Cardul de asigurat si tichia de margaritare…


Păcat ca nu mai e cheliosul la CNAS. Aş fi avut un titlu…proverbial.

Cardul a fost conceput în urmă cu mulţi ani, pe când sistemul informatic se potcovea cu foxprouri şi tot zicea că eşti neasigurat. Ca atare e o relicvă (într-o epocă în care tehnologia evoluează în 2-3 ani cât Fordul T în 20 de ani….) şi conţine lucruri redundante. 

Singurul lucru cert e că s-au cheltuit bani (suficient de mulţi ca DNA să aibă chef de extemporale) pe o prostie. Care putea fi şi un cartonaş de plastic…. Pentru că restul sistemului informatic (SIUI – se  ocupă de statutul de asigurat/plătitor de asigurări, CEAS – se ocupă de fişa medicală a pacientului)  gestionează oricum aceste informaţii şi e mai util pentru orice medic să caute fişa medicală pe tableta de urgentist sau pe laptopul mf în 2-3 secunde decât să aştepte ca pacientul să tasteze PIN-ul de accesare şi să se afle ce grupă de sânge are sau dacă şi-a dat acordul de donare de organe (pentru cei speriaţi de teoria conspiraţiei..logic era ca acest acord să nu poată fi citit decât ..post-mortem. Ei bine nu! El poate fi citit bine mersi cu pacientul viu. Scenarii ? ). 

Cireaşa de pe coliva cardului (inutil, costisitor – singurul lucru pe care il face, dacă nu ţi-ai uitat PINul, cei care stau la bancomate înţeleg deja unde bat! – e să certifice că ai fost la medicul X în ziua Z) e distribuirea prin medicul de familie. De parcă buletinele se dau la E-On. Şi cardurile de la bancă la aprozar. Că odată cu distribuirea trebuie să te mai joci şi cu PIN*ul, cu donarea de organe şi cu înscrierea aparţinătorilor (în cazul în care eşti găsit pe stradă să ştie CNAS pe cine să sune. Câţi dintre voi aveţi buletinul la voi, de obicei? Cu atât mai mult cardul…) e doar un nou fleac. 
Realitatea e că CNAS nu are alternative la un proiect prost, pe banii noştri şi ai coanei Europe şi vrea să ascundă sub preş mizeria. Aşa cum a făcut-o şi cu faimoasele carneţele albastre de asigurat (la fel de inutile şi de scumpe). 

Vreţi să opriţi risipa din sistem? Lăsaţi CNAS să îşi asume responsabilitatea pentru care e plătită! Să distribuie cardurile, să semneze contractele de asigurare şi să răspundă pentru ceea ce face cu banii noştri. 

Semnaţi petiţia! 

http://www.petitieonline.com/da_cardului_de_sanatate__nu_distribuirii__nu_inscriptionarii

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s