Inepți și inepții…sau cum viralitatea are efecte și în spațiul virtual


Atunci când vrem ca cineva să ne repare mașina apelăm la un mecanic auto. Că e unul cu școală sau nea Mitică din spatele blocului care își repară Dacia antică în fiecare zi … se cheamă că avem încredere în competența lui. E drept că după ce nea Mitică ne schimbă de trei ori ceva ce nu trebuia schimbat…începi să ai dubii privind competența lui. Nu că întotdeauna cel cu patalama ar fi ok..

Dar nu asta e problema. Problema e că tu, personal, te pricepi la mașină precum rața la împuns. Adică deloc. Vorbe precum planetară, bujie, DELCO, UCE și altele au o rezonanță aparte. Nu pricepi întotdeauna ce îți explică…

Problema e că, brusc, la medicină ne pricepem cu toții. Am să încep cu un citat. Pentru cei care sunt medici sau au bun simț vă rog să mă scuzați că citez o idioțenie dintr-un viral pe net …Copii vaccinați ar trebui să fie mai sănătoși decât cei nevaccinați…  Dacă îl întrebi pe mecanic dacă un cauciuc nou rezistă la un cui înfipt în el mai bine decât unul vechi te va întreba dacă ai certificat de la psihopupu sau ești pur și simplu prost.

Vaccinarea se face, evident, pentru o anumită boală. Pur și simplu dacă ești vaccinat împotriva hepatitei B vei fi protejat împotriva hepatitei B. Asta nu te ferește de hepatita A sau de gripă. Deloc. Dar pentru cel care ascultă și nu e de meserie…începe litania – DELCO, UCE, bujie….

E drept că idiotul care a emis inepția de mai sus nu înțelege că, dacă va fi fost vaccinat pentru hepatită B de mic copil atunci va fi ferit întreg cortegiul de boli posthepatită B (la sfârșitul articolului câteva de știați că… mă îndoiesc profund că emitentul tâmpeniei de mai sus cunoaște…și apoi va înjura medicii că nu îl vindecă!). Întâmplător? Nu. Intenționat.

Mai sunt multe idioțenii…de la teoria conspirației (că firmele de medicamente și oculta mondială stăpânesc piața – evident, faptul că în spatele unui singur medicament stau cam 20 de ani de dezvoltare depășește puterea de concepție a omului obișnuit cu ideea că Fleming a descoperit penicilina în niște vase vechi și mucegăite…) până la nepriceperea ideii că asigurarea de sănătate nu înseamnă bani adunați în timp ci echivalentul RCA la mașină. Sunt bani pe care îi plătești an de an pentru ca sistemul să nu moară. Și nu, nu primești refund. Și nici nu se transformă în pensie la bătrânețe. Pentru că reprezintă o asigurare de risc…mic la tinerețe (șofer tânăr, mașină nouă) și mare la bătrânețe (șofer bătrân, mașină uzată).

Revenind la nea Mitică. E ciudat că nu apelăm la vecinul avocat să ne repare mașina. E ciudat că nu apelăm la vecinul jurnalist să ne repare mașina. E ciudat că nu apelăm la baba Toanda să ne repare mașina. Dar apelăm la toți cei de mai sus să ne repare corpul. Doar la medicii care au în spate milenii de experiență cu asta…nu apelăm. Ne vor răul. Și apoi, atunci când boala avansează, când nu mai există de fapt nici o speranță ne târâm în genunchi în fața unui medic și urlăm: FĂ O MINUNE! Iar răspunsul e, de cele mai multe ori, trist. Ai venit prea târziu… Și va fi foarte trist când copilul nevaccinat pentru poliomielită va face boala (cu focar în Ucraina!) și va fi paralizat… ai venit prea târziu…

De ce? Pentru că în loc să întrebăm pe cineva care chiar se pricepe… preferăm babele, avocații, ziariștii sau chiar pe nea Mitică…

– Hepatita B este determinata de un virus si este cea mai frecventa cauza a aparitiei cancerului hepatic ?
– Hepatita B este de 100 de ori mai contagioasa decat infectia HIV1 si este a zecea cauza de mortalitate din intreaga lume ?
– Peste un milion de oameni din intreaga lume mor, in fiecare an, din cauza acestei boli ?
– Doua miliarde de oameni au fost infectati cu virusul hepatitei B in intreaga lume ?
– 90 % dintre cei infectati acut se vor vindeca complet ?
– 400 de milioane de oameni prezinta forma cronica a hepatitei B si vor ramane cu aceasta boala pentru tot restul vietii ?
– In Romania aproximativ 1 milion de oameni sunt infectati cronic cu virusul hepatitei B ?

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s