La firul ierbii…


Nu-i așa că v-ați bucurat de noua condamnare din sfera politică? ‘ Rați ai dracului de politicieni…. 

Eu nu m-am bucurat. Deloc.

E ok că un politician corupt (sau cel puțin aparent corupt – averea totala a familiei e un pic mai greu de justificat cu prestațiile de prim-ministru) e condamnat. Dar nu e ok dacă dosarele sunt mai găurite decât șvaițerul de Elveția. Remember condamnările comuniste? Asta nu e justiție, e doar răfuială politică și un condamnat la moarte aruncat în arenă la leii flămânzi pentru publicul ignorant care crede că anticorupția începe și se termină cu miniștrii. Ce garanție am că e corupt? NICI UNA. Din contră, încep să cred în nevinovăția sa. Dacă ar fi fost cu adevărat corupt atunci ar fi fost ușor de găsit probe, nu s-ar fi adus ca probe dolari tipăriți la 2-3 ani după presupusa producere a infracțiunii….

Corupția începe de jos. Și se rezolvă de jos. Funcționarul care cere și primește șpagă pentru ceva ce ar trebui să facă fără nici un stimulent sau, mai rău, pentru ceva ce nu ar trebui să facă.

Atunci când funcționarul mărunt știe că e verificat și că e potențial ușor de condamnat se abține. Și dacă i se ordonă, tot se abține. Pentru că știe că va plăti inclusiv pentru șpaga superiorului. Și nu vrea să facă 2-3 ani de pușcărie pentru sume minore. Aaa, da, dacă fură vreo 100 de milioane de euro, atunci merită să faci și 5 ani de pușcărie, că după aceea are viitorul asigurat. Și familia. Sau famiglia..

Pentru mulți dintre noi e o enigmă de ce nu reușim de 23 de ani să facem pași înainte spre o societate mai curată… Nu e nici o enigma, e doar confruntarea dintre grassroot level si top-down level.  Reforma de sus în jos au încercat să facă și fanarioții. Cam toți cei care au susținut transformarea societății feudalo-bizantine din țările române într-o societate mai …vestică, mai apropiată de idealurile iluministe, au avut o neplăcută întâlnire cu securea, cuțitul, otrava sau surghiunul. Nu că turcii ar fi fost împotrivă ci doar primeau șpagă din rezistența internă a țării pentru a executa domnitorul reformist. Nu-i așa că unii încearcă și azi să dea șpagă la ceva asemănător Înalții Porți pentru a se perpetua la putere sau pentru a executa un opozant? Că nu se mai practică metode barbare precum descăpățânare ține de rafinamentul noilor porți… Care au de raportat propriilor supuși…

Reforma în România de tip top-down e sortită eșecului. Fără nici un fel de exagerare. Singura reformă reușită din România a fost cea făcută în secolul XIX. Cea care a pornit de la educația de tip vestic și care a modificat profund România, de la o țară periferică a Europei, săracă și înapoiată, într-un stat modern, puternic și cu un cuvânt de spus în politica zonală. A fost un efort masiv al societății care a plecat de la boierul cu calpac și ișlic și a trecut prin bonjuristul cu joben și redingotă până la cetățeanul modern, fie el și republicanul de Ploiești al lui Caragiale. Reușita reformei a fost dată nu de aportul și insistența elitelor ci de vitalitatea și dorința omului obișnuit de a depăși condiția de umilință a secolului XVIII… aceea în care un pirat de uscat precum Pasvantoglu ardea și jefuia nestingherit.

În ultimii 23 de ani nu am văzut multe eforturi de a renaște România profundă, acea Românie de la firul ierbii, care să taie nesimțirea buruienilor care se cred stejari ai politicii…

Părinții se plâng de cerințele profesorilor… dar se tem să le spună ceva profesorilor pentru că vor suferi copii… Așa. Și? Asta e lecția pe care o dau copiilor? Capul ce se pleacă sabia nu îl taie? În gimnaziu nu am reușit niciodată să am media zece pe măcar un trimestru la limba română pentru că asta era concepția profesoarei că m-ar putea stimula. Recordul a fost atins în ultimul trimestru în care aveam doar de 10 în oral și 9 în teza. Ca atare am fost întrebat în mijlocul clasei ce notă merit la caiet… inutil să spun că a fost singura notă la caiet pusă unui elev în acel trimestru și că am fost corect autonotându-mă cu un 8 sec (deh, scris de viitor doctor!). În acel moment eu, un elev de clasa a 7-a, am dat o lecție unui profesor. Aș fi putut apela la sistemul PCR. Și? Media pe care aș fi obținut-o nu ar fi fost a mea ci o aiureală. Și tot ce nu te omoară.. te întărește. Azi dacă un profesor ar încerca să abuzeze de un copil cu părinți recalcitranți există suficiente telefoane mobile pentru a înregistra și a folosi apoi cu succes înregistrarea în presă. Copilul va învăța că trebuie să lupte. Și va lupta la rândul lui…

Cererile diverșilor rezidenți din țară se primesc preț de vreo 2 – 3 ore, vreo 2 zile pe săptămână la minister. Dacă ești de la vreo 800 de kilometri distanță și ajungi ceva mai târziu… fie și cu un minut…poți să îți iei adio de la ziua respectivă. Rămâi peste noapte, vii a doua zi dimineață odată cu portarul și constați că există deja o listă de așteptare pentru cei care vor să intre și ai poziția 70… pentru că durează cel puțin 5 minute cu fiecare… la numărul 69 se trage oblonul. Nu aveai de făcut decât să întinzi dosarul și să îl primească… Și te simți ca în nuvela lui Rebreanu în care 2 țărani se scoală de la 5 dimineața să prindă trenul de 8 dar casa de bilete se deschide cu un minut înainte… și conductorul îi dă jos de pe scară cu pumnul și îi înjură că sunt leneși și nu se trezesc și ei de dimineață…. Cu toate acestea sistemul se perpetuează… pentru că e micul monopol al funcționarului cu pricina. Revoluția înseamnă să nu mai aibă monopol…

Mor toți microbiștii că nu există rezultate la echipa națională și dau vina pe antrenori și pe sistemul ticăloșit, pe Mitică și pe Sandu… Vinovați sunt ei, care consumă fotbal de proastă calitate… Vinovați sunt ei care cauționează vedetismele unui Mutu… Vinovați sunt ei, care nu înțeleg că o echipă națională se bazează pe terenuri de fotbal printre blocuri în care copii să aibă unde să bată mingea, pe cluburi mici în care să existe antrenori entuziaști și amatori care să descopere talentele și care să educe acel talent că profesionismul în fotbal înseamnă transpirație și antrenament…. Vinovați sunt ei care acceptă să participe ca spectatori la meciuri clar trucate…

Nu avem primari? Nu avem consilieri locali? Păi…când e ultima dată când a candidat cineva ca independent? Unul din foștii mei profesori de generală a făcut asta pentru postul de consilier județean acum 14 ani. Și a reușit. Fără bani, fără partide, doar cu notorietatea pe care o avea printre foștii elevi. Dar a fost singur. Scremitur montes pentru Nicușor Dan… Pe feisbuci, pe tuitere și pe alte pretenții de acest gen.. Câți voluntari a avut alături de el? Cine s-a dus în campanie din poartă în poartă să îi poarte mesajul? Majoritatea voluntarilor au fost tot cei apropiați lui din staff-ul ong-ului… Dar câte like-uri, câte susțineri din fotoliul de acasă….

Vrem o țară ca afară? Cei de afară au murit pentru o țară ca a lor. De la sufragete la activiștii pentru drepturi civile, de la muncitorii din Chicago până la vânzătoarele din Halele pariziene, de la nesupunerea Rosei Parks până la nesupunerea lui Gandhi… Toți și-au asumat responsabilitatea și au luptat, conștienți că vor avea de suferit… Democrația nu e soluția la corupție. Democrația e soluția la reprezentare.

Soluția la corupție vine din activitatea fiecăruia. La firul ierbii…. Mă tem însă că a fost cosită de prea multe ori și a emigrat sau s-a uscat.

 

 

Anunțuri

2 thoughts on “La firul ierbii…

  1. Da! E intr-adevar o adanca criza morala nationala si mondiala. Mai ales la noi valorile se inverseaza permanent sub influenta mass-media (cu scuza rating-ului), a decaderii invatamantului (cu scuza justa a salarizarii), a religiei (prin coruptia popularizata a slujitorilor ei), a armatei si a celor 7 „ani de acasa”, invatati de la bona, in familiile avute si „printre blocuri” in cele nevoiase.
    Care este insa solutia? In ce va trebui sa conste „activitatea fiecaruia” cum spuneti dumneavoastra? In a vota pe cine trebuie (Nicusor Dan), sau in a elimina banul si finantele mondiale si a reporni de la 0, in urma unui gen de cataclism mondial, pe alte principii…valoare, profesionalism, integritate…?
    Dar ca sa poti gandi, trebuie in primul rand sa mananci, si apoi sa gandesti ca mananci prost si ca….
    O prima masura ar trebui sa fie stimularea invatamantului si a sanatatii publice, cred eu. Dar de unde bani? De la investitii…si iar intram in spirala catastrofica! Deja domeniul cercetarii a disparut urmat indeaproape de cel al proiectarii (din care cu onor fac parte), care mai e doar o fantoma….se pare conform aquis-ului comunitar!
    Sau, nu stiu! De fapt, nu stiu! Si asta e marea realizare a „lor” si tragedie a „noastra”, a celor care inca mai incercam sa muncim ceva pentru sustinerea a…habar n-am ce!

  2. E foarte cunoscut ordinul de zi al lui Nelson înainte de bătălia de la Trafalgar: Anglia așteapta ca fiecare să își facă datoria. Societatea civila așteaptă exact același lucru. La nivelul fiecăruia. O șpagă în minus. Un funcționar tras de urechi. O sesizare. Două sesizări. SEMNATE. Asumate. Da, e adevărat că investiția în sănătate și educație ar fi una din soluțiile ideale (Coreea de Sud a investit cam 10% din PIB în educație… Nu întâmplător de câțiva ani încoace se află pe val… ). Dar politicul NU va investi în ele pentru că răsplata pentru investiție nu e în orizontul electoral de 4 ani ci în cel de 20… (de aici necesitatea unei guvernări stabile…). Avem exemplu însă de guvernări stabile la nivel local. Există primari care stau deja de câteva mandate. Și se simte. Știu, există și destui care nu fac nimic. Dar la alții se simte continuitatea în guvernare. De aici pleacă stabilitatea. De aici pleacă influența…

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s