Cum se fabrica zalele pentru un lanţ…


După o scurtă şi grea suferinţă chinurile facerii contractului cadru după chipul şi asemănarea preşedintelui CNAS încep să dea roade.

Modificările prevăd, pe scurt, cabinete medicale fără număr, servicii fără număr. La buget limitat. Onorabilul poet Ahoe, atunci când vedea cum osteneau scriitorii la Uniune să dea gata o sticlă de vin spunea … măriţi ciolanul sau răriţi câinii. CNAS procedează pe dos. Menţine ciolanul şi creşte numărul de câini. Evident, fiecare căţel va fi flămând.

Evident, un căţel flămând e predispus să fure orice, numai să se hrănească. Şi o va face fie fraudând (direct şi indirect) fie…lăsându-se domesticit, Şi pus în lanţ pentru o bucată de mămăligă.

De ce? Adică de ce CNAS şi-ar dori medici salariaţi în loc de medici independenţi? La urma urmei un medic independent e mult mai sigur preocupat de pacient decât un medic salariat. Pentru că, aşa cum spuneam acum 4 ani…Casa de asigurări NU e acasă. Casa de asigurări umblă cu bietul pacient în gură dar de fapt nu face nimic pentru el. CNAS e o sumă de contabili puşi să gestioneze un fond. Şi nenorociţii de medici le încurcă socotelile. Ce bine s-ar înţelege ei dacă ceilalţi actori din sănătate ar fi şi ei tot contabili…ce proceduri de sifonare a fondurilor, ce instrumente de tabelare a profiturilor, ce orgii de indexare a serviciilor medicale. În toate aceste cifre se pierde esenţa pacientului, osândit să fie un şir de numere în calculatoarele contabililor.

Vaaai, dar unirea face puterea economică…cu cât mai mulţi medici..cu atât mai ieftin. Aşa să fie? Ia uitaţi-vă la scandalurile legate de marile firme, de şpăgile date în sistem, de multe altele. De ce? Pentru că puterea absolută corupe absolut. Ca medic individual ajungi să relaţionezi cu pacienţii tăi, să îţi pese de ei. Să te bucuri atunci când se fac bine, să vezi cum mogâldeţele de 3 kilograme ajung să dea la facultate, să te simţi mai singur atunci când băbuţa care venea lună de lună cu bastonul după reţetă a plecat spre locuri mai bune..definitiv. Marele mahăr care stă în spatele unui lanţ habar nu are de astea. Pentru el un CNP e o sursă de bani. Şi atât.

Ca atare marile corporaţii medicale tind să supraîncarce nota de plată. Cu mult mai mult decât un medic independent. Pentru că au forţa financiară să reziste la controale şi la modificări legislative.

Şi de ce CNAS achiesează brusc la politica asta? Simplu. Aparent, cu implementarea cardului nu s-ar mai putea fura. Eronat. Nu se vor mai face găinării. Se va fura în stilul gulerelor albe. Da, pacientul va fi prezent. Dar în loc să i se prescrie un faringosept pentru o banala amigdalită şi hidratare…Exsudat (să căutăm streptococu`), analize de sânge – să vedem cum mişcă ASLO, un consult ORL – dacă e o laringită sau epiglotită, poate o radiografie de articulaţii – ştiţi, reumatismul linge articulaţiile şi muşcă inima…aoleu, o ecocardiografie, să nu fie ceva şi pe acolo…şi dacă tot facem asta…poate şi un RMN că dacă ganglionii..cancer…Totul pornind de la un banal gutunar vorba lui Teodoreanu. Greu de dovedit la DNA că e fraudă. Iar pacientul tratat cu tot respectul şi suprainvestigat se simte ca în sânul lui Avraam. Ce contează că banii sistemului se duc inutil în buzunarele mogulului medical iar starea de sănătate a populaţiei se duce la vale. Pentru că dispare prevenţia, cresc exponenţial costurile…Pentru cine nu crede..să se uite la sistemul american.

Şi de ce ar vrea CNAS să aducă raiul american în România? Orice român cu ochii beliţi la teveu ar zice – şpagăă. Ntzz. Aici vorbim de gulere albe. Posturi în sistem după ieşirea de la CNAS, pachete salariale consistente, vacanţe plătite de firmă. Nu zeci de milioane de euro, confiscabile ci milioane curate, cinstite. Şi plătite sigur. Pentru că frauda, înţelegerea nu pot fi demonstrate de DNA sau alţii..vorbim de gulere albe. Oameni deştepţi, cu frică de interceptări.

Şi ce câştigă lanţurile? La început aproape nimic. Dar atunci când vor avea majoritatea? Vor impune costurile. La fel cum Kaufland, Carrefour şi alţii fac politica de preţuri. Sau lanţurile de farmacii mari au izgonit micile farmacii de cartier (şi împreună cu ele TOATE medicamentele ieftine). Acolo unde corporaţiile pun de monopol…acolo preţurile plătite de cetăţean se ridică la cer. Dacă vă întrebaţi de ce plătiţi medicamente mai scump ca în UE? E pentru că sunt 4-5 distibuitori naţionali care discută preţurile doar cu marile lanţuri farmaceutice. De aceea nu veţi găsi niciodată la farmacie cel mai ieftin cefalexin, care e compensat 100% pentru copii ci forme mai scumpe, pentru care se plăteşte suplimentar.

Abia când costurile vor deveni imense, când medici vor fi plecat de mult şi nemulţumirile vor fi majore…abia atunci guvernul se va trezi. Neozeelandezii au avut nevoie de 3-5 ani. La noi va dura o veşnicie.

Pentru că ce e dureros în toată povestea e că se face după ureche. CNAS clamează că are în cap interesul pacientului dar e incapabilă să citeze măcar un singur studiu în favoarea propunerilor. Sau o experienţă internaţională fericită. Dar se dă presei scandal şi se aruncă medicii ca victime de sacrificiu, se minte frumos pacientul că are toate drepturile…

Asta până când instituţiile internaţionale vor face ceea ce au făcut şi cu medicamentele: vor interveni. Din păcate, la fel ca şi farmaciile de cartier, noi nu vom mai fi aici să vedem rezultatele…Prea puţin, prea târziu…

Reclame

16 thoughts on “Cum se fabrica zalele pentru un lanţ…

 1. TOT RESPECTUL DOMNULE DOCTOR PENTRU CURAJUL DUMNEAVOASTRA .CE BINE AR FI DACA MAI MULTI DINTRE NOI MEDICII DIN PRIMA LINIE AR GANDI ASTFEL!DAR CU TOT REGRETUL TREBUIE SA VA SPUN CA NU SUNTEM UNITI DESI SUNTEM CEI MAI MULTI SPECIALISTI .FIIND INSA PRIMII CARE VENIM IN CONTACT CU BOLNAVII SUNTEM DECI PRIMII PE CARE „gulerele albe” FAC TOT POSIBILUL SA-I DEZBINE.

 2. Pingback: Priveste cum se fabrica zalele pentru un lant… | Asociatia Medicilor de Familie Mures

 3. Nu se mai poate cu atata bataie de joc!Vrem respect ,vrem recunoasterea binelui facut,a muncii noastre,a drepturilor noastre!In caz contrar G R E V A !Toti medicii!

 4. e usor sa faci zarva intr-un sat fara caini !!
  nu este greu de inteles ca functionarii MS sunt unsi; trebuie sa intelegem odata ca daca acel functionar face ceva ce nu-mi convine este si pentru ca eu l-am lasat.
  Si da, ai dreptate Adi.

 5. Pentru functionare orice cabinet are nevoi financiare care trebuiesc acoprite si cand medicul este la curs de specializare ,concediu medical sau in vacanta .Prin reducerea punctului capita acest lucru nu mai functioneaza.Ce sa consider eu?…ca daca nu esti la servici din motive bine definite si nu chiul nu mai faci servicii si nu mai ai bani de functionare bani care poti sa nu ii ai nici daca mergi la serviciu zi de zi in conditiile in care se inmultesc nejustificat de mult serviciile prin introducerea cabinetelor noi fara numar…Cine crede ca creste calitatea actului medical prin creearea instabilitatii in sistem se insala amarnic,un medic stresat in continua cautare de pacienti nu gandeste mai bine ci mai prost.Atata vreme cat guvernantii ne-au aruncat acum 15 ani in sistem sa fim pfa nu ne mai intorc inapoi acum ca salariati.Lucrul care se doreste este uniformizarea castigurilor medicilor,instabilitatea lor pentru o mai buna dominare,
  in vederea executarii a tot felul de acte birocratice corespunzatoare unui functionar public(secretara)Eu intreb acum ce doreste cetateanul roman un medic care sa- i consulte,sa le inteleaga nevoile sa faca educatie sanitara ,psihoterapie sau o secretara?….pentru asta nu trebuie 6 ani de facultate….

 6. Felicitari d-le DOCTOR! Sper din tot sufletul ca toti medicii indiferent de specialitate si locul unde profeseaza sa inteleaga ca monopolurile nu aduc decit cresterea costurilor pentru pacient si societate in general.Nu peste foarte
  multi ani vom asista cind linga un Spital Judetean,vom vedea crescind o Clinica particulara dotata -a la carte- cu doctori:pakistanezi,indieni,rusi,negri-
  ca nu-i asa!? „o afacere de succes se face cu mina de lucru ieftina”,in contract
  desigur cu CASA-Maria Sa.E mult mai usor sa aduni comisioane de la citiva .
  Felicitari!!

 7. Vai cata ipocrizie!!!! Cata grija pentru pacienti si sistem!
  De ce nu se doresc noi cabinete??? Ele vor aduce un plus in calitatea serviciilor acordate pacientilor bolnavi!
  Se poate trai dint-run cabinet si cu 600 de pacienti asigurati!! va garantez eu! Umpleti internetul cu informatii false si dvoastra si reprezentantii medicilor de familie..De ce?? Pentru ca simtiti in aer vremurile in care vi se vor diminua veniturile??? Poate pacientii ar trebui informati despre publicare pe siturile casei a veniturilor lunare …Sa vedem de ce se realizeaza venituri de 120 000 /luna din care 50-60 000 /luna din capitatie??
  De ce atat grija ca vor fi falimetare aceste cabinete…foarte bine ele vor pierde iar statul va castiga din taxele primite la infintare….De ce va este friga de concurenta??? De ce sa existe acel plafon minim de acienti necesari deschiderii unui cabinet>???? De ce sa existe acele comisii care sa stabileasca daca vor sau nu medici noi in sistem?? Nu intelegi ca exista un conflict de interese??? De ce sa stabieasca niste medici de familie daca eu, medic da familie imi pot deschde cabinet??

  Lasati deci falsa ipocrizie….si mai tine…taceti…si atat!

  • Va rog sa demonstrati cum se poate trai dintr-un cabinet cu 600 de asigurati. Va invit sa faceti acest lucru. Toate tarile civilizate au limitat numarul de locuri in sistem tocmai pentru ca nu isi permit sa educe nspe mii de medici care apoi sa dea faliment dupa faliment. Daca nu stiti deja Romania produce de 2 ori mai multi medici decit e nevoie dar la rezidentiat se inscriu doar jumatate. Restul sint deja plecati. Din jumatatea care termina rezidentiatul mai pleaca jumatate. Cu alte cuvinte furnizam creiere altor tari. De ce? Pentru ca aici sint citiva imbecili care nu fac planuri pe termen lung, care nu estimeaza un numar decent de locuri la facultati, la rezidentiat, samd.
   Inca odata – demonstrati-mi cum traieste un medic cu 600 de pacienti. Cu cifre, nu cu demagogie de 2 lei. Vechi.
   Eu am o demonstratie aici. https://adriangrom.wordpress.com/2015/03/06/minciuna-sta-cu-cenease-la-masa/#comments

 8. Buna seara,
  Nu sunt de acord nici eu cu D-nul Constantin, am cumparat un cabinet de 2048 pacienti, cu 30 mii de euro. Am 1280 de cronici care au nevoie de un nr de consultatii cu 30-50% mai mare decat permite CNAS-ul, astfel efectuez cam 550-600 pe luna si sunt platite doar 400-440 / luna, restul e neonorat. Anul trecut am ajuns la 6970.
  Ma straduiesc sa fac un lucru de calitate si asta inseamna 2-3 ore suplimentare benevol, plus consumabile. Insa dupa 3 ani m-am saturat de lipsa de respect, atat din partea autoritatilor cat si din partea unor pacienti „cu drepturi” si de acuzatii false.
  Nu imi e frica de concurenta, stiu ce stiu si ce calitate ofert pacientilor.
  Nu am intelegeri cu farmacii si firme de medicamente, aleg medicamentele impreuna cu pacientul in functie de cost/eficienta/importanta/venituri.
  Acum sa trecem si la partea materiala, ca si eu am o familie si am investit 9 ani din viata mea, apoi alte 9 luni cu cursuri postuniversitare si competente si 30.000 euro si pe parcurs participare la conferinte si abonamentele la diverse editii medicale ocupa o buna parte din timpul liber si sunt si cam scumpe. Le fac cu placere, dar cand mereu aud in massmedia numai rele despre medici ma intreb daca se merita… ma duc la tuns, cu programare !!! si costa 15 ron si mai las si bacsis si ma trezesc ca m-a costat cat 2 consultatii oferite de mine…
  Un exemplu pt media cheltuielilor pe anul 2014, am totalizat si am impartit la 12:
  Asistenta 1981,0
  Femeia de servici 250,0
  Contabila 250,0
  Colectare deseuri 60,0
  Deratizare 29,2
  Ab Bancar Bt 26,6
  PSI + Med muncii 35,0
  Concesiune 114,8
  Digi Sign 13,7
  Romtelecom 66,0
  Icmed Soft 147,2
  Medicamente 23,0
  Consumabile + birotica 360,0
  Gaz 33,0
  Curent 174,0
  Apa 30,0
  Colegiul med 30,0
  Atestat metrologic 7,5
  CAS evaluare 41,7
  Abonament naveta 300,0
  =======
  Total 3972,7 – asta sunt cheltuielile lunare de baza.
  Anul trecut am dotat cabinetul si cu un ECG, 2 aparate de aer conditionat, mobilier nou, totul pt confortul pacientului – sarac si cu drepturi… in total inca 2400 euro.
  Cam ce primesc per capita se duce pe cheltuieli, iar din plata per servicii dupa ce platesc, impozit, sanatate si pensie raman cu ~3.000 ron. Dar sa nu uitam cei 9 ani de studii si cei 32.400 euro investiti…. pana recuperez trec ani….si sa nu vorbim de stressul acumulat….
  Cine intelege intelege, cine nu nu…..din pacate nu suntem uniti si asta ne costa!
  Va doresc sanatate

 9. Buna seara.

  Sunt medic de familie. Acum 3 ani cand mi-am deschis cabinetul, de la zero, am avut de facut unele investitii minimale si de platit unele taxe, cu bani adusi de acasa. De la CAS am primit doar 3.700 lei pe luna timp de 3 luni, bani din care a trebuit sa platesc asistenta, taxe, impozite, naveta, si multe altele. Ca sa pot trai am mai adus alti bani de acasa si am mai imprumutat alti bani de la prieteni.

  Dupa ce am reusit sa mai strang pacienti, pe la 800 de asigurati, de abia atunci am reusit sa fie ok partea cu venituri vs cheltuieli.

  Sub 800 pacienti nu ai cum sa traiesti cu un cabinet cu veniturile de la CAS (si fara sa taxezi pacientii pt consultatii neprogramate, fara sa faci ekg-uri si ecografii contracost). Sunt prea multe cheltuieli, prea multe taxe si impozite si contracte ce trebuie sa le avem ca sa fie multumite si cas si dsp.

  Cum spunea si Dr Miki mai sus, sunt o groaza de cheltuilei de care lumea nu stie. Lumea se uita pe deconturile de la CAS si crede ca toata suma facturata intra in buzunarul medicului. Domnul Constantin vorbeste in necunostinta de cauza. Cu 300 – 600 pacienti mori de foame cu banii de la CAS.

 10. Da, pot sa si probez cu cifre. Am 610 asigurati. Venit pe februarie 4700 ron.
  Cheltuieli:
  asistenta 2 ore -250..ceva de genul acesta
  contabila 100
  femeie de servici….eu:)
  lumina 40 ron
  internet 77 ron
  icmed 93 ron
  ecofire 38 ron
  SSM 30 ron
  toner 40 ron
  CM 35 ron
  intretinerea..variabila..25 ron vara…450 ron februarie (apartament 4 camere)

  ia faceti un calcul….cum nu poti trai dintr-un cabinet cu 610 asigurati???
  nu percep taxe pt nici un serviciu…nici macar pt adeverinte medicale/referate..

  da..sunt mandru…am inceput de la pacientul nr 1…intr-un oras mare …nu am preluat nici o lista…in curand se implinesc 2 ani…

  sa nu mai adaugam regularizarea..unde am primit 2700 ron….

  cam asta ar fi de spus…

  • Imi cer scuze ca nu am avut timp sa raspund.
   Am precizat clar ca e vorba de cheltuieli legale. Asistenta trebuie sa acopere tot timpul de lucru. Ori o tii ilegal peste cele 2 ore…ori nu respecti contractul cu casa.
   Igienizarea trebuie facuta si in timpul de lucru. Ce faci? Lasi parafa si dai cu mopul???
   4700 de roni inseamna la 600 de pacienti ca obtii cam 3000 din consultatii. Cee ce inseamna cam 300 pe luna. Ceea ce inseamna ca iti vezi fiecare pacient la 2 luni. Ori ai o lista dezechilibrata ori jumatate din populatia României trece la 2 luni pe la medicul de familie… 😦
   Te rog sa ramii anonim …pentru ca primul control corect ar putea fi foarte nepkacut…

 11. cum poti sa acuzi pe cineva de lucruri ilegale cand nu-l cunosti?
  asistenta are contract 2 ore..si exact atat sta.., ea nu trebuie sa acopere tot timpul de lucru!
  cu igienizarea…ma lasi????te asigur ca este f curat si frumos chiar!:) fix de aici era marea cheltuiala…
  am o lista cu multi copii si batrani, care chiar se imbolnavesc si care au incredere in mine si vin la consultatii…la control….!vin la reteta cronica lunar..pt ca asta isi doresc…sa mai detailez????

  sau mai bine putem vorbi de anumiti dr care, conform veniturilor lunare afisate pe siteul CNAS …pleaca acasa cu 15 000- 20 000 ron/lunar???…sau la ei este multa munca si la mie multa hotie??

  si cu asta te asigur ca nu te voi mai deranja, este clar ca nu ti-a convenit faptul ca ti-am putut dovedi ca trebuie sa lasam si pe alti MFisti sa intre in sistem si sa reziste cine poate,…cine merita…nu cine a cumparat liste, sau a preluat dispensare (pe cand nu era nici un fel de prag minim al pacientilor..)..sau asta era ok atunci si acum schimbam regulile dupa cum ne convin?

 12. Faptul ca asistenta sta doar doua ore inseamna incalcarea contractului cu CJAS. Presupunind ca ai program de la 8 la 15. Asistenta sta de la 8 la 10. Controlul la prezenta al CJAS vine la ora 13. Unde este asistenta, care conform programului depus la CJAS, ar trebui sa fie acolo? (daca ai depus program de asistenta cu 2 ore pe zi…vai de functionarul CJAS care l-a acceptat la contractare).
  Orice ofiter trebuie sa stie sa faca ce fac subofiterii (asistentele) si pifanii (infirmierele si personalul auxiliar de curatenie, tocmai pentru a verifica corectitudinea!). Imi spui si mie in ce tara civilizata medicul da cu mopul prin cabinet?? Sau cu substantele de dezinfectare prin sala de tratamente? De ce nu intelegi ca demersul e tocmai pentru a nu permite asemenea aberatii… Nu ma intereseaza ca e curat ci ca ai un grafic de igienizare, ca trebuie sa asiguri conditii si pe parcursul zilei samd. Nu ma indoiesc ca e curat. Dar daca explici asta lui Ciurchea va face din asta o regula si va reduce finantarea, pe motiv..ca puteti da si singuri cu mopul prin cabinete.
  Te rog sa nu ma acuzi de ceva ce nu am spus. Nu te-am acuzat de ilegalitate ci doar am punctat ca esti intr-o situatia in care ori esti in ilegalitate ori incalci contractul cu CJAS pentru ca singur ai marturisit ca ai asistenta cu 2 ore.
  De asemenea e foarte usor de calculat atunci cind ai numarul de inscrisi la cit si cum se ridica numarul de servicii decontate lunar. Iarasi aici am punctat ca ori ai lista dezechilibrata (citeste multi batrini si copii) ori ….e ceva in neregula cu numarul de consultatii. Nu e prima data cind cineva crede ca poate pacali sistemul.
  http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/8111101ec029.pdf?expires=1426859017&id=id&accname=guest&checksum=84353E33652586BBB86BAAD3036B8247
  Ai mai sus media normala pentru o tara care se vrea in OECD. Numai ca acolo e numarul de consultatii pentru TOTI medicii (adica toate specialitatile!!). Chiar daca adopti 12 ca medie pentru noi, cum constituim doar 25% (ok, sint multe alte metode de calcul, asta e doar cea mai usoara) atunci …un pacient la 4 luni. Adica o lista de 2000 = 400 de consultatii pe luna (in medie). Una de 600 = 150. Sint date statistice, te rog sa nu ma contrazici cu explicatii puerile de genul ca pacientul vrea… Si in alte tari vrea… asta nu inseamna ca trebuie sa aruncam medicina pe fereastra pentru ca trebui sa raportez consultatii fara numar.
  Tu faci dublu. Daca ar fi sa ne referim la media OECD….ar trebui sa faci 75… Stiu si eu cum se pot mari numarul de consultatii…mai veniti si saptamina viitoare la o tensiune…treceti sa vedem cum merge tratamentul…etc. Nu uita, pacientul e liber sa se mute la alt medic. Oare de ce nu o face? De ce nu vine la tine unde e bibilit cu atita incredere si ingrijire? Nu cumva pentru ca celalt coleg i-a cistigat increderea si respectul? Chiar daca acolo sta mai mult si asteapta?
  Cit despre supararea ta pe cei care cistiga 150-200 de mii de lei…. stii, am cerut si noi datele de la CNAS. Stii care e media? Eu stiu.
  Din 11 386 de medici 8460 se afla sub cota 2200. Diferenta e explicata nu prin dorinta celorlalti de a mentine liste mari ci prin deficitul de 560 de medici in localitatile din rural si din urbanul mic. Toata lumea vrea la asfalt, nimeni nu vrea la tara. Toata lumea vrea in centru universitar…nimeni nu vrea la Ciorogirla sau Ipatele (citate pentru nume, nu pentru lipsa de medici). Cu alte cuvinte acolo unde sint suficienti medici…distributia e ok. Si da, sub 500 de pacienti sint 240 de medici. Dar CNAS nu poate sa discrimineze situatiile fortuite (gen Delta sau Apuseni…unde pe o raza de 30 de km sint 400 de oameni).
  Te rog sa te uiti realmente pe siturile caselor sa vezi cit la suta dintre colegi incaseaza sume de alea, astronomice…

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s