Nu i-a calauzit Steaua Polară…


Când eram mic aveam 2 cărți favorite… Povestiri despre cutezători de Mihail Drumeș (povestea cărții e interesantă – e una din cărțile scrise pentru a da de mâncare unui autor contestat de regim pentru literatură burgheză dar… talentul a transformat o carte concepută probabil în departamentul de propagandă într-o carte de aventuri … reale. Am navigat cu Magellan, am zburat cu frații Wright și am inventat dinamita împreună cu Alfred Nobel… ). Cealaltă era Nu i-a călăuzit Steaua Polară. 

În ambele era descrisă dezastruoasa expediție a lui Robert Scott spre Polul Sud. A fost întrecut cu o lună de Roald Amundsen și, la întoarcere, o furtună teribilă l-a oprit la câțiva kilometri de depozitul de hrană și combustibil care i-ar fi salvat pe toți cei 5 de moarte.

povestea, spusă atât de frumos de Drumeș, glorifica dăruirea exploratorilor… Era în stilul lui Hilarry, cel care a urcat pe Himalaya doar pentru că există. E adevărat că multe expediții au sfârșit mai puțin fericit și a durat mult până când să se învețe cum se organizează unele sau altele. Iar fericitul care a atins pentru prima dată o limită, indiferent care ar fi ea, e cel care s-a organizat mai bine și a fost mai perseverent decât alții.

Tragedia expediției lui Scott, dublată de neșansa de a fi pierdut și premiul cel mare – Polul Sud, a generat un adevărat cult al său în Anglia de dinainte de primul război mondial – acea Anglie a lui Kipling, plină de white man burden.  Zeci de ani Scott a fost definit ca erou național, adevărat spirit englezesc, gentleman conducător de gentlemeni, într-un imperiu civilizator…

Dar, așa cum ar spune X-Files, the truth is out there… În realitate eșecul expediției îi aparține în întregime lui Scott. Începând cu decizia de a stabili baza într-o locație pe un țărm mai îndepărtat de Pol, trecând prin utilizarea unor sănii cu motor (și vorbim de anii 1911 – când motoarele consumau mult și erau complet nefiabilie) și terminând cu decizia de a avea ponei în loc de câini. Și multe altele, inclusiv alcătuirea echipei ce va merge spre pol, formată din excelenți oameni dar fără nici un fel de experiență în zona arctică…

Spre deosebire de el, Amundsen a debarcat în zona cea mai apropiată de pol, a avut doar echipaje de câini (a căror experiență și reziliență era ușor de apreciat și de testat din Alaska pâna în Groenlanda), oameni obișnuiți cu expedițiile arctice și antarctice, șamd…

Cu toate acestea, Scott a fost glorificat. Pentru că Anglia avea nevoie de eroi. Pentru că eșecul lui Scott a fost plătit cu viața sa…. Pentru că pur și simplu oamenilor le plac situațiile dramatice… (la finalul bătăliei de la Waterloo, Ney a șarjat fară epuizare … Vinovat personal de pierderea bătăliei și conștient de acest lucru, a galopat mereu spre liniile engleze strigând – veniți să vedeți cum moare un mareșal al Franței!  – nu a reușit să își găsească moartea dar ce erou minunat ar fi fost dacă ar fi căzut pe câmpul de bătălie … iar legenda imperială ar fi avut mai multă substanță…).

Eșecul în organizare  a fost asumat de Scott în jurnalul său. S-a simțit responsabil până în ultimul moment de acest lucru (se pare că a fost ultimul care a murit).

Cu toate acestea a avut timp suficient să își pregătească legenda. Jurnalul său și ultimele scrisori au avut ca scop justificarea și scuza pentru eșec. Ele sunt cele care i-au clădit statutul de erou (e semnificativ că efortul public pentru familiile celor 5 a fost orientat în special spre familia lui Scott, celelalte 4 familii primind mult mai puțin…). Și fraza finala a fost gândită special pentru asta: Pentru numele lui Dumnezeu, aveți grijă de familiile noastre!

Grupul celor 5: Scott, Bowers, Evans, Oates, Wilson. La o zi după ce au descoperit că Amundsen fusese deja la Polul Sud…

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s