncată în alegeri.. Remarcaţi asemănarea cu alegerile din USA sau „au trebuit să moară oameni ca UK să iasă din UE!” Întoarcerea rezultatelor votului popular (încercată dar nereuşită de Iohannis) a devenit norma, în loc să fie excepţia… Predarea puterii e însoţită de coruri de bocitoare şi profeţi apocaliptici.. Înverşunarea e din ce în ce mai mare… de ce? Pentru că nu putem admite că am greşit!

Suntem fiinţe logice dar guvernate de emoţii. Ca să avem încredere în noi trebuie să avem un istoric în care deciziile noastre să fie mereu bune, drepte şi excelente. Suntem teribili în a ne înşela pe noi înşine!

Ok, după atâta teorie a chibritului…revenim la titlu. Ce au în comun cei trei?

Va urma…

 

 

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s