Povestea repartitoarelor…


Acum câţiva ani a bântuit o modă…nici o masă fără peşte, nici un bloc fără repartitoare…

Nefericiţii care mai ştiau ceva fizică  au înghiţit în sec şi s-au supus maselor egalitariste…err democratice.

De ce repartitoarele sunt o prostie?

Simplu. Pe undeva prin clasa a 6 sau a 7-a se învaţă că există nişte formule..de exemplu: energia necesară unui kilogram de apă pentru a-şi creşte temperatura cu un grad e o constantă care depinde de material. Cei care au mers la liceu au aflat că acea căldură se transmite prin trei moduri, conducţie, convecţie, radiaţie. Iar cei care au făcut pe micul Minitehnicus (gata, m-am deconspirat, sunt o relicvă din epoca de aur) şi au citit şi partea de teorie a radiatoarelor pentru amplificatoarele audio care sonorizau petrecerile de adolescenţi au aflat şi că transferul de căldură între 2 sisteme depinde de multe constante…

Bun, şi ce legătură e cu repartitoarele?

Simpla. Cantitatea de energie primită de sistemul termodinamic denumit apartamentul în care locuieşti depinde de 2 variabile; volumul de agent termic care circulă prin calorifere (citeşte apa caldă pe care unii o scot să faca baie în ea) şi diferenţa de temperatură dintre intrarea şi ieşirea din apartament. Simplificat: dacă intră 500 de litri la o diferenţă de 2 grade e de două ori mai multă energie decât la 250 de litri la 2 grade.

Şi care e problema, totuşi, că ne-am lăsat de mult de fizică! Păi e…unde aţi văzut repartitoare care să măsoare debitul? Nicăieri. E aceeaşi păcăleală ca şi apometrul de apă caldă. Plăteşti cantitatea de apă (la apometru) care e taxată ca şi cum apa de la robinet ar fi permanent la 70 de grade. Celsius. Că adesea e vorba de 70 Fahrenheit…e altă poveste (nu întâmplător băieţii deştepţi din termoficare pun la intrările în blocuri aparate care măsoară simultan debitul cât şi temperatura apei calde. Şi te taxează ca atare. Faptul că tu plăteşti apa care s-a răcit deja pe ţeavă nu mai e problema lor!).

Repartitorul NU măsoară debitul de agent termic ci numai diferenţa dintre temperatura lui şi a interiorului. Cu alte cuvinte dacă agentul secret…err termic are 40 de grade şi în casă sunt 10 de grade plăteşti la fel de mult ca şi când ar fi 60 de grade la agent şi 30 în cameră. Doar că în primul caz, onor producătorul, a cheltuit mult mai puţin să ridice la doar 50 de grade. Ţeapă! Da. Imensă. E suficient ca temperatura agentului să fie jonglata.

Dar asta nu e nimic…Plătim ce consumăm, urlă gloata ignorantă!!!! raţi ai dracului de chiaburi, vreţi 50 de grade în casă…sau raţi ai dracului de pensionari, staţi cu păturile pe voi şi vă obişnuiţi cu mormântul…

Pe dracu. Orice bloc e un sistem termodinamic. Apartamentul de la mijloc are o latură spre exterior, cu o diferenţă de temperatură de, să zicem, 40 de grade, că e iarnă şi -20 de grade afara. Restul, dau comod spre vecini. Practic 0 diferenţă, Cum cantitatea de căldură transferată depinde de suprafaţa de contact şi de diferenţa de temperatură atunci acest apartament cheltuie o „unitate” de energie. Apartamentul de pe colţ are 2 laturi expuse. Suprafaţa fiind dublă, cheltuie 2 unităţi. Ghinionistul de la ultimul etaj…adaugă şi acoperişul (ceva mai bine izolat) aşa ca mai adăugam doar o unitate….

Ca atare, pentru a menţine cele 20 de grade interioare, ăia de pe margini trebuie să ridice mai mult temperatura faimosului 007 al termoficărilor. Şi repartitorul îi rupe…că măsoară doar diferenţa. Cei cu centrale şi vecini zgârciţi sau plecaţi ştiu după consumul de gaz ce fel de vecini au. Dacă se încălzesc şi vecinii, atunci şi consumul de gaz scade. Dacă nu, Putin adaugă euroi în contul Mamei Rusii…

Veţi spune că firma de a instalat repartitoarele a calculat aceste diferenţe…e pe dracu. Aţi văzut vreo firmă să facă măsuratori, să se uite pe planurile fiecărui bloc, să vadă măcar materialele ca să poată calcula constante de transfer şi altele? Nu. Şi atunci „chiaburii” cu poziţii centrale se încălzesc practic pe banii celor de pe colţuri. Cei care ştiu fizică se decuplează de la instalaţiile comune, izolează bine exteriorul şi se încălzesc bine mersi de la pereţii vecinilor.

de ce? Pentru că blocul e conceput ca atare (de aia caloriferele celor de pe colţuri şi acoperişuri au mai mulţi elemenţi! Pentru a compensa pierderile suplimentare.). Ca să fie egalitate perfectă atunci ar trebui ca temperaturile agentului să fie identice in toate caloriferele. Cam prea egalitaristic si nedemocratic. Mai bine punem repartitoare şi redistribuim pierderile pe nefericiţii de pe margini şi cei cu copii mici… Fizica nu e democratică. E fizică.

Ce fac de fapt repartitoarele? Redistribuie pierderile pe unii şi avantajează pe alţii. Pe ansamblu toţi se încălzesc mai prost decât dacă ar opta pentru termoizolare şi o centrală comună de bloc. Nu de apartament. De bloc. Calculele fizice sunt la îndemâna oricărui absolvent de liceu. De ăla care NU a dat bacul la sport. Vă sfătuiesc, totuşi,  să căutaţi un profesor de fizică care a terminat acum 30 de ani. Pentru acurateţea calculelor. (disclaimer: nu am nimic cu absolvenţii moderni ai facultăţilor de fizică. E doar o hiperbolă pentru întărirea efectului literar…aoleu, cine mai ştie ce e aia hiperbolă? aia cu „şi barda din stânga-i ajunge la cer …şi Vodă-i un munte” sau aia cu locul geometric al punctelor din planul euclidian  pentru care valoarea absolută a diferenţei distanţelor la două puncte fixe, distincte F_1  şi F_2 este constantă.)

PS – orice asemănare cu disputele din lumea medicilor de familie e perfect adevărată şi doar prostia sau reaua-voinţă a unora nu va face evidentă analogia. Cu un buget fix distribuirea banilor depinde doar de modul intern de calcul. Cum sistemul e integral şi nu poate fi spart în miniunităţi ( a se citi dihotomia urban rural, primar nespecialist, samd) atunci orice distribuire tine doar de vocalitatea unora, cărora le convine apartamentul din mijloc. Faptul că vecinul de pe colţ nu va mai plăti întreţinerea şi atunci şi apartamentul din mijloc va avea mai mulţi pereţi expuşi ţine doar de prostia umana…lasă că până vine asta eu mi-am făcut plinul. La fel ca şi fizica, managementul sistemelor e acelaşi. Contractul cadru ar trebui măsurat în funcţie de criteriul de repartitor sau în funcţie de debitul de bani injectat raportat la eficienţa medicilor?

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s