To suspend or not to suspend…


Marea dilema a momentului…

Fript în două alegeri prezidenţiale PSD nu doreşte să mai lase la întâmplare şi următoarea tură. De aceea permite primarilor (dar mai ales consilierilor!) să se mute în 45 de zile. Contrar părerii unor pseudoanalişti asta nu îi va ajuta la prezidenţiale. Dar îi ajută la recuperarea consiliilor locale şi judeţene pierdute după spargerea USL. Şi, ca efect secundar, crearea unei baze locale pentru PLR (în perspectiva prezidenţialelor UDMR va şantaja cu proiectele lor…PLR e contraponderea necesară pentru a răspunde la şantaj…nu vă convine? Puteţi pleca din guvern, oricum avem majoritate…).

Înainte de a discuta despre suspendare, e mai interesant să vedem cui foloseşte deschiderea discuţiei. În primul rând îi permite lui Tăriceanu să facă valuri politice. În al doilea rând forţează poziţionarea celorlalţi candidaţi (ok, poţi spune că e inutilă, că şi aşa pleacă dar ţi se dă peste nas cu Vaclav Klaus!). În al treilea rând menţine o sabie a lui Damocles pe capul lui Băsescu. Un referendum care l-ar demite ar distruge legenda pe care vrea să o lase (pe lângă faptul că e laş şi răzbunător, are şi o imagine supradimensionată despre sine….). L-ar lua de la butoane exact în momentul în care ar trebui şi ar fi necesar să intervină. De aici ieşirea bruscă şi absolut fără noimă de luni seara… Pentru că dacă ar fi aşteptat măcar o zi….

Problema e că PSD are de ales. Pe majoritatea sondajelor oneste (se exclud făcăturile de partid sau cele cu întrebările puse aiurea…) Ponta are prima şansă să fie ales, indiferent de candidaţi. Cu excepţia unei dezvăluiri a la Mircea Băsescu. Exact cum spunea, că se va uita cu popcornu în braţe la zbaterile celorlalţi. Ca atare suspendarea nu aduce nimic în plus sau în minus… Doar bătaie suplimentară de cap.

Dar suspendarea are sens pentru locul doi. Oricât de insensibil la Constituţie ar fi matelotul nu poate face campanie pentru blonda de la Cotroceni. Nu pe faţă. Ok, poate trage în Ponta şi Johannis cât încape. Dar nu e suficient. Suspendat…oooo, ar putea intra în campanie. Unde este de temut. Puţin probabil să sape în electoratul lui Ponta. Dar poate săpa binişor în cel al lui Johannis. Şi cum prima dragoste nu moare uşor…e de presupus că destui pedelişti, nemulţumiţi de Blaga-Johannis, ar putea forţa acest lucru… Da, e adevărat, Udrea ar pierde categoric în turul doi (efectul Vadim). Dar…ar fi în turul 2. Şi ar putea legitima reunificarea PMP-PDL sub ea şi Băsescu. Cu un PNL dezorientat şi buimăcit…. Şi un PSD care nu are încă un viitor prim ministru.

De aceea au sărit atât Blaga cât şi Johannis ca arşi. Iarăşi prematur. Că acum nu e momentul…veche tactică. Şi proastă. Poţi spune că vei analiza, tragi de timp. Că ar fi ok dar …logistica, etc….

Din nefericire atât strategii de la Cotroceni cât şi cei ai ACL au neglijat PSD. Răspunsurile lor trebuiau să apară după ce PSD şi-ar fi spus cuvântul. Or PSD nu are de ce să fie un mare sprijinitor al iniţiativei. Cu o singură excepţie … dacă această iniţiativă ar aduce suficienţi oameni la vot astfel ca Ponta să câştige din primul tur. Cu alte cuvinte…întâi lansăm bomba. Apoi facem sondajul (DUPĂ ce ideea capătă notorietate şi e recunoscută de electorat!) şi ne decidem. Pentru că e nevoie de peste 9 milioane de prezenţi la urne…. lucru posibil dar nu sigur – prezenţa la vot a scăzut constant de la 14 milioane la 10 milioane şi e pe trend scăzător. Fiind alegeri fără miză mare e clar că e posibil să scadă sub 10…. Dacă se adună peste 9 milioane şi jumătate din ei votează cu Ponta…atunci vom avea suspendare. Matematic.

Sărind la beregata propunerii de suspendare atât ACL cât şi băsescienii nu fac decât să o legitimeze şi să o facă viabilă. Fac jocul PSD şi PLR…. Ignorarea ei ar fi fost mai utilă. Iar dacă se concretizează abia atunci au nevoie să se poziţioneze. Inclusiv ACL poate capitaliza din ea (antipatia faţă de Udrea ar putea revitaliza PDL în dauna PMP).

Dacă însă propunerea de suspendare rămâne doar propunere? Păi se cheamă că jocul la ofside al PLR şi PSD a reuşit. Pentru ei propunerea e ceva din care au doar de câştigat, indiferent dacă se concretizează sau nu.

Ce ne foloseşte nouă? E o lecţie pentru un viitor Băsescu. O minimă satisfacţie. Şi o minimă garanţie că nu se va vota în draci la Paris la un ritm de un vot pe secundă iar ambasada să fie goală… Poate cel mai important ar fi că principiul de a nu încălca Constituţia ar fi apărat şi nu abandonat…

PS Fals iluzie că un preşedinte interima îl va graţia pe Voiculescu…e falsă. Ar însemna pierderea alegerilor pentru Ponta. Nimeni nu face baie la Vântu de două ori…

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s