We are doomed.


Există un ciclu natural al civilizațiilor (cei ce l-au citit pe McNeill știu). Se dezvoltă, ajung la o maximă dezvoltare apoi dispar (de voie sau de ..nevoie).

In cazul civilizațiilor distruse în conflicte sau depășite de altele mai…performante ( 😛 ) (pentru primul caz a se vedea invaziile indo-europenilor în Orientul Mijlociu sau India iar în cel de al doilea occidentalizarea estului Europei de la Petru cel Mare încoace sau creștinizarea masivă a Coreii de Sud) nu prea sunt momente prevestitoare (exceptând năvala zdrobitoare a carelor de luptă indo-europene anunțată de distrugeri masive sau citatul lui Tacitus despre armata romană – they create a desert and call it peace). 

Însă atunci când o civilizație se stinge singură…apar asemenea semne. Multe. De obicei se întâmplă la contactul pașnic între două moduri de a privi civilizația. Un prim semn, extrem de important, e recursul la strămoșii puternici și înțelepți, cu varianta ideologizantă – ne-am îndepărtat de căile lor și de aceea pierdem.  E o arhaizare voită a culturii (statuile de împărați romani o dovedesc cu prisosință – secolul I și II au statui frumoase, clasice. Statuile din secolele III-IV sunt dure, lipsite de detalii, pline de armuri și au un aspect sever, bolovănos… spre a inspira teamă și a impune modelul imperial).

E ceea ce se întâmplă acum în zona islamică. După vârful din secolul XV-XVI (Viena – anyone? O cafea vieneză…a la turca… vorba lui Mozart) Imperiul Otoman a pierdut peste tot și a devenit în mai puțin de 100 de ani bolnavul Europei, restul lumii fiind preluat de acei nenorociți de europeni care tremurau de frica musulmanilor de la 700 încoace. Ba, culmea culmilor, ghiaurii și-au bătut joc de sfânta credință și au ocupat direct sau indirect majoritatea zonelor musulmane și, culmea ororii, au dat Ierusalimul evreilor. De ce o fi pedepsind Allah pe drept credincioși?? Ca atare zone întregi apelează la Sharia și predică o apropiere de perceptele secolului X-XII din perioada expansiunii musulmane (nu că i-ar ajuta)… Și te trezești cu fanatici musulmani mai potriviți pentru perioada cruciadelor decât pentru secolul XXI.

Dar nu despre ei e vorba ci despre modelul occidental. Cel plin de succese. Sau succesuri. Că exact despre succesuri e vorba.

Modeul e plin de succes. În mai puțin de 200-300 de ani a răsturnat echilibrul de forțe stabilit de mii de ani și a cucerit întreg globul (nu vă lăsați înșelați de decolonizare – supremația occidentală e perfect evidentă din puncte de vedere economic, cultural sau militar. Doar că nu e rentabil să o faci manu militari!)

Motivele succesului sunt simple – lipsa unității religioase și toleranța religioasă, lipsa unității naționale și toleranța multietnică, lipsa unității culturale totale dar și concurența economică și științifică interstatală, libera circulație a ideilor și conceptelor. Ca să ajungi însă la ele a trebuit ca Europa să treacă prin Ciuma Neagră,  șocul căderii Constantinopolelui, cumplitele războaie religioase și imposibilitatea unei națiuni europene să formeze un imperiu european și să impună uniformitate.

Toate acestea au contribuit la un progres tehnologic imens (și secundar la o disciplină de fier a armatelor cuplată cu un ethos războinic vechi de la 1800 B.C. – Clive cucerește India cu 3000 de europeni și câteva mii de băștinași, Cortez aduce Spaniei  întregul Mexic cu 400 de oameni, 16 cai și ceva epidemii, 400 de soldați europeni rezistă 55 de zile în Peking împotriva a 20000 de chinezi în 1900).

Baza însă rămâne știința și progresul prin știință. Și educația. Educația în sensul științific, nu în sensul celor 7 ani de acasă. Că ne confruntăm cu o scădere a nivelului de educație pentru copii nu e neapărat o problemă, că studiile științifice nu le fac oamenii obișnuiți ci doar cei de prin laboratoare și universități. Dar scăderea nivelului general de cultură e o altă problemă, mult mai gravă. Și nu mă refer la manele versus operă (asta e o problemă de gust, de modă) ci la nivelul de înțelegere necesar pentru a trăi în lumea modernă.

ok, nu îți folosește la nimic să știi că soarele se învârte în jurul pământului sau viceversa dacă reușești să îți duci la bună îndeplinire sarcinile zilnice de conțopist la fisc. Și nici nu e relevant să știi acum câte milioane de ani australopitecii își dădeau coate cu homo erecții (sic!) dacă vrei să conduci TIR-ul de la Iași la Londra. Însă toate astea te fac să înțelegi mersul societății, să știi ce te așteaptă și, MAI ALES, să nu te bagi acolo unde înțelegi că nu te pricepi.

Să luăm alimentele modificate genetic. Le modificam genetic de vreo 10 mii de ani. Că e prin selecție indirectă sau prin introducerea unor gene, din punct de vedere al rezultatului final e același lucru. Dar asta o înțeleg eu, care știu mecanismele genetice, care știu ce înseamnă transmiterea lor și care e pericolul unor modificări de acest gen (nu ne cresc nici coarne și nici nu devenim sterili…doar mai săraci în gusturi – e anecdotic faptul că peste 98% din soia consumată în România e modificată genetic dar e prezentată ca fiind …naturală!!). Că se adaugă gene care sporesc creșterea masei utile pentru consum (ceea ce în natură nu ar avea loc, fiind un optim între resurse și rezultate) nu e de măsură să schimbe radical proprietățile unei roșii (doar să o facă insipidă. Faptul că nu se strică se datorează chimizării excesive, nu manipulării genetice!). Dar pentru orangutanul de tip modern, pentru care genetica e o prostie pentru looseri, nu există nici o diferență între manipulare genetică și chimizare dar…a auzit el că nu e bună…

Problema nu e cu orangutanul cu freză șmecheră și cu IQ de 60. Ci cu restul populației, care nu ține pasul în educație (în 90% din cazuri NU e vina lor ci a sistemului). Pentru că votează. Și impun un traseu politic în totală ignoranță față de realitățile lumii. În momentul în care realizezi că Homo sapiens e la fel în ciuda culorii, înălțimii, sexului (sau lipsei de sex 😛 ) atunci ai motive mult mai bune să fii tolerant (e de notorietate că intoleranța românilor față de unguri e direct proporțională cu distanța de Harghita/Covasna…). Sau cu chipul de card (faimosul 666 citit aiurea…). Cum să le explici că e vorba de împăratul Nero? Că modul în care codificau evreii dă exact asta? Sau că celelalte referințe din Apocalipsă au ca țintă Roma? Pur și simplu nu au cunoștințele necesare să facă legătura, să înțeleagă tranziția creștinismului de la o sectă evreiască la o religie universală și că o asemenea modificare lasă urme adânci în textele canonice… Că Isus predicat de Pavel aproape nu ar fi recunoscut de Isus cel predicat de Petru… sau chiar de Isus însuși 😀 . Dar pentru asta ar trebui să cunoască destule despre societatea secolului I…

Ce, dacă vi s-ar cere să proiectați un avion cu reacție, ați ști? Nu. Dar ați cunoaște destule principii de bază ca să știți că e nevoie de multe calcule și de ani buni de învățământ ca să puteți proiecta așa ceva. Și cu toate astea nimeni nu dă peste mână inginerului să îi spună că dacă nu era acum 200 de ani avion cu reacție, nu trebuie să fie nici acum. Pe când evoluția este călcată în picioare, educația științifică e călcată în picioare, educația socială e călcată în picioare. Ați citit manualul de religie al copilului proprietate personală? Cât din el e adresat codului moral al copilului și cât din el e adresat unor cunoștințe legate de Biblie pe care adulții nu le înțeleg (în clasa a III-a se vorbește de Iosif, Egipt, Moise… copilul va învăța că egiptenii erau răi și că au construit piramidele cu sclavi. Asta e imaginea care îi va rămâne deși e suficient de bine demonstrat că au fost construite cu muncitori PROFESIONIȘTI, care erau plătiți pentru asta și care au făcut și prima grevă înregistrată atunci când serviciul de aprovizionare nu le-a adus fard pentru ochi – o necesitate în lumina puternică a deșertului…). Poți apoi să îi mai explici în clasa a V-a, cu un profesor de istorie prost plătit și care la rândul lui nu a citit aproape nimic, despre ingeniozitatea constructorilor și despre societatea egipteană? Nu. De ce? Pentru că biserica aduce voturi și nici un ministru nu are curajul să pună piciorul în prag. (iarăși e de notorietate că românul se consideră profund religios și nu admite să umble nimeni la credința lui….dar comportarea sa NU are nici o legătură cu religia pe care o pretinde ci e perfect mulată pe psihicul uman. Ați văzut un român să întoarcă și obrazul celălalt? Sau să hrănească pe cei ce nu au? Dar câți țipă să fie spânzurați țiganii….că ne fac de rușineee .. fără să accepte că există și alte moduri de viață și că raportul de delicvență e dat de lipsa de educație și de acces la resurse și de intoleranța rasială – a se vedea și exemplul american, atât cu negrii cât și cu mexicanii…. Atunci când accesul e identic la resurse și educație – delicvența se egalează….

Aruncarea vinei pe minoritate, refuzul deliberat de a accepta progresul tehnic, intoleranța  – toate acestea sunt clasicele căi prin care o civilizație refuză să evolueze. E posibil ca și progresul tehnic să fie mult prea rapid pentru ca mintea umana să poată menține ritmul (secolele anterioare nu au avut o asemenea rată de dezvoltare iar educația făcută la vârsta copilăriei era valabilă până la adânci bâtrâneți – ceea ce am învățat eu ca imuabil în generală sau liceu e deja contestat și, mai ales, depășit!). Și cel mai frumos se manifestă nu la noi ci în brațul armat al Occidentului – USA. Acolo unde peste 50% iau literal textul biblic și cred că lumea are 6000 de ani. Și că dinozaurii au murit in potop pentru că nu au încăput pe arca lui Noe. La noi e doar o reacție temporară, avem prea mult bun simț să tolerăm abuzul bisericii ca ONG, vom trece peste, în ciuda politicienilor de 2 bani.

Conform tiparului clasic, centru civilizației noastre, Europa Occidentală, a produs 2 extensii majore – USA și Rusia, fiecare cu tiparul propriu, în momentul în care centru părea blocat (secolul XX). Doar că centrul s-a deblocat, America de Sud, Africa, o mare parte din Asia (India în primul rând dar și China – pentru chinezi modelul e cel al Rusiei post Petru – adoptăm doar ce ne convine…dar vor fi absorbiți..) urmează să ajungă Europa Occidentală în dezvoltare. Nu am spus nimic despre democrație. Pentru că NU e o caracteristică a civilizației occidentale ci un produs al evoluției umane în general. Și Atena, și Roma au fost democrații. Doar că romanii au dezvoltat un corp profesionist de politicieni în comparație cu amatorismul grecilor. E ceea ce a făcut acum Europa Occidentală. A dezvoltat în ultimii 30 de ani un corp profesionist de politicieni. Și mai e mult de muncă. În comparație cu cârpacii de la Casa Alba (a se vedea jalnicele candidaturi la funcțiile supreme în USA de la Reagan încoace!) sau cu autocrații de la Kremlin. Diferența majoră e că acest corp de politicieni e extins și la clasa de mijloc și e mult mai mare decât pare. Dacă se va transforma în birocrație…am pierdut pariul. Dar cred că nu se va întâmpla pentru că mizele sunt prea mari… și rata de înnoire e suficient de bună. În plus, procesul de extindere implică revenirea mereu la principiile de bază ale civilizației occidentale. Pentru că după Europa de Est urmează provocarea admiterii Turciei….

Americanii? Au cedat tentației imperiale și au doar obiective pe termen scurt. Și vor pica. Aveți răbdare să ajungă la putere generația actuală de imbecili pentru care Darwin e numele fiarei…. Rușii mai au o șansă.

Dar de ce sintem doomed? Pentru că pe termen scurt și mediu vom plăti prostia americană prin intoleranța islamului și decăderea SUA. Poate copii noștri vor vedea niște SUA renăscute (nu poți să pui frână la tehnologie și să rămâi putere mondială, economică și militară!). Până atunci vom trăi relativ bine în Statele Unite ale Europei.  Că populația Europei va fi mult mai mică decât Africa, India sau China nu va mai avea relevanță, atât vreme cât vom avea aceleași idei comune.

Așa că cei care prevăd căderea Occidentului mai au de așteptat. Mult.

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s