Drumul spre guvernare…


E pavat cu intenţii bune… Luaţi fraza în sensul cel mai sarcastic cu putinţă…

În mai puţin de câteva zile un guvern aparent născut din tehnocraţie europeană şi din fraza „nimeni nu îmi face guvernul” s-a dovedit a fi unul dintre cele mai dezamăgitoare cu putinţă.

Nu, nu e vorba de prestaţiile individuale. Nu e vorba de pozele tânărului coleg (insist pe coleg: cei care suntem medici ar trebui să ne comportăm astfel şi să îl considerăm coleg!) sau de bâlbâiala de la Justiţie.

E vorba de modul în care a fost gândit guvernul. E impardonabil pentru un viitor prim ministru să nu verifice experienţa unui viitor coleg (să insist şi aici pe termenul coleg?). Nu e deranjant că a fost manechin. Nu e deranjant că e rezident (ştiu mulţi dinozauri care s-au zbârlit deja!). Nu e deranjant că nu are experienţă. E deranjant că aceste lucruri NU erau cunoscute de PM. Vorba lui Tyrion: un bastard rămâne un bastard şi un pitic rămâne un pitic. Oamenii vor comenta şi te vor răni. Foloseşte acest lucru ca pe o armură şi vei fi apărat. Asumă-ţi ceea ce eşti. Ar fi putut fi prezentat ca o tânără speranţă, necorupt de sistemul ticăloşit (criticilor de feisbuc, ştiaţi că a luat printre primii la rezidenţiat? Asta nu valorează nimic?).

Sau nominalizarea de la Justiţie.. E firesc ca cineva fără experienţă să se bâlbâie la audieri. E nefiresc însă ca acest lucru să se prezinte nepregătită pentru teme care şi cu ochiul liber urma să fie întrebată. De exemplu imunitatea. E clar că urma să fie chestionată. Eu aş fi venit cu …avocatul. Aş fi răspuns simplu că mă interesează ca imunitatea să nu fie umbrela de vreme rea pentru corupţi dar în acelaşi timp să nu fie bătaia de joc a unor procurori preocupaţi de rating sau a politicienilor. Iar la modul concret aş fi spus clar că nu mă pricep la asta DAR mă pricep la adunat echipe (deh, trecut de ONG) multidisciplinare care să facă lucrul acesta transparent şamd. Asta înseamnă să fii lider. Nu facultatea. Ci să ştii să arăţi direcţia, să manageriezi echipa care te duce în acea direcţie, samd. Asta trebuia să o consilieze onor PM-ul pe candidata sa.

Revenind la PM. Aparent schimbarea unor nume sub presiunea media e un lucru bun. Oare? Mie îmi sună a lipsă de siguranţă.

hai să analizăm un pic altfel lucrurile: Un guvern demisionează. Un preşedinte capătă puterea de a numi un PM. Care să gestioneze ţara şi să răspundă la doleanţele prezidenţiale. Preşedintele are o singură armă: alegerile anticipate. Parlamentul poate respinge nominalizările prezidenţiale dar se vor găsi în situaţia ingrată de a face campanie electorală în plină iarnă şi cu huiduielile electoratului. Ar fi votat şi o broască râioasă …vorba altui presidente.

Ce se întâmplă: avem declaraţii foarte corecte gen „nu îmi face nimeni lista cu miniştri, facem consultări, etc…profesionişti, tehnocraţi..”. Creştem foarte mult nivelul aşteptărilor populare iar neoconii exultă pe reţelele de socializare (primul semnal de alarmă!). Concret vedem doar nume aruncate de presă şi nenumărate întâlniri cu partidele. Logic ar fi fost ca acolo PM desemnat să prezinte deja o echipă şi un program şi să le armonizeze eventual cu doleanţele legitime ale partidelor.

Ok, program de guvernare sună ambiţios pentru un guvern limitat în timp. Dar tot trebuie prezentat. La fel cum acest program trebuie făcut de viitorii miniştri. Nu poţi cere unui PM să se priceapă la toate. Asta e treaba fiecărui ministru. Că vine întrebarea simplă: cine a scris bucata de sănătate din program? Colegul nostru Baciu? Păi…dacă PM nu ştia că e rezident….atunci când au avut timp să scrie partea de program??? Sau au stat să scrie programul şi nu au avut timp să se cunoască….

Atunci când a fost înfiinţat departamentul de rural al SNMF am stat 2 zile 15 oameni şi am scris 2 pagini. Ne-am „certat” pe fiecare cuvânt ştiind că în spatele frazelor din programul departamentului urmează să fie lucruri care se vor baza pe acel program. Retrospectiv o bună parte din cele de acolo nu s-au împlinit. Asta nu înseamnă că nu sunt bune sau că sunt nefezabile. Dar asta era doar pentru un departament al unei societăţi profesionale pentru o parte a sistemului de sănătate. Dar atunci când ai de a face cu 5% din PIB, cu sute de mii de medici şi asistente şi cu sănătatea a 19 milioane de români parcă un pic mai multă responsabilitate ar fi necesară. O bună prietenă mărturisea la ieşirea de la prima ei negociere din biroul oval al CNAS că se simte strivită de responsabilitatea de a negocia în numele a 12 mii de colegi, că trebuie să ia decizii privind viitorul lor… Asta înseamnă să fii responsabil. Să înţelegi că nu e un joc de-a cifrele sau de-a nominalizările.

M-aş fi aşteptat ca PM-ul să ia apărarea deciziilor sale atât la Sănătate cât şi la Justiţie. La urma urmei îşi apăra propria integritate. Trebuia să garanteze el pentru miniştrii săi şi apoi să demonstreze că nu a greşit cu nominalizările. Dar…a dat înapoi ca ultimul politician. Dacă nu erau buni de ce i-a nominalizat? Dacă erau buni de ce i-a retras? Dacă ştia că erau cu probleme şi totuşi i-a nominalizat sau dacă ştia că sunt buni şi totuşi i-a retras atunci avem o problemă cu integritatea PM-ului. E o situaţie loose loose pentru noi. Cei guvernaţi. Ce încredere să am într-un PM care nu reuşeşte să formeze o echipă?? Şi care se dă în bărci pe FB la ceas târziu din noapte (comunicarea este esenţială dar mă aştept de la un PM să gestioneze mai elegant situaţia. În plus presupun că are lucruri mai importante de făcut când vrei să guvernezi o ţară decât să răspunzi personal pe FB…).

hai să numărăm pe degete: a primit miniştri în plic, NU i-a verificat personal, programul de guvernare a fost scris în dorul lelii (vorbesc de sănătate, restul e din alte surse), cedează la primele presiuni… Mai trebuie să mai avem aşteptări de la performanţa guvernului viitor? Nivelul meu de aşteptare a devenit extrem de redus: măcar să nu înrăutăţească situaţia. Şi tare mă tem că în tipic stil românesc voi fi dezamăgit.

La (p)omul lăudat nu te duci cu sacul…

 

Reclame

4 thoughts on “Drumul spre guvernare…

  1. Aditzu,tu nu esti atat de tanar ca tanarul nominalizat,pozat in chiloti,cel putin eu,nu te-am vazut,experienta ai,destept esti….te-ai aventura intr-o asemenea functie?

  2. Nu. Cunosc suficient de bine sistemul ca să ştiu că fără un sprijin politic important e extrem de dificil să faci o schimbare masivă. Sau măcar să realizezi o diferenţă. Şi e foarte uşor să fii compromis de cei din subordine.. acum depinde şi de mandatul pe care ţi-l asumi. Dacă aş vrea să fac ceva doar pentru a schimba cu 10%, să zicem, atunci ai putea să îţi asumi o asemenea sarcină. Cu condiţia esenţială să ai un grup masiv de oameni care să fie de bună credinţă şi să lucreze împreună cu tine… De unul singur împotriva sistemului? Nici o şansă.
    Ar mai exista o posibilitate în care aş putea fi tentat să accept: necesitatea absolută – situaţie atât de dezastruoasă încât sacrificiul personal să pălească în faţa necesităţii. Chiar şi atunci sunt ferm convins că există suficient de mulţi oameni mult mai buni ca mine pentru acest post.
    PS nu îl cunoaştem pe tânărul propus. Hai să nu ne hazardăm în afirmaţii. Poate este realmente bun… la urma urmei şi de Napoleon râdeau generalii săi atunci când cu 30 de mii de oameni flămânzi şi desculţi a plecat să cucerească Italia ocupată de 60 de mii de austrieci bine hrăniţi şi aprovizionaţi!

  3. Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat că intenţionează să deschidă administraţia guvernamentală spre societate şi să lucreze îndeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru „a progresa împreună” pe proiectele ce vor fi propuse, el precizând că în perioada următoare se va concentra pe formarea echipei. El a declarat ca „că acest lucru se aşteaptă de la viitorul Guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei, nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar şi pentru a identifica soluţiile pentru a merge mai departe şi, în acelaşi timp, să aibă acest Guvern înţelepciunea şi maturitatea să poată să lucreze cu Parlamentul, cu cei care sunt în măsură să ia deciziile care să ne permită să progresăm”… A cedat prea usor ??? … a aratat deschidere ??? … a fost sabotat ??? … nu a avut suficient timp ??? … nu mai conteaza … Ceea ce conteaza este ce va face in urmatoarea perioada … si sa administreze tratamentul de resuscitare, sa stabilizeze situatia …

    • Una e sa ai un dialog si sa găsești o cale comuna..alta e sa greșești, sa o iei de la capat si cu totul altceva e sa o tii haisa iin directia aleasa initial.. Un lider bun stie sa convinga, sa conduca, sa cedeze. Mai avem. Deocamdata a defilat cu oameni pe care nu ii cunoaste. Vom vedea dar deja sint sceptic…

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s