Minciuna stă cu CeNeASe la masă…


Lăsați medicii tineri să intre în sistem.. vocea președintelui CNAS se aude pe toate canalele...lăsați medicii tineri să intre în sistem și să vină la mine, la casă…vocea se repetă, plină de influențe nazarinene…

Poporul, la fel ca atunci când au de ales între Isus și Barabas, aleg aparent binele! Să vină medici tineri! Să intre în sisssstem! Crucificați-i pe cei existenți, acești nababi ai sistemului, acești îmbuibați de puncte ….

Am spus puncte? Da, am spus puncte. Pentru că CNAS plătește pe puncte. Puncte care reprezintă o medie între pacienții înscriși pe lista ta (un abonament din partea sistemului, garanția că ești acolo) și consultațiile pe care le oferi (o buna parte neplătite deloc..).

Președintele CNAS susține că și un medic cu 100 de pacienți poate trăi. Desigur, ca un hobby. Sau ca angajat al unui lanț medical. De ce?

Pentru că domnul președinte, precum Pilat, se spală voios pe mâini de consecințele dorințelor sale.

Hai să vedem un minim de cheltuieli pentru un cabinet. Să zicem că e în comodat (adică dat gratis de la primărie!). Cheltuieli cu minimul de întreținere – 200 de lei. Vorbim de o medie anuală, evident iarna e mai mult și vara mai puțin.

Cheltuieli cu aparatură de comunicare – 100 lei (telefon si internet de buna calitate, cerute de CNAS)

Cheltuieli cu tot ce înseamna cerințe DSP – 150 lei.

Cheltuieli cu personalul – 600 lei personal îngrijire (cineva trebuie să facă curat, să respecte normele impuse de DSP) si 1500 de lei asistenta (impusă de CNAS) – vorbim de costul total de personal. Curățenia ia 375 lei în mână, asistenta 900.

Contabilitate – 150 lei (minimul posibil, majoritatea contabilor cer mai mult!)

Consumabile medicale și nemedicale – 150 de lei

Adunat (fără alte costuri!) – 2850.

Si acum să vedem cât plătește acum, în mărinimia lui fariseică, domnul președinte CNAS, la 800 de pacienți:

1 per capita: 3,75 lei x 600 puncte (cam cit face, la o lista echilibrată, numărul de puncte aferent pacienților) = 2250 lei

2. per serviciu: 1,9 lei x 900 puncte (cam atit reiese normat la 800 de pacienti – echivalentul a 8 domicilii si a 150 de consultatii pe luna – daca cineva crede ca pacientii se vor napusti la medic trebuie sa inteleaga ca majoritatea populatiei e in general sanatoasa si am aplicat oricum norma CNAS care zice maxim 420 de consultatii pe luna la 2200..regula de trei simpla. Prea simpla pentru CNAS) = 1710 lei

In total 2250 + 1710 – 2850 = 1110 lei. Din care trebuie platite dările la FNUASS (la domnu presedinte!) si la fisc. Fără a mai vorbi de alte dări = 850 lei. Mai putin decât asistenta… Mai puțin decât lua ca medic rezident.

ATENȚIE MARE! Mai sus am rotunjit în sus la venituri și am fost foarte strâns la cheltuieli. Hagi Tudose nu ar avea nimic de comentat. Cele de mai sus sunt cerințele de bază domnului CNAS și domnului MS ca să funcționezi legal și la vedere! Dacă vorbim de evaluare (1000 lei în urban, la 2 ani), de taxa pentru autorizația sanitară de funcționare, de contract de deșeuri biologice, de multe alte…fleacuri, plătite cu bani grei la stat și la privat.

Acum minimul necesar pentru a intra în sistem e de 800 de pacienți. Cu alte cuvinte ca un  medic să ia în mână 850 de lei e nevoie de 800 de pacienți. Asta în cele mai bune condiții (trăim în România, știți ce înseamnă să fii călcat de organele statului sau de neprevăzute!) iar dacă e lună de vară? Nici măcar minumul de consultații nu ți-l faci, că e lumea în concediu… Sau faptul că trebuie să mergi la cursuri, pentru că ai nevoie de 200 de EMC la 5 ani…zile pierdute și bani cheltuiți…

Domnul președinte e foarte viteaz și zice că și cu 100 de pacienți poți avea contract cu casa. Adică aduci bani de acasă. Pentru că minimul economic, în condiții absolut ideale, pe care doar mintea CNAS le are în vedere, se ridică la 575 de pacienti. Acum domnul președinte vrea să ne convingă că în 3 luni cât medicul are clemența de a primi finanțare nelegată de numărul de înscriși, va primi cel puțin 600 de oameni pe liste. De unde?? Pentru că numărul de pacienți scade (populația României e în contracție economică) iar cei care mai sunt nu se schimbă atât de frecvent de la medicul LOR de familie (nenumărate sondaje arată gradul mare de satisfacție) dar CNAS nu e capabil să vadă mișcarea pacienților via SIUI pentru că SIUI are erori fundamentale când e vorba de acest lucru (bazele de date sunt mai găurite decât cașcavalul …elevețian!).

După cele trei luni …surpriză. Medicul aduce bani de acasă. Cât pot plăti părinții? Sau creditul la bancă? Pentru că majoritatea medicilor care pleacă de la zero înscriu 2-3 sute de pacienți în marile orașe, acolo unde e ..interesul. La 200 de pacienți …medicul încasează 900 de lei. La 300 încasează 1350. E cale lungă până la 2850 lei cât reprezintă minimul de cheltuieli al unui cabinet… Adică medicul aduce lunar de acasă 1500 de lei pentru a finanța sistemul…Câtă generozitate, domnule președinte! Și e generozitate pe banii asiguraților pentru că cele 3 luni sunt din banii lor, pentru un cabinet care nu se justifică…

Această limită fundamentală, economică, e cea care limitează accesul în sistem. Să dubleze domnul președinte finanțarea MF și atunci, la 900 de pacienți, medicul tânar va fi nabab. Dar domnul președinte știe că bugetul nu poate fi mărit….pentru că sunt alte interese.

Și atunci? Unde e marele act de caritate? Unde e bunăvoința paternalistă a CNAS? Unde sunt pacienții care se plimbă de la un medic la altul din cauza falimentelor…..

Și iarăși minte CNAS…există locuri destule în țară pentru medicii tineri. E drept că la țară. Sau în orașele mici de provincie…Dar acolo nu sunt interese. Aceia sunt pacienți de rangul II, care nu pot plăti nimic lanțurilor…. Nu au resurse decât pentru sistemul public de asigurări…Iar un medic tânăr, care nu cunoaște farmecul ruralului, care nu a luat legătura directă cu pacientul …vrea neapărat la asfalt. Și nu știe ce înseamnă partea economică a unui cabinet medical… Crede că e ca la spital…unde alții gestionează banii….

Și ne întrebăm de ce pleacă medicii din țară? Pentru că sunt mințiți sfruntat…pentru că sunt aruncați ca masă de manevră pentru interesele CNAS. Pentru că, de fapt, NU EXISTĂ NICI MĂCAR UN STUDIU DE IMPACT PENTRU SĂNĂTATE. Iar cele făcute expres pentru MS sunt ignorate cu bună știință de vremelnicii vătafi ai sănătății…

Reclame

10 thoughts on “Minciuna stă cu CeNeASe la masă…

 1. Nu pertinenta si exacta, ci ADEVARUL GOL GOLUT este analiza dvs.
  Daca doriti ati putea s-o postati si pe lista mare s-o citeasca toata lumea si sa
  ia la cunostiinta.
  In alta ordine de idei:Ati citit interviul cu Anca Vlad patrona farm.CATENA?
  E postat pe Adevarul.ro.As dori un punct de vedere.(daca se poate)

 2. Pingback: Minciuna sta cu CeNeASe la masa | Asociatia Medicilor de Familie Mures

 3. Apropo de Anca Vlad si Catena – Nu vi se pare că sunt cam multe farmacii? Cel puţin în Bucureşti… sunt peste tot. Vi se pare că sunt multe farmacii pentru că nu mai e altceva. Marile lanţuri alimentare au eliminat micul comerţ alimentar, iar magazinele de îmbrăcămite, încălţăminte, lenjerie, toate au dispărut şi sunt în mall-uri acum. Farmaciile, prin natura lor trebuie să fie în cartier, lângă om, mai ales lângă pensionar, şi atunci vi se par multe. Dar eu cred că suntem în media europeană. Oricum, nu mai e voie să se deschidă noi farmacii în Bucureşti. Dacă vedeţi că se deschide o nouă farmacie lângă blocul dumneavoastră, să ştiţi că e vorba de o relocare. Se mută dintr-un loc fără vad într-un loc cu trafic mai bun.

  Citeste mai mult: adev.ro/nkszax

  Nu-i asa ca e frumos? Hai sa dau o istorioara de mall Iasi – un costum Armani costa 400 de unitati (nu mai tin minte, euroi, lei, etc. am retinut doar cifra). Unul din bogatii din Iasi a râs în hohote: „Păi de banii aştia îl iau de la Paris cu jumătate din suma asta iar cu restul plătesc avionul dus-întors. Ca atare am bonus că am vizitat Parisul”. Cultura de mall şi de supermarket asta fac: monopolizează şi cresc preţurile, după perioada iniţială în care fie au reduceri pentru a falimenta micile afaceri.

 4. Un articol foarte bun, fara subtilitati , care ar fi inteles si de masa larga a populatiei! Nu s-ar putea publica intr-un ziar de larga folosinta?

 5. ar trebui sa solicitati scutirea de plata impozitelor pentru a echilibra sumele necesare functionarii cabinetelor , dar la schimb va tb sa acceptati ca trebuie sa existe niste criterii de performanta pentru portofoliul de pacienti- indicatori de morbiditate si mortalitate, numar de consultatii efectuate per pacient, in special copil si cu afectiuni cronice si urmarirea copiilor cu varste intre 0-5 ani.. suntem in varful statisticilor de mortalitate europene , in mulute privinte.. si asta arata nu numai subfinantarea dar mai ales lipsa de calitate a serviciilor in special din asistenta medicala primara…diagnosticare tardiva, lipsa case management-ului, lipsa educatiei medicale, lipsa competentelor si responsabilitatii in urmariirea copiilor 0-5 ani

  • E o idee excelenta cea cu scutirea de plata impozitelor (desi ma tem ca statul roman e prea flamind sa inteleaga…).
   Din nefericire suntem in coada indicatorilor din motive multiple (si da, o buna parte din cele insirate mai sus sint reale si trist de adevarate!).
   Inainte de a vorbi de criterii de performanta trebuie sa vorbim de triada: criterii de calitate, ghiduri si protocoale (adaptate la realitatile Romaniei – degeaba vorbesc de diversificarea corecta a alimentatiei daca sursa de apa e plina de nitriti…) si educatia pacientului.
   Primul pilon e, cel putin in teorie, responsabilitatea guvernului (calitatea actului medical e o problema vasta, complexa…). In realitate contribuie la calitate CNAS (ciudat! – asigurarile ar trebui doar sa verifice aplicarea criteriilor de calitate NU sa le elaboreze!), presa (nu spun ca presa nu ar trebui sa se implice in anchete, verificari samd ci doar ca nu e treaba ziaristului sa isi dea cu presupusa despre ceva pentru care nu este educat sa fie competent), DNA si multe alte institutii…Lipsesc cu brio facultatile de medicina si forurile stiintifice si profesionale (a caror menire e tocmai asta, sa se ocupe de calitatea actului medical).
   Al doilea pilon e clar responsabilitatea CMR, corpusului academic si a societatilor profesionale. Ministerul are cel mult rolul de a le ..oficializa (lucru inutil daca am avea o comunitate stiintifica corecta, cu peer review, cu publicatii, etc..).
   De departe cel mai tragic pilon este ultimul. Pacientul roman (sau viitorul pacient!) nu se preocupa de sanatatea sa, nu este interesat de preventie dar face un scandal monstruos la UPU daca pentru zgirietura sa nu este facut cel putin un CT. In timp ce alaturi un AVC se stinge in liniste…
   Un studiu american spune ca daca s-ar aplica toate recomandarile ghidurilor de preventie atunci medicii de familie american ar face doar preventie toata ziua (si acolo e cronometrat la secunda ce ai de facut!). Ar trebui dublat numarul de medici, ca sa se ocupe cineva si de tratament.
   Avem mortalitate infantila mare… E adevarat. Dar cite mame fac presiuni imense in cabinet…”cum? Nu imi dati antibiotic??? Ce fel de doctor??? AM PLECAT IMEDIAT! MACELARILOR!” „Ii curge nasucul! Cum adica e normal? Nu stiti nimic, rati ai dracului de spagari!”… si am nenumarate exemple. Sau sa mai vorbim de iresponsabilitatea cu care se arunca cu noroi in vaccinare?
   Problema e foarte simpla – pacientul roman are doar drepturi, nu are nici o obligatie. Si nu vorbim de aiureli ci de lucruri simple: ai lipsit de la controlul anual? Ti-a crescut contributia la fondul de sanatate cu 10%. Nu ti-ai incasat reteta compensata? Ti-a crescut contributia la urmatoarea reteta de la 10% la 50%. Ai fost programat pe data de ..la ora de…? Nu te-ai prezentat? Platesti consultatia.
   Nu-i asa ca disciplinarea s-ar produce foarte repede? Inclusiv pentru medici!! Pentru ca programarea, de exemplu, e reciproca. La fel si cazurile de malpraxis…Mi-am luat reteta..dar nu a respectat ghidul terapeutic…si acum e mai rau.
   Din pacate NICI un politician roman nu va fi de acord sa „arda” pacientul roman. De unde ar mai lua voturi?
   Nu poti avea un contract social intre medici, pacienti si societate doar cu obligatii pentru primii si nici un fel de responsabilitate pentru ceilalti…

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s