Sistemul suntem noi!


Îmi permit să citez în titlul cuvintele unei bune prietene.

Pentru tinerii frumoşi şi pufoşi (sic!) care au ieşit să protesteze în Piaţa Universităţii ei nu sunt sistem. Ei nu vor să facă parte din sistem.

Oare?

„daţi-mi un punct de sprijin şi răstorn Pământul” ar fi exclamat Arhimede explicând legile pârghiilor.

A protesta în piaţă nu e uşor. Presupune să te îmbraci şi să ieşi acolo, să stai câteva ore şi să strigi, să te agiţi. Eventual să iei un baston peste ceafă de la un jandarm sau câteva haştaguri pe Facebook. E mai greu decât să stai acasă şi să te indignezi pe facebuc, dând shareuri, likeuri şi comentarii aprige….

Dar e infinit mai uşor decât să lupţi cu adevărat. Câţi din cei din piată au creat legături şi au făcut organizaţii? Câţi au aderat la structuri deja existente? Câţi au intrat în organizaţii considerate „nefrecventabile” (partide!) cu ideea de a aduce schimbarea acolo unde trebuie produsă?

O parte a job descriptionului (fişa postului!) pentru funcţiile mele din organizaţii e recrutarea de oameni. Colegi care să dea o oră din timpul lor pentru timpul nostru. O oră de la 10 colegi echivalează cu 10 ore de-ale mele. Acum 2-3 ani una din întrebările recurente era: ce fac organizaţiile pentru mine? Pentru mine ca simplu medic… La servirea citatului din JF Kennedy, cel cu „nu te întreba ce a făcut ţara ta pentru tine ci ce ai făcut tu pentru ea..” rezultatul era exact pe dos. Îi îndepărtam şi mai tare.

De ce? E contraintuitiv… Logic şi firesc ar fi ca oamenii să se coaguleze singuri în structuri care să îi proteje.. De la colegia din Roma antică, trecând prin breslele medievale şi terminând cu partidele moderne. E atât de simplu să te gândeşti că „unirea face puterea”… atât doar că nu e…

În sociologie partea vestică a Europei e descrisă ca fiind bazată pe individualism iar cea estică pe colectivism. Cu toate acestea organizaţiile vestice sunt mult mai atrase de colectivism în timp ce esticii sunt individualişti exacerbaţi. Intenţionat am făcut o confuzie între individualism şi egoism. Pentru că ele nu se suprapun deloc. Este exact aceeaşi dezbatere din biologie generată de conflictul între supravieţuirea individului şi a speciei şi sintetizat de Dawkins în „The Selfish Gene”. Rezultatul matematic din biologie? „M-aş putea sacrifica pentru un frate şi 2 veri”. Cu alte cuvinte genele dintr-un frate şi 2 veri sunt echivalentul bagajului meu genetic. De aici comportamentele aparent altruistice ale antilopelor care, în loc să pască precum celelalte, stau de pază şi avertizează restul turmei de apropierea leilor. Ele pasc mai puţin şi le scade fitness-ul individual. Însă surorile, fraţii, unchii şi mătuşile din turmă beneficiază. O turmă de antilope în care nimeni nu stă de pază va deveni repede o pradă uşoară şi…va dispare.

Trecem la istorie. Modelul colectivist estic provine din drujina slavă. Migraţia slavilor în secolele 6-7 a înlocuit masiv colectivităţile prezente din Balcani, inclusiv din Grecia propriu-zisă. De ce? Pentru că, spre deosebire de individualiştii cetăţeni romani, slavii erau organizaţi în asociaţii de 30-40 familii. în care toţi aveau grija de toţi. Cu alte cuvinte în timp ce onorabilul cetăţean roman o încasa (o nenorocire întâmplată capului familiei se repercuta asupra întregii familii) în timp ce la slavi restul familiilor aveau grijă de familia aflată în nenorocire – ca atare nu e de mirare evoluţia demografică). În final e o rămăşiţă a organizării tribale.

Bun şi? Păi e simplu. Onorabilul estic e de părere că nu trebuie întotdeauna să facă ceva, clanul o va face pentru el. Practic se ascunde în spatele responsabilităţii colective. Inclusiv modul de impozitare în est era pe sat şi nu pe indivizi. Ca atare cei bogaţi suplimentau părţile celor săraci. Individualismul vestic implică şi responsabilitate individuală. Nimeni nu va veni să plătească taxele mele. Ori le plătesc, ori o păţesc. Simplu.

România, ca şi alte ţări din estul Europei, a beneficiat şi de efectele comunismului. Un efect pozitiv (ei da, comunismul a avut şi părţi bune – rata de alfabetizare de atunci nu va mai fi atinsă niciodată în ritmul de acum – de exemplu) a fost destructurarea comunităţilor bazate pe rudenie. Împrăştierea în toată ţara a familiilor (cu scopul de a destructura posibilităţile de protest) a reuşit să rupă legăturile colective. Acum se manifestă doar la rudele foarte apropiate.

Deci nu mai suntem colectivişti (deşi mentalul colectiv încă ne consideră cei mai buni, mai calzi, mai primitori, etc – că e o minciună se vede din modul în care am refuzat refugiaţii din Siria – a se compara cu modul în care i-am primit pe polonezii refugiaţi în 40… suntem ipocriţi şi patetici!). Nici nu suntem încă individualişti, conştienţi că trebuie să ne aliem cu alţii cu aceleaşi scopuri ca şi noi pentru a reuşi. Şi că responsabilitatea mea e să îmi aduc aportul. Nu să îi las pe ceilalţi să tragă pentru mine.

Revenind la frumoşii şi pufoşii protestatari din piaţă. Sau cei care urlă pe facebuc. În afară de a fi cool (cu bannere, imagini cu candele şi haştaguri cu #colectiv) ce fac, au făcut sau vor face? Îmi vine în minte protestul din 1990. Atunci învăţam cu toţii. Fiind din Iaşi şi încă minor, Piaţa Universităţii era mult prea departe pentru mine. Cu toate acestea nu am scăpat de linşajul colectiv …deh cumpăram România Liberă, ziar protestatar… Însă cei care protestau atunci în Piaţă s-au regăsit în programele CDR. Personal am „pus umărul” lucrând în presa anilor. 2 ani de presă în care am luat contact şi cu lumea politică şi cu oamenii din lumea politică.. Rezultatul? Amatorism, bune intenţii şi agende ascunse. Primele uşor de identificat. Ultimele…complicat. Dacă ar fi să compar politicienii de atunci cu cei de acum? Cei de acum sunt mult mai „buni”. Acum 25 de ani erau uşor de prins. Nu aveau experienţă… Acum au prins modul european de ascundere a lucrurilor urâte sub discursuri pompoase. Cât de departe pare Năstase acum, cu mătuşa Tamara. Un amator. Comparat cu devalizarea Hidroelectrica. Să nu mai vorbim de caltaboşii lui Remeş.

A cui e vina pentru evoluţia asta? A noastră. Aşa cum era societatea anilor 90 era foarte activă. Exista presă quality iar la talkshowurile nocturne discutau politicieni şi nu asistentele lui Capatos. Ca atare a existat o alternanţă la guvernare care nu a permis înrădăcinarea unora. Ce s-a întâmplat în 2009? Am reales un preşedinte. Care a avut 10 ani pentru a folosi serviciile ca moşia proprie. Şi a creat o reţea clientelară proprie. Pentru că nu erau destui de ai lui care să fure..i-a lăsat şi pe ceilalţi. Şi pentru că a fost loc pentru toţi şi bani europeni..s-a furat ca în ..România. În acelaşi timp a făcut panaramă cu alde Kovesi şi că nu e lăsat să facă anticorupţie… Clasic, hoţul care strigă hoţul..

Bine, bine, şi noi, pufoşi, liberali, neoconi şi plini de elan capitalist ce vină avem?

Păi aţi crezut ce vi se spune. Nu v-aţi folosit neuronii. Nu aţi sprijinit presa independentă. Aţi apăsat butonul telecomenzii pe Capatos (deh ţâţele asistentelor lui Capatos sunt mult mai interesante decât faptul că absolvenţii de liceu nu pot trece o umbră de bacalaureat). Atunci când un politician cere puterea, pufoşilor, vă gândiţi la Palpatine! Care cere smerit puterea… şi apoi …. Darth Vader şi Steaua Morţii.

Dar mai ales aţi ales să nu faceţi nimic. NIMIC. Atunci când câţiva au protestat i-aţi ignorat. Când s-au tăiat 25% din pensii aţi ignorat. Erau bunicii voştri. Ei şi? Nu au muncit pe vremea comunismului şi acum vor să mănânce pensie din banii mei..Huo, statule… Bugetar gras pe privat slab. Oare? Nemernicii ăia de doctori şi asistente sunt bugetari. Nişte lipitori ale bugetului…. La muncă, nu la cerşit bani. 10 % din bugetari. Cu toate astea 25% sunt în servicii. SRI, SIE, SPP şi militari. Şi ei tot la muncă? Tot. Ba nu. Că preşedintele se sprijină pe ei… 360 de mii sunt profesori şi învăţători. Alte lipitori pe bugetul public. Dar voi pufoşilor aţi adunat cifrele? 100 de mii, 250 de mii, 360 de mii. Deja avem jumătate din bugetari. Aproape jumatate dintre bugetarii care lucreaza in administratia publica, invatamant si sanatate, reprezentand 454.805 angajati, sunt platiti lunar cu pana la 1.500 lei, in timp ce salariile intre 4.000 lei si peste 8.000 lei sunt impartite intre 54.315 persoane, reprezentand 5,72% din total. Nişte nemernici…Cum îndrăznesc să fie atât de mulţi…

Aţi cerut vreodată să vedeţi cum se cheltuie banii pe profesori şi pe medici? Nuuu, jos sistemul..

Sistemul suntem noi. Suntem individualişti când ne convine (statul ne taxează, jos statul!). Suntem colectivişti când ne convine (vreau educaţie, vreau sănătate, să plătească statul pentru asta!). Ca să nu mai spun că vreau să îi las pe ceilalţi să moară de foame, că nu muncesc. Şi uit că bunăstarea mea personală depinde de toţi cei din ţara mea. Pentru ceea ce produc eu trebuie să existe cumpărători (bunuri, servicii, etc). Faptul că jumătate din ţară e în sărăcie nu contează… Oare jumătatea aia nu trebuie să aibă o voce? Ei nu vor să trăiască mai bine? Chiar nu vor să muncească? Dăm o imagine cu 3 oameni care nu vor să lucreze cu pompierii la inundaţii. Şi uităm că 2 milioane de români au plecat la muncă în altă ţară…

Pufoşilor, fiţi schimbarea pe care o vreţi. În loc de o seară la club citiţi o statistică. Cugetaţi la ea. Apoi mergeţi la prima organizaţie care vă iese în cale şi lucraţi acolo o oră pe săptămână. Atunci veţi face parte din sistem şi l-aţi putea schimba. Altfel e o decuplare profundă. Lucru care s-a văzut. Piaţa nu a reuşit nimic. Şi va eşua, aşa cum aproape a eşuat Piaţa din 90. Diferenţa e că Piaţa din 90 a reuşit să impună o modificare în anii 90. Apoi s-a lăsat sedusă şi cumpărată. Pe cei din piaţa 2015 nici măcar nu merită cumpărată. …

Când voi vedea oameni tineri intrând în organizaţii, partide şi care devin activi la nivel local…atunci vom fi schimbarea pe care o dorim. Până atunci rămâne cum am stabilit: sistemul suntem noi…

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s