Follow the money… part II…


În primul rând citiţi asta: https://adriangrom.wordpress.com/2014/07/07/follow-the-money/

Între timp Antonescu a ieşit pe uşa din dos a politicii, devenind din toate punctele de vedere un fost. Ştiu BAA (biserica adoratorilor lui Antonescu) va sări în sus. BAA uită că poporul votant nu iartă un singur lucru unui candidat – momente de genul Mihaela, dragostea mea…Atunci când Antonescu a pierdut atât preşedinţia cât şi candidatura într-un interval atât de scurt… e un moment Geoană. Un preşedinte trebuie să fie un animal politic care să supravieţuiască unor asemenea momente.

Am primit confirmarea celor spuse în prima parte:

http://www.catavencii.ro/editorial/neamtul-din-sibiu-si-brazilienii-din-pnl/

http://www.catavencii.ro/unde-sint-miliardele-de-campanie/

http://www.catavencii.ro/a-nceput-vinatoarea-de-sponsori-vinatoarea-foametei-in-muntii-carpati/

În altă ordine de idei: campania PSD e gândită anti-Băsescu şi cu lauda pe guvernare (aici au cam greşit, reducând investiţiile guvernamentale ca să strângă bani pentru alegeri au afectat creşterea PIB-ului şi a ieşit …recesiune tehnică – prost în media dar decent în realitate).

Ca atare, strategii de mucava de la Cotroceni au scos în faţă PMP, cu Udrea ca paratrăznet, pentru ca toţi să fie convinşi că acolo e Băsescu. Cei care au mai puţine reacţii emoţionale ştiu foarte bine să nu mai creadă în lacrimile de crocodil… Asocierea cu Băsescu cauzează la voturi. Şi ce strategie mai bună să te rupi  aparent de BAB (Biserica adoratorilor lui Basescu), faci o coaliţie cu un partid palatabil (PNL), dai afara de acolo pe cei mai aprigi anti-băsişti (cu Antonescu în frunte!)…

Ok, monstruoasa coaliţie  poate funcţiona doar odată. Postvot, alegătorul păcălit va sancţiona dur. Dar 4 ani de guvernare pot aduce multdorita uitare, mai ales cu o relansare economică…

Scenariul de mai sus pare SF. Este SF pentru că necesită o coordonare foarte susţinută şi o menţinere a disciplinei de partid feroce.

Personal nu cred în ataşamentul lui Băsescu faţă de oameni. Cunosc, din surse personale şi demne de încredere, comportamentul său de ministru. Când era de semnat ceva controversat existau mereu subalterni puşi să semneze şi apoi oferiţi ca moţoci de sacrificiu pentru proştii cei mulţi. E motivul pentru care cei mai buni colaboratori ai săi au fost femeile – ele nu atentează niciodată la poziţia masculului alfa şi se sacrifică bucuroase… Ca atare PMP e un partid de sacrificiu, cu tot cu Udrea (mai ales cu zvonul că se pregăteşte dosarul Bute!).

Dar…e Johannis omul lui Băsescu? Puţin probabil. Faptul că e curtat de Cotroceni nu înseamnă că a fost deja cumpărat. Dar dacă neamţul îşi închipuie că te poţi alia cu Băsescu (pentru a controla PDL din ACL) atunci se înşeală amarnic. Va fi înşelat mai rapid decât reuşeşte un român să păcălească un occidental la alba-neagra.

Din considerentele de mai sus campania PSD antiBasescu e posibil să dea greş. Johaniss nu e (încă) omul lui Băsescu. Blaga este. Şi va fi. În ciuda declaraţiilor pătimaşe de acum. L-aţi auzit negând teoria loviturii de stat? Nu. Şi nici nu îl veţi auzi. Pentru că înfulecă toate bucăţile de electorat de dreapta şi, ca un şarpe boa, se pregăteşte să digere căprioara PNL… Între Johaniss şi Blaga cine credeţi că va organiza noul partid de dreapta? Cine va stabili cine, ce şi cum pe plan local şi naţional? Neamţul care e proaspăt paraşutat în politica naţională sau buldogul care ţine în frâu un partid de ani de zile? Ahile cel iute de picior cu broasca ţestoasă …. Odată ce fuziunea se va finaliza (chiar dacă, prin reducere la absurd, Johaniss ajunge la Cotroceni) puterea noului partid va sta în greii PDL. Cei ai PNL vor avea destule dosare în spate. Iar plevuşca de provincie va înghiţi în sec.

E o prostie să crezi că Băsescu ar avea şanse să fie prim-ministru. Nici nu cred că îşi doreşte. Dar doreşte să conducă destinele României prin intermediul unui Boc. Unul cu semnatul, altul cu dictatul… Atunci când poliţiştii caută infractori se uită la modus operandi. Actualul locatar de la Cotroceni e foarte mulţumit de poziţia în care nu semnează nimic…

Şi ce legături au banii?

Păi au. Toate cele de mai sus implică un control destul de bun al finanţării. Opoziţia fără finanţe e ca nunta fără lăutari. Singurul care poate stoarce finanţări fără dosare e Băsescu. Nu pentru că ar fi curate ci pentru că nimeni nu ar avea curajul să se ia de ele. Ca să poţi ţine în frâu partidele trebuie să le dai bani.

Ca acest gambit să reuşească e nevoie de o marionetă (sau un preşedinte amorf) la Cotroceni, o mică lovitură de Parlament (convingerea părticelelor că PSD singur nu poate face guvernul) şi câteva dosare spectaculoase (Varanul şi fosta doamnă Cocoş) ca justiţia să pară măcar echidistantă…

Pentru prima condiţie e imperios necesar ca Ponta să piardă prezidenţialele (de aici răgetele disperate ale trompetelor băsiste pentru orice faux pas al actualului premier). Pentru a doua e necesar ca diaconeştii, opreştii şi hunoreştii din Parlament să vadă că noul preşedinte nu poate face nimic (poate: de exemplu să disolve Parlamentul după ce propune 3 prim-miniştri PSD care pica votul…să vezi atunci distracţie!). Cea de a treia e deja pe şine.

Singura strategie eficientă împotriva lui Băsescu e ignorarea. Ca Ulise pe lângă sirene. Cine îi ignoră discursul are toate şansele să treacă mai departe. Cine pleacă urechea…dispare (a se vedea de la Roman încoace ce păţesc cei ce au încredere în el!).

PS: mulţi cred în frica lui Blaga de preluarea PDL de către Băsescu… Eu nu cred. Eventualul moment al preluării ar fi fost implementarea PMP. În momentul acela toţi puteau face pasul la ofsaid şi să destrame PDL. Rămânerea lui Udrea în PDL şi transferul târziu, când era clar că PMP e un experiment ratat, ar trebui să dea de gândit.

PS2: lăturile aruncate între Macovei, EBA, Udrea şi Cotroceni nu ar trebui să surprindă. Şi nici lipsa de sprijin pentru Macovei. Micile experimente mai …deraiază…

 

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s