De ce trag clopotele, societate civila?


Daca ar fi sa luati vreodata o atitudine publica, pentru ce ati face-o?
Procent
Pentru lezarea intereselor mele 9.49
Din solidaritate fata de un caz revoltator 34.31
Pentru binele tarii mele 53.47
Se gasesc altii sa o faca in locul meu 2.74

In care forma de actiune publica credeti cel mai mult?
Procent
Marsuri si demonstratii 57.48
Ralierea la organizatiile neguvernamentale 10.22
Actiuni individuale de convingere a celorlalti 14.42
Sa lasam partidele sa-si faca treaba 17.88

Rezultate de la sondaj de opinie. Online, deci fără mari pretenții de acuratețe, dar suficient pentru a indica un trend. O direcție de opinie. Cu roșu sunt notate minciunile.

Pentru binele țării mele  e atât de sfruntată încât pot să o trec liniștit la categoria se găsesc alții să o facă. Cu alte cuvinte doar primele procente, cele cu interesele proprii și cu solidaritatea, sunt cele care mișcă societatea civilă. După 23 de ani de perpetuă revoluție e încă îngrijorător de mic procentul celor care ar lua atitudine publică în cazul în care interesele proprii ar fi lezate. Doar 9,5%. Atât. Restul? Doar din compasiune pentru alții (e un motor puternic dar nu ar trebui să fie cel de bază!)? Sau deloc??

Bun, avem o atitudine…și cum o exprimăm? Prin marșuri și demonstrații?? DOAR ATÂT? Și dacă mărșăluim în sus și în jos…ce realizăm? Nimic. Marșul e doar o etapă. Cea în care arăți că sunt mulți cei ca tine și e o demonstrație de putere. Dacă NU urmează nimic după el… e inutil. Zero. Și politicienii din România sunt perfect la curent cu asta. Guvernul Boc NU a  căzut pentru că manifestau unii în Piața Universității. Guvernul Boc a căzut pentru că unii au început să vadă că susținerea la vot a guvernului Boc tinde spre zero și că asocierea cu guvernul Boc duce la excluderea din viața politică (citește Oprea și ai lui…). Guvernul Boc a căzut din cauza manevrelor politice facilitate de atitudinea publică. Dacă guvernul Boc mai avea resurse de mituit individual parlamentarii..atunci guvernul Boc nu cădea.

Tocmai asta e problema. Poți avea primăveri portocalii, arabe și tot ce dorești. Dar dacă nu ai pașii următori, atunci e de pomana. Procentele cu roșu, evident, sunt aiurea. Nimeni nu convinge pe nimeni (numărați pe degete ultima oară când ați convins în politică pe cineva să își schimbe părerea… și un delfin ar putea număra…chiar dacă nu are degete). Iar partidele își fac treaba. Doar că treaba lor nu e întotdeauna treaba celor care îi votează.

Și rămâne procentul acela minuscul…cu ONG.

În acest moment mi-aș dori ca sondajul să fie un pic mai rafinat și să răspundă: nu cumva cei cu interesele personale se regăsesc în răspunsul cu ONG (văzut aici în sens mai larg, ca asociere – gen asociații de pacienți, medici, manechine plate ce beau apă cu lămâie) iar cei cu marșurile și demonstrațiile se duc la cazurile revoltătoare și acțiunile de convingere? Psihologic vorbind așa ar părea (dar nu mă hazardez…). Pentru că pentru interesul propriu muți și munții din loc..dar pentru un caz revoltător mai faci un marș, mai discuți cu vecinul…dar cam atât.

Acum e adevărat că 10% din societate poate fi un motor pentru restul de 90%. Doar că uneori mai vrei ca și alții să înțeleagă că trebuie să te lupți pentru interesele proprii și să nu le lași pe mâna altora…

Asta e lecția pe care societatea civilă (recte ONG_uri, formatori de opinie, sindicate, patronate, etc.) trebuie să o înțeleagă. Că nu adună decât 10% din opțiunile populației și, de aceea, e ineficientă și inexistentă. Comunismul a destructurat societatea românească iar politicienii încearcă să o mențină destructurată pentru a profita de monopolul pe care îl posedă.

Închei cu definiția lui Nicolae Manolescu pentru societatea civilă: Societatea civilă este ansamblul formelor de organizare care asigură „o solidaritate și o capacitate de reacție spontană a indivizilor și a grupurilor de indivizi față de deciziile statului și, mai în general, față de tot ce se petrece în viața de zi cu zi a țării.”

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s