Nimic despre Udrea…


Prezumţia de nevinovăţie e o premisă importantă în actul de justiţie.

În afara cazurilor flagrante, cu zeci de martori, e greu de stabilit vinovăţia cuiva. Sunt nenumărate studii, de obicei făcute pe studenţi la drept (de presupus tineri, buni observatori şi extrem de interesaţi în asemenea lucruri), care arată că puterea umană de a reţine detalii e foarte slabă. 12 oameni furioşi ne demonstreză şi artistic acest lucru (merită văzut pentru a ne băga în cap demonstraţia privind concepte fundamentale ale drepturilor omului).

Este extrem de importantă pentru că ne protejează de abuzuri. În faţa unui sistem puternic ne pierdem, chiar dacă suntem mai inocenţi decât bietul miel sacrificat pentru Paşti. Pentru că sunt destule victime ale execuţiilor din State cărora le-a fost demonstrată inocenţa. Post mortem. Şi atunci orice persoană judecată trebuie considerată nevinovată până la condamnarea definitivă. Nu discutăm despre hibele sistemului judiciar şi presupunem că acea condamnare a fost făcută corect.

Şi atunci vine ghertzoiul de rând şi începe să urle…că era vinovat, că trebuia aruncat direct la bulău, că să fie tras pe roată, şamd. De ce? Pentru că mintea lui îngustă nu înţelege că aplicarea nediscriminatorie a legii este cea mai bună garanţie a corectitudinii ei.

Pentru ca ghertzoiul de rând (dar şi cel care îşi dă cu părerea pe la talk-showuri sau pe facebook) să înţeleagă de ce trebuie aplicată consecvent legea să dăm exemplul metodei israeliene din spitale. Dacă nu ai bani ai parte de tratamentul standard. Dacă ai bani atunci vei avea rezervă, acces la medicul pe care ţi-l alegi, tratamente preferenţiale şi aşa mai departe. Sistemul e puternic respins de oameni, medici şi aşa mai departe pentru simplul motiv că introducerea discriminării financiare va duce foarte repede la discriminări de altă natură. Unii vor fi mereu în faţa altora la acces. Şi ce legătură are cu prezumţia de nevinovăţie? E la fel. Discriminarea, indiferent de natura ei, e generatoare de mari probleme sociale. Toţi se gândesc că vor beneficia de tratament preferenţial atunci când aprobă discriminarea dar sunt cei mai mari duşmani ai discriminării atunci când sunt victimele ei…

Consecvenţa înseamnă ca, odată ce clamezi statul de drept, să aplici şi partea mai puţin plăcută. Aceea de a renunţa la publicitatea postfactuală, de a nu folosi echivalentul adult al sintagmei „ţi-am spus eu!” şi de a trece mai departe.

Din nefericire trăim în România şi cele de mai sus nu se aplică. Avem o plăcere profundă în a lovi oamenii căzuţi dar nu avem curajul să facem acest lucru atunci când sunt puternici. Avem pornirea de a ne arăta satisfacţia atunci când celor mari şi puternici li se întâmplă ceva dar nu avem curajul de a iniţia acest demers cât sunt mari şi puternici. Dacă victima e frumoasă, invidiată şi arogantă…atunci cu atât mai bine.

După cum spuneam în titlu, nimic despre persoana respectivă. Dar spune atât de mult despre noi, ca oameni….

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s