Incă nici nu am început să lupt…


În timpul Războiului de Independenţă flota americană era sublimă dar..lipsea cu desăvârşire. Ajutorul oferit de francezi a acoperit această lipsă..dar Ludovic al XVI-lea a fost convins să ajute tânăra republică abia după bătălia de la Flamborough Head.

Ce s-a întâmplat? John Paul Jones, brav căpitan american, ameninţa convoaiele britanice la fel cum Drake a făcut-o pe când Spania era marea putere şi Anglia doar o promisiune elizabetană.

Ca atare, Amiralitatea a detaşat vase de luptă să protejeze aceste convoaie şi, dacă era posibil, să îl captureze pe Jones, împreună cu miniescadra sa de corsari.

Văzând un convoi de peste 50 de nave comerciale Jones nu a aşteptat mult şi a încercat să captureze cât mai multe vase. Între el şi convoi s-au interpus HMS Serapis şi Countes of Scarborough, un vas comercial înarmat pentru luptă.

Deşi aparent numărul de tunuri şi de marinari erau aproape identice (44 la 42 pentru englezi şi 400 la 320 pentru americani) Serapis era o navă militară, cu o manevrabilitate excelentă în timp ce Bonhomme Richard a lui Jones era o navă comercială adaptată pentru luptă. Nu mai vorbim de calitatea marinarilor englezi.

De aceea, căpitanul lui Serapis nu a fost deloc deplasat când, la începutul luptei, a întrebat dacă americanii se predau, mai ales că deja câteva salve engleze găuriseră bine nava americană. Încăpăţânat, Jones a replicat: încă nici nu am început să lupt!

 

Ştiind că nu va reuşi să depăşească handicapul generat de calitatea marinarilor englezi şi de armamentul superior, Jones a avut în minte o altă tactică: a curăţat puntea superioară a englezilor cu grenade şi echivalentul şrapnelelor şi, în timp ce propria navă se scufunda practic, sub efectul tunurilor engleze…a abordat nava engleză şi a cucerit-o la baionetă…err.. la sabie de abordaj şi muschetă. În cele din urmă, căpitanul Pearson..a coborât propriul steag predându-se.

John Paul Jones a devenit o legendă vie. Britanicii l-au demonizat…deh, mai era şi scoţian de origine..

Şi ce legătură e cu noi?

Până acum am avut campanii scurte. 2-3 luni de discuţii, consultări…care au culminat în câteva zile de boicotare a CNAS. În funcţie de sperietura guvernanţilor, am negociat condiţii mai mult sau mai puţin bune. Marea masă a medicilor a participat efectiv doar în 10-15 zile de conflict.

Ei, lucrurile se schimbă. CNAS a crezut că nesemnarea adiţionalului e eterna încordare de muşchi. Ca atare a muşcat-o. Rău. A dat ordine să se facă adiţionale şi a cerut caselor locale să se implice în obţinerea de semnături. Fără să vadă unde era problema. Nu în nesemnare ci în arătarea cu degetul că la CNAS … FNUASS e gol.

Deloc întâmplător nici o altă categorie de furnizori nu a fost deranjată cu semnarea la termen a actelor adiţionale. Deloc întâmplător nu a existat o coordonare CNAS privind riposta. Deloc întâmplător ideea cântată de CNAS pe comunicate e că „a continuat furnizarea de servicii”…

Aici e de fapt problema. Lăsând semnarea să decurgă anarhic ca în alţi ani, CNAS (sub mângâierea pasivă a MS) a periclitat buna desfăşurare a contractului cadru şi şi-a pus asiguraţii (motivul real pentru existenţa CNAS) în pericol de a nu primi, legal, asistenţă medicală.

Dacă DNA ar avea ochi şi pentru altceva decât prime+time cu cătuşe…ar trebui să fie foarte interesat de ce nu se poate niciodată să ai un contract corect şi la timp. Sau de ce mentenanţa unui sistem prost nici măcar nu e licitată. Sau de ce sumele destinate medicamentelor compensate au crescut serios în ultimii ani fără ca starea de sănătate a pacienţilor să fie mai bună…Sau de ce Comisia de MF nu a fost NICIODATĂ folosită pentru protocoale de medicamente…Sau de ce CNAS are UPS pentru 10 minute în timp ce spitalul de la Cucuieţi are obligaţia de a avea generator pentru câteva zile…Şi exemplele pot continua. E drept că Olguţa aduce rating. Preşedintele CNAS, oricare ar fi el, e un ilustru necunoscut în afara sistemului. Deşi are 5 miliarde de euro pe mână…

Dar să lăsăm DNA să depene poveşti de celulă şi să revenim la conflictul actual. În bătălia sus menţionată căpitanul englez a reuşit în sarcina sa primară – să protejeze convoiul. Dar a pierdut ceva mult mai preţios: premiul moral. Americanii au demonstrat că nu cedează şi sunt dispuşi să lupte până la capăt.

Ce a câştigat CNAS acum? Nimic. A, câteva adiţionale semnate la 24 noaptea de câţiva Benedicţi Arnolzi. Dar a fost adusă la lumina zilei modalitatea total ilegală în care se desfăşoară activitatea legislativă pe contractul cadru. A pierdut un tempo, în condiţiile în care toate comunicatele medicilor de familie au fost preluate integral de presă. A pierdut ceva mult mai preţios: monopolul legalităţii. Până pe 1 aprilie 2016 preşedintele CNAS avea dreptate chiar şi când nu avea. Acum…va fi mereu întrebat cum e cu retroactivitatea, cum e cu activitatea legislativă.. Şi, ceea ce doare şi mai tare la CNAS, e că acum NU ştiu din ce direcţie vor veni următoarele lovituri!

Încă nici nu am început să luptăm!

PS – ar fi trebuit citat şi Ministerul Sănătăţii…dar respectivii, ca de obicei, s-au camuflat în tăcere. E prima dată când un ministru al sănătăţii fuge de discuţiile cu medicii..atât cei de familie cât şi de alte specialităţi. A dat mâna doar cu Sanitas…pentru că le-a promis 25%, lucru infirmat de restul guvernului… Şi acum şi Sanitas începe să facă valuri…

 

Anunțuri

2 thoughts on “Incă nici nu am început să lupt…

 1. Am citit cu mare placere comentariul dvs.Cred in noul CoCa daca va fi vreodata
  negociat cu adevarat,ar trebuie cerut si Contract de Asigurare pentru cetatenii
  platitori pentru sanatate.Atunci sa vedeti teama(„ciocul jos”) si poate finantare
  corecta.
  Cu stima,
  Bogdan Balanescu

  • Ar fi ideal sa avem un contract de asigurare (mai ales ca ar putea fi facut pe diverse paliere, in functie de contributii). problema ramine politica: nici un politician nu poate admite ca finantarea obligatorie (CASS pentru FNUASS) nu acopera costurile reale si e nevoie de coplata, atit ca sursa de finantare reala (si nu plicul in buzunarul medicului) cit si ca element moderator al accesarii serviciilor…

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s