Follow the money…


Îndemnul a fost adresat lui Woodward şi Bernstein în ancheta lor privind Watergate…

Există încă o enigmă în spaţiul public românesc. De ce a părăsit PNL-ul alianţa şi de ce a renunţat atât de uşor Crin Antonescu la postul de prezidenţiabil…

Ştiu, talibanii din toate taberele au teoria pregătită, de la BigBadWolf numit PSD până la nebunie temporară…

Din punct de vedere logic şi electoral nu sună bine oricum. Era mai convenabil să lase PSD să rupă alianţa (şi orice sondor cu minimă decenţă profesională poate verifica asta) şi ar fi beneficiat de efectul de victimă şi de un spor mare la şanse electorale. Sau, dacă PSD ar fi menţinut alianţa şi l-ar fi pus pe postul de prezidenţiabil al USL…atunci ar fi avut şanse zdrobitoare de a ajunge la Cotroceni (PSD + orice procent de dreapta = LOVE la Cotroceni).

Deci, de ce dai cu piciorul? Ok, suntem mari etici şi descoperim asta brusc… fără nici o istorie anterioară de conflicte iniţiale… Brusc ne considerăm dispreţuiţi de PSD  (culmea e că cine se uită la congresul PNL constată că PSD i-ar fi făcut un bine lui Antonescu, refuzând promovarea lui Johannis…. Nu-i aşa că ironia e cruntă!).

Ar fi însă nişte mici probleme. Ca de exemplu campania procurorilor împotriva multor miniştri PNL şi nu numai. Nu am (şi nici nu cred că are vreun  ziarist!) o statistică a DNA versus partide. Ceea ce ar fi mai interesantă ar fi statistica DNA versus aducătorii de bani  în partid. Adicătelea a sponsorilor. A celor mari şi reali. Şi câţi au fost speriaţi doar cu un uşor vânt de dosare pe la urechiuşe…

PSD are o bază largă de sponsori (făcută de mulţi ani) şi care ştiu că PSD ajunge mai mereu la guvernare, fie şi o dată la 2 cicluri electorale. PDL şi-a făcut, sub Băsescu, o bază identică, bazată pe politica lor de favorizare a bogaţilor în dauna săracilor (neoconservatorism) – mai puţini dar mai bogaţi şi foarte dispuşi să contribuie, mai ales dacă sunt şi şantajabili. PNL nu a avut niciodată o asemenea structură în spate pentru că nu a avut niciodată o politică consecventă de a sprijini clasa de mijloc (ideea de bază a liberalismului) şi nici nu a putut atrage mari sponsori (deja antamaţi la PSD şi PDL, care oferă şanse mai bune de răsplată prin simpla coerenţă a conducerii).

Ok, deci de unde are PNL bani?

TOTAL SUBVENŢIE IUNIE 2014
Total subvenţie de la bugetul de stat pentru fiecare partid politic
Nr. crt. Partidul politic Suma (lei )
1 Partidul Social Democrat 219.395,12
2 Partidul Naţional Liberal 152.463,36

Uite o sursă. Mică.

Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC a declarat venituri 5.223.111 lei, dintre care venituri din transfer, înregistrate înaintea campaniei electorale, de 2.784.654 lei. Alianţa a făcut cheltuieli în campanie de 7.943.361 lei, cu 2.720.250 lei mai mult decât suma aflată la dispoziţie. Cheltuielile angajate restante, reprezentând datorii neachitate până la data depunerii raportului de venituri şi cheltuieli electorale, sunt de 2.971.045 lei. Dintre cheltuielile declarate, cele mai mari sume au fost folosite de Alianţă pentru tipărituri şi alte materiale promoţionale 2.883.915 lei, publicitate stradală 2.212.209 lei, publicitate presă, radio, TV 1.457.757, servicii – 1.167.627 lei. La capitolul „alte cheltuieli” este declarată suma de 183.777 lei, cheltuieli chirie, întreţinere, funcţionare sedii se ridică la 52.442 lei, iar cele pentru protocol la 5.839 lei. PNL nu a făcut cheltuieli de personal Pentru campania pentru europarlamentare, PNL a avut venituri totale de 2.610.133 lei, dintre care 1.533.917 au fost venituri înregistrate înaintea campaniei. Liberalii au cheltuit 7.234.547 lei, rezultatul financiar al campaniei înregistrând un minus de 4.624.414 lei. Cheltuielile angajate restante, reprezentând datorii neachitate până la data depunerii raportului de venituri şi cheltuieli electorale, sunt de 4.546.183 lei. Cele mai mari cheltuieli, de 3.833.020 lei, au fost făcute pentru tipărituri şi alte materiale promoţionale, urmate de cele pentru publicitate presă, radio, TV de 1.793.591 lei. PNL a cheltuit pentru publicitate stradală 745.828 lei, pentru sondaje, cercetare, consultanţă 545.193 lei, pentru servicii 155.749 lei, pentru chirie, întreţinere, funcţionare sedii 16.223 lei. Acest partid a declarat cheltuieli pentru comunicaţii de 13.635, pentru protocol de 37.972 lei şi pentru transport de 7.367 lei.

Citeste mai mult: adev.ro/n878eu

Şi câteva cheltuieli… 😀

Boldate sunt sumele totale cheltuite…oficial. Cele două cifre sunt semnificativ apropiate. Deficitul PNL însă e aproape dublu. Asta nu spune nimic?

Ba da, că partidul nu prea are surse de finanţare. Cel puţin oficial. (ştiu, talibanii portocalii şi cotrocenişti vor urla referitor la găleţi, pungi de zahăr şi alte alea….de la buget…să fim serioşi. Dacă ar fi avut minime dovezi le-ar fi urlat în public….).

Şi dacă nu ai bani şi nici nu poţi face rost de ei…ce faci?

Ce face orice mireasă frumoasă dar fără bani… caută un mire mai bogat, chiar dacă nu are o reputaţie prea bună.

Partea cea mai dureroasă a analizei de bugete vine atunci când se compară cu cele ale UDMR şi Mircea Diaconu… UDMR fiind folosit pentru normare – electoratul lor e stabil şi atunci cheltuielile lor sunt mai mult pentru promovare şi chemare la vot. Adică 612.192 lei pentru 3 locuri de europarlamentar. Adică 200 mii lei per loc. PSD a cheltuit 500 mii lei pentru un loc iar PNL 1 200 mii lei. Eficienţa maximă e la Mircea Diaconu. 5 mii lei pentru un loc. E dovada că statutul de victimă şi de năpăstuit generează muuuult mai multe voturi decât cheltuielile. Să mai spunem că PDL are un cost de 400 de mii lei pe loc?

Urmează banii… Nu-i aşa că cifrele sunt instructive? Şi distructive pentru partide?

Cu asemenea costuri pentru alegeri e firesc ca un partid să îşi caute alte căi de promovare… Fuziunea cu PDL s-ar putea să fie nu un calcul politic generos (unificarea dreptei….etică, zorzoane politice şi alte parascovenii ipocrite) ci un calcul politic oneros. Între faliment şi înghiţirea unei broaşte politice ce e de ales…May I have an other one?

Atunci când Woodward şi Bernstein au descoperit că finanţarea celor ce spionau partidul democrat venea din fonduri alocate campaniei lui Nixon au ştiut unde să bată cu investigaţia lor.

Deocamdată nu avem suficiente date să susţinem că PNL e falimentar… Dar piesele se adaugă frumuşel în puzzle… Inclusiv cu presiunea micilor baroni locali că nu primesc suficiente fonduri (ceva adevăr ar fi…problema e că nici baronetul pesedist nu a primit foarte mult pentru că…nu s-a dat foarte mult. Nici măcar un primar PNL nu a venit cu o documentaţie că administraţia pesedistă a primit mai mult decât cea penelistă…Şi vorbim de bugete publice!). Şi cu lipsa de argumente electorale (din contră, electoratul a sancţionat plecarea din USL). Şi cu lipsa de dovezi consistente şi coerente.

Întreba cineva cum loveşte Băsescu PNL-ul? Uite cum… în finanţare. Şi foloseşte o ţintă evidentă ca PMP pentru ca tot oprobriul guvernării sale să se strângă acolo. Şi, peste câteva luni, cu un om de paie la Cotroceni şi o dreaptă unită…cine ştie… Nu direct, ci din umbră…

Leadershipul nu înseamnă numai discursuri bune. Înseamnă şi administrare bună. Un partid falimentar de ce ar fi un administrator bun pentru ţară??

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s