From Russia, with love…


Da, e titlul unui roman despre James Bond. Dar e destul de apropiat de ceea ce se întâmplă acum, spre estul continentului (nu vă îndoiți, Europa nu se oprește nici la Nistru, nici la Don…ci tocmai la Vladivostok!).

Ceea ce face Putin e un bluff. O cacialma. Pentru că știe că jucătorii occidentali de poker politic sunt incapabili să își asume riscuri…

Și a aflat asta demult, de când cu Georgia. Care a fost parțial susținută apoi abandonată. Pur și simplu sistemul occidental nu își poate permite expansiunea în propriul spațiu. Da, Rusia e parte a sistemului occidental. Ca și America de Sud sau Australia. Chiar și Japonia e mai mult occidentală decât asiatică/orientală. China se îndreaptă rapid spre o occidentalizare masivă iar India a fost demult atrasă în sistem (de aceea frământările Orientului Mijlociu sunt doar ultime zvâcniri…vor intra și ei, sistemul e prea solid pentru a putea fi înlocuit de un sistem bazat pe credințe și obiceiuri medievale).

Revenind la Rusia. ”Dacă atac Ucraina, Occidentul NU va riposta militar. Nu pentru că nu ar putea ci pentru că prețul plătit într-o confruntare cu Rusia nu merită. ”. Și e un calcul cinic dar corect. Aaa, se va lăsa cu sancțiuni economice. Ei și? Pe termen scurt și mediu, eu, noul țar de la Kremlin, câștig. Pentru că aduc demnitate și satisfacția recreerii imperiului. A treia Romă. Problema e că nici o țară nu poate susține pe termen mediu și lung o ambiție imperială în sistemul occidental. Spania a încercat în secolul XVI. Și a falimentat. Franța a încercat, sub Ludovic al XVI-lea și Napoleon. A eșuat. Anglia a reușit parțial doar pentru că și-a făcut imperiul din națiuni ne-occidentale. Singura parte pur occidentală – USA – s-a rupt foarte repede. Germania a încercat în 2 războaie. A eșuat. URSS a încercat. A eșuat. Imperiile medii – Rusia țaristă, Imperiul austriac, Imperiul Otoman – s-au dizolvat în cele din urmă. Hegemonia americană durează doar pentru că americanii au evitat ocuparea directă și au folosit puterea economică și propaganda (de la mitul salvării Europei până la Hollywod).

Pur și simplu, în sistemul occidental, imperiile NU prosperă. Concurența între state medii, realinierea în cazul în care un stat dorește statutul imperial, gradul ridicat de conștientizare al popoarelor fac ca aventura imperială să fie mereu ratată.

Și atunci de ce Putin mizează pe visul imperial?

Răspunsul e simplu. Putin NU mizează pe visul imperial. Putin dorește doar să lase Rusia ceva mai mare decât a găsit-o – teritorial, moral, economic… Asta înseamnă bucăți din Ucraina, influență în Ucraina și Bielorusia, expansiune în Asia Centrală.. Putere economică – oups! Aici a dat-o în bară. Esența puterii economice occidentale constă în piața relativ liberă și concurența relativ corectă dar foarte puternică în interior. E ceea ce s-a întâmplat, din punct de vedere militar, de câteva ori. Din conflictele interne ale Italiei antice, o mică putere locală, Roma, a ieșit cu o armată extrem de eficientă (armata manipulară republicană, bazată pe cetățeni și serviciu militar cu 23 de ani lungime) care a eliminat orice competiție externă. Idem, armatele europene de după secolul X, călite după invaziile barbare și lupta cu musulmanii/ultimii migratori dar mai ales în luptele interne, au cucerit restul lumii după secolul XV… (nu vă lăsați impresionați de armele de foc. Clive a cucerit India cu 3000 de oameni. Una din bătăliile impresionante a opus vreo 10 mii de englezi – de fapt 3000 de europeni – cu peste 50 de mii de indieni. Care cunoșteau armele de foc, aveau și tunuri. Dar nu aveau apetitul european pentru luptă… Și țineți cont că Brown Bess, muscheta de atunci…avea o cadență de maxim un  foc pe minut….Că nu era suficient au dovedit-o zulușii la Isandlawahna, unde șarja hotărâtă a câtorva mii de impi a distrus o forță înarmată cu puști moderne, cu repetiție… Impii au șarjat, indienii au fugit).

Asemănător, competiția internă foarte dură în sistemul occidental crează industriași extrem de puternici. Cu ce ripostează Rusia? Cu monopolul pe gaze? Au încercat și arabii în anii 70. Și au eșuat lamentabil. Pur și simplu aveau mai multă nevoie de dolarii occidentali decât aveau occidentalii nevoie de petrolul lor. Va tăia Putin gazul? Da. O perioadă. Apoi îl va redeschide singur și la prețuri mult mai scăzute… Pentru că, între timp, Europa va renunța la gazul lor.

Noi putem renunța? Da. Nu întâmplător terminarea centralei nucleare de la Cernavodă devine un proiect extrem de important. Și, absolut deloc întâmplător, chinezii sunt interesați. Dar nu are importanță cine o termină ci doar să se termine cât mai repede. De ce? Pentru că, doar pentru industria energofagă a ciuruitului, Cernavodă ar fi asigurat 40% din consumul național. Azi, probabil depășește 60%. Curent ieftin, gaze scumpe. Cu ce te încâlzești?

În Europa, Franța e pionerul tehnologiilor alternative dar asta nu înseamnă că restul stau de pomană. În momentul unei crize energetice se mobilizează altfel de resurse (după sfidarea celor de la OPEC a intervenit, inclusiv la americani, un trend spre industrii care nu consumă atât de mult petrol iar mașinile au devenit mult mai economice). Și va crește implementarea de centrale nucleare (ieftine, nepoluante, cu riscuri extrem de reduse), panouri solare, mori de vânt și tot ce se poate pentru a produce energie ieftină. ȘI INDEPENDENTĂ.

Pentru noi va fi mai ieftin să ne încâlzim cu curent electric (panouri cu microunde, calorifere electrice, aer condiționat, etc..) decât cu centrale cu gaz.

Astfel că șutul în fund dat azi de Putin e un pas înainte. Iar Rusia a făcut un pas înapoi.

În romanul lui Fleming, intenția de a-l omori și de a-l compromite pe James Bond, eșuează lamentabil. Cam asta se va întâmpla și cu aventura lui Putin…

PS – cei mai buni avocați ai lui Putin sunt nemții. Au devenit atât de dependenți pe termen scurt încât sunt disperați. E și unul din motivele pentru care sunt atât de competitivi – când ai acces la resurse mai ieftine decât competiția… Numai că nu ăsta e modelul occidental… Cine va avea de pierdut în Europa din cauza aventurii lui Putin?

PS2 – predicția nu funcționează pe termen scurt ci pe termen de 10-20 de ani. Se poate ajunge și la război, ca în cazul primului război mondial – pornit în avalanșă fără intenție de către participanți…

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s