Magdeburg – acolo a inceput criza elenă!


Magdeburg – 20 mai 1631

In dimineata blândă de mai 30 de mii de locuitori ai oraşului priveau cu speranţă. Trimisul lor cerea pace şi erau dispuşi să se predea. Ok, urmau să plătească crunt cele 6 luni de asediu, cu bani, provizii, ceva violuri…dar cam atât. În plus, măreţul leu al Nordului, Gustav Adolf, urma să le sară în ajutor!

Din nefericire trimisul lor nu a ajuns la cartierul general al imperialilor condus de Tilly şi Pappenheim.Gustav Adolf nu a mişcat un deget. Iar imperialii au asaltat oraşul.

După o singură zi de jaf oraşul mai avea doar 5000 de locuitori.

La semnarea Pacii din Westphalia, în 1648, Magdeburgul mai avea doar 450 de locuitori. Atât au rămas dintr-unul dintre cele mai prospere oraşe din Germania.

Pe toată durata războiului de 30 de ani au murit 8 milioane de oameni. În special Germania a pierdut între 25 şi 40 % din populaţie. Jumătate din populaţia masculina adultă a murit. Cehia a pierdut o treime de populaţie.

Totul în numele unor principii religioase şi ereditare…

Rezultatul a fost pacea din Westphalia care a pus bazele Europei moderne. În primul rând a scos religia pe tuşă. Războaiele religioase au dispărut.

În al doilea rând a afirmat suveranitatea deplină. Jaful, pirateria sau alte activităţi asemănătoare sprijinite de un alt stat au fost clasificate ca acţiuni de război şi „amestec în treburile interne ale unui stat suveran!”.

În al treilea rând, dar nu în ultimul, a consfinţit posibilitatea unor tratate internaţionale, a unui echilibru între puteri. Nu a exclus războaiele. Dar a făcut posibilă cruţarea civililor, respectarea unor reguli şi necesitatea unor motive serioase pentru un conflict armat.

Cum, încă nu vedeţi fundaţia UE?

Pentru prima dată de la căderea Imperiului Roman, în Europa, exista un set de reguli respectat de toată lumea. Nerespectarea lor urma să atragă reacţii adverse din partea tuturor participanţilor şi non-participanţilor la următoarele conflicte.

Pentru prima dată după căderea Imperiului Roman, religia redevine o problemă individuală şi nu una de stat.Un motiv în minus de război. Pentru filioque sau infailibilitatea papei. 

Pentru prima dată un război se încheie fără ca una din părţi să dicteze în mod absolut celeilalte condiţiile tratatului de pace. Pacea a fost negociată, discutată, aprobată. Pentru că toate părţile erau epuizate, falimentare şi cu revolte majore bântuind prin ţară. A fost o pace de necesitate.

Dar…a constituit un model absolut nou. Pentru că, pentru prima dată în lume, se poate ajunge la un acord negociat fără ca părţile să fie definitiv învinse. Iar recunoaşterea înfrângerii va veni mereu mai devreme pentru a evita devastarea. Echilibrul politic va deveni o preocupare majoră a tuturor statelor europene. Rearanjarea alianţelor a devenit joaca majoră a diplomaţiei europene astfel încât nici un stat să nu poată deţine hegemonia. Napoleon a fost ultimul care aproape a reuşit să reînvie moda romană a unui singur imperiu. Dar nici un om, fie şi genial, nu se poate câştiga împotriva legităţii istorice. În rest, majoritatea războaielor au avut scopuri limitate (primul război mondial nu a avut motive serioase gen cucerire ci un asasinat şi resentimente şi a fost susţinut de un val imens de naţionalism; cel de al doilea a fost doar rejucarea primului, cu adăugarea tuşelor revanşarde şi paranoice ale lui Hitler – destul de apropiat de originile wesphaliene – nici măcar Hitler nu a îndrăznit să calce prea mult regulile războiului şi drepturile statelor. Nouă ni se pare că le-a încălcat enorm dar Tilly şi Pappenheim l-ar fi acuzat de timiditate….). După Westphalia nimeni nu a mai lansat campanii de cucerire masive (cu excepţiile mai sus pomenite) ci doar pentru teritorii limitate sau alte despăgubiri.

Pentru că Pacea de tip Westphalian a consfinţit existenţa statelor naţiuni în dauna statelor multinaţionale. Imperiul de familie al Habsburgilor (obţinut dinastic) s-a transformat în unul naţional. În care naţiunile diferite de cea germană au căpătat un statut inferior (lucru de neconceput în epoca anterioară). În rest toate celelalte ţări au consolidat componenta naţională (limbă, religie, etc) astfel încât să existe o unitate cât mai bună.

Şi ce legătură are cu UE? Păi….are. UE trebuie să stabilească un set de reguli comune pentru toţi. Care să respecte suveranitatea naţională, să asigure un climat corect pentru toţi, să păstreze identitatea fiecăruia dar să asigure şi unitatea de grup. Misiune aproape imposibilă. Nici o altă zonă a lumii nu a mai încercat în istorie aşa ceva. Toate construcţiile multinaţionale s-au bazat pe cel puţin un element comun (o elită unică, omogenă; o religie unică; o limbă unică). Nimeni nu a încercat să unească voluntar naţiunile într-un stat multinaţional.

Europenii încearcă de mult acest lucru. Pentru că este absurd să respecţi reguli atunci când ataci un alt stat. Tous est permis dans la guerre!. Uite că nu. Vrei să cucereşti Olanda? Chiar dacă te cheamă Regele Soare tot trebuie să respecţi regulile războiului. Şi să respecţi faptul că toţi ceilalţi vor fi nemulţumiţi. Şi vor lupta împotriva ta. Acelaşi teritoriu a fost ocupat de romani. Şi nimeni nu a spus nimic. Carolingienii au ocupat şi nimeni nu a spus nimic. Vikingi, burgunzi şi habsburgi au luat teritoriile în posesie şi nimeni nu a comentat nimic. Atunci când Ludovic al XVI+lea a încercat…a ridicat jumătate de Europă împotriva lui. Dar asta era după pacea din Westphalia.

Westphalia a stabilit conceptele de lege internaţională, de diplomaţie şamd. Este echivalentul extern a ceea ce e Magna Charta pentru drepturile omului.

Construcţia EU se bazează pe Westphalia şi pe eşecurile lui Napoleon şi Hitler de a distruge acest sistem.

Grecii se află azi într-o situaţie disperată. Au datorii mai mari decât pot plăti. Însă pot şantaja sistemul. E siimplu; pentru ei ieşirea din EU ar fi catastrofală. E drept nici EU nu s-ar simţi foarte bine dar şocul ar fi mult mai mic pentru cetăţenii EU decât pentru greci. Cu toate astea se joacă pe muchie. Cine cedează primul?

Punem pariu că se va ajunge la înţelegere de ultim moment, presarată cu momente de tensiune şi soluţii de compromis? La urma urmei Grecia vrea doar să obţină condiţii mai bune iar EU nu vrea să plătească nota de plată a tuturor….

Reclame

4 thoughts on “Magdeburg – acolo a inceput criza elenă!

  1. Intrebare:cum au rezistat elvetienii cu 3 limbi vorbite diferite,cu traditii diferite? Si uite unde au ajuns! UE nu are ca scop decat cresterea nivelului de civilizatie.Nu vad unde vrea sa schimbe alte reguli,cum ar fi traditia,limba,cultura,Statul de drept…Acum,depinde de oameni cat accepta progresul.

    • Greu. Au avut inclusiv razboi civil. Nu mai spun de conflicte religioase. Elveția asa cum o știm azi e aparuta dupa 1850…
      EU e doar un creuzet economic si partial politic. Dar nu e nimic diferit fata de China. Pentru noi chineza e aceeasi dar…nu e. Cineva din Beijing nu se intelege cu cineva din Yunan. Diferenta e ca cea dintre rusa si portugheza. Sau mai mare. Dar au scrisul care e comun.

  2. Grecii s-au lasat manipulati de niste aventurieri politici care le-au promis exact ce le placea sa auda. Ar fi un exemplu foarte prost ca Europa sa le plateasca din nou datoriile. Ceea ce ar trebui sa invete unii dintre ei ar fi sa-si tina cuvintul dat.

  3. Corect. Problema e ca falimentul preWestphalia era o problema interna a unei tari. Cind Carol Quintul a anuntat falimentul politicii imperiale austro-spaniole, socul falimentului l-au incasat Fuggerii. Nicidecum creditorii externi. Nu existau 😀 Dupa 1648, odata cu existenta unor reguli de buna purtare europene (vezi problemele europenilor cu tarile din exterior din secolele XVIII-XIX care nu intelegeau ca, daca se imprumuta de la mult prea bogatele tari europene, atunci trebuie sa plateasca si la timp datoriile) si tarile europene s-au putut imprumuta unele de la altele…

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s