Despre evoluţie…


În ultima vreme am citit o grămada de aberaţii creaţioniste… E uimitor câtă energie pot depune unii oameni inteligenţi, logici în aberaţii… 

Premisa e simplă. Suntem educaţi să facem alegeri logice, bazate pe raţionament şi cunoştinţe. Doar că experienţa de zi cu zi nu ne îndreptăţeşte să ne exprimăm în domenii de specialitate. Toţi ne pricepem la fotbal şi politică (unii au început să înţeleagă că agricultura e destul de complicată…aşa că o lăsăm 😀 ). De fapt ne dăm cu părerea, fără să ştim exact despre ce e vorba. Cam aşa e şi cu creaţioniştii… 

Exemplu: ochiul, urechea, stomacul, degetul mic nu ar fi putut evolua de unele singure, stadiile intermediare nu sunt funcţionale…etc. Argumente de genul sec XIX. Există suficiente dovezi paleontologice, anatomie comparată, genetică şi embriologică pentru a arăta că ochiul are nevoie de cam o mie de etape de la o simplă pata receptoare de culoare la ochiul modern (şi a făcut-o de câteva ori separat – caracatiţele au ochi identici cu ai vertebratelor dar…altfel evoluat – vasele de sînge şi nervii sunt posterioare, nu anterioare retinei, ca atare nu au maculă!). Oasele reptilelor şi ale tuturor strămoşilor mamiferelor arată o tranziţie suficient de bună de la ossum quadratum la scăriţă şi nicovală. 

Ei, dar criticii moderni au înghiţit găluşca şi acum contestă improbabilitatea apariţiei primelor forme sau alte bazaconii. Faptul că teoria probabilităţii nu e tot aia cu statistică nu îi deranjează. Poate ar trebui să se uite la 6 din 49 ca să înţeleagă diferenţa. Statistic vorbind e o şansă din 14 milioane ca o combinaţie de 6 numere să fie câştigătoare. Dacă românii cumpără 14 milioane de bilete diferite atunci, inevitabil, potul ar fi câştigat săptămânal. Daca eu joc aceeaşi combinaţie în fiecare săptămână atunci şansa de a câştiga e una la 14 milioane. În fiecare săptămână. Chiar dacă joc 14 milioane de săptămâni! Nu sunt mai aproape de câştig faţă de prima zi. Da, norocul-ghinionul şi şansa au un rol important în evoluţie (meteorul ce a spulberat dinozaurii avea deja vreo câteva zeci de milioane de ani stabilită traiectoria spre Pământ dar…o mică deviere şi azi vorbeam despre cum vederea cu 4 tipuri de culori a dinozaurilor-păsărilor e muult mai evoluată (sic!) decât cea cu 2 culori a micilor creaturi cu păr, vivipare şi pline de lapte care trăiesc pe lângă casa dinozaurului…). Dar cât de improbabil? Pentru asta e nevoie de oameni care se pricep, nu de fanatici religioşi. 

O analogie simplă face diferenţa. Dacă luăm un om obişnuit şi îl punem să construiască o maşină modernă (cu injecţie, UCE, aer condiţionat şi GPS!) va claca instantaneu. Poate mai ţine mine un ciclu Carnot (asta dacă a dat bacul înainte de 90) dar…cam atât. Cu toate astea un inginer auto (mai mulţi 😀  – mecanic, electric, etc) ar putea să o facă într-un timp rezonabil. De ce? Pentru că ştie cum se face. Dar acelaşi om obişnuit refuză să înţeleagă mecanismul evoluţiei pentru că nu pricepe ce e ăla ADN, cum se multiplică şi cum funcţionează, ce e aia datare radioactivă samd. Pentru că vede cum naşte o pisică sau cum se ouă o găina se crede calificat să dea peste nas întregii ştinţe. La fel cum ar zice că : o maşină nu pot construi dar o căruţă tot pot face! Luat la bani mărunţi nici măcar o căruţă nu ar putea face (roţile clasice nu pot fi făcute dacă nu ştii cum să curbezi lemnul, are nevoie de frână, osiile metalice trebuie trecute pe la fierar samd). 

Şi toate astea de ce? Pentru că bigoţii refuză să piardă puterea (după ce susţii câteva mii de ani creaţionismul e greu să dai înapoi – Papa a făcut-o, câteva biserici protestante au făcut-o…ortodocşii preferă să transforme bisericile in SRL-uri de făcut bani). Pentru că apelul la evoluţie de tip darwinist (cu amendamentele lui Fisher si bazate pe ADN) implică că suntem un mic accident evolutiv (au pierit suficient de multe specii de hominide ca să poţi asocia apariţia noastră cu un marş glorios spre IQ de Einstein de la IQ de 4 al peştelui zebră). Pentru că evoluţia nu înseamnă dreptul celui mai …evoluat de a fi şi asupritorul tuturor celorlalţi. 

Acest ultim argument e esenţial. Pentru politica de azi. Rasa albă e mai deşteaptă, evoluată decât cea neagră sau galbenă. WRONG! Evoluţia înseamnă supravieţuire. Înseamnă concurenţă dar … nu pune note şi nu favorizează vreun sens. 

Fauna de la Burgess Shale o demonstrează perfect. Pe lângă cele câteva genuri de animale cărora nu li se poate găsi un echivalent modern există numeroase clase de artropode. Azi cunoastem doar 3 clase: insecte şi miriapozi, scorpioni şi paianjeni, crabi, raci şi homari. Se mai adaugă trilobiţii. Planul general al unui artropod e dat de un corp segementat, acoperit cu exoschelet şi 2 rinduri de excescente pe fiecare segment, picioare şi branhii. Primele segmente fuzionează în cap şi picioarele de acolo devin mandibule sau/si cleşti iar branhiile antene. Unele dispar (insectele au 3 rînduri de picioare, miriapodele au la fiecare segment, etc). 

Clasele de mai sus sunt impărtite după modul în care se face transformarea segmentelor în forma finala. De ce doar 3+1 ? Din accidente evoluţioniste. Burgess Shale arată şi alte variaţii decât cele 4 clase dar care nu au supravieţuit. Deja ştiam acest lucru cu trilobiţii. Doar o subliniere din partea lui Darwin. Problema e simplă. Odată ce apare specializarea pe un domeniu e dificil şi improbabil să poţi renunţa la ea (de aici şi unul din argumentele idioate ale creaţioniştilor – că nu văd evoluţia în direct. O pot vedea în direct! Se cheamă selecţie artificială! E evoluţie pe repede înainte. Dar… dacă au răbdare şi trăiesc câteva sute de ani… E clasic exemplul cu molia engleză.În secolul XVIII, înainte de poluarea industrială, molia era albă pentru că stătea pe coajă de copac albă. În secolul XIX copacii au devenit negri, ca la Copşa Mică, şi molii albe erau perfect vizibile ziua şi…extrem de repede pigulite de păsări. Cele negre au prosperat. După 1945 a început să scadă poluarea şi … copacii au redevenit albi, la fel au făcut şi moliile. Contraargumentul că existau deja şi albe şi negre arată doar că nu ştim încă cum a apărut culoarea neagră prima dată – mai bine spus nu ştiu eu. Dar orice medicinist, inclusiv unul creaţionist, învaţă din primul an că o modificare de un singur aminoacid în secvenţa hemoglobinei duce la beta talasemie. Un aminoacid, adică o modificare în codificare. Adică o singură bază. În loc de acid glutamic avem valina. În loc de adenină avem timină. O eroare. Acelaşi gen de eroare duce la albinoşi sau la producţia de melanină suplimentară. Acelaşi lucru e valabil şi pentru molii. Problema creaţioniştilor e că nu trăiesc câteva sute de mii de ani ca să vadă acumularea de mici modifică ce duc la variaţii majore de fenotip (problema lor e că desfac genotipul de fenotip…dar …nu sunt ingineri auto. Aşa că nu le pasă că vorbesc aiurea). 

Cea mai mare problemă însă nu vine de la creaţionişti ci de la sistemul idiot de învăţământ şi presiunea politică (spre deosebire de savanţi care cer mereu fonduri pentru cercetare, bigoţii creaţionişti oferă fonduri şi voturi politicienilor. E ironic, la urma urmei, pentru că e tot o evoluţie darwiniană. În lumea celor înguşti la minte cei cu capul pe umeri riscă să dispară. Politicienii au talentul deosebit de a face pacte cu diavolul mergând până la propria autodistrugere dacă avantajele pe termen scurt sunt fabuloase). Dacă nu explici copchilului clar cum e cu chestia aia mică zisă ADN – şi nu ai cum să o faci pentru că acel copchil nu pricepe lucruri mai puţin complicate, ca de exemplu cititul – atunci nu va înţelege nimic din evoluţie şi va crede mult mai uşor povestea cu magia lui Harry Potter la scară universală. Şi peste 20 de ani vei avea generaţii de analfabeţi intelectuali. E drept, vor fi destui Darwini, Galilei şi Copernici, fie şi numai pentru că bigotul creaţionist nu va renunţa la maşină pentru măgarul biblic… 

La urma urmei, evoluţia nu are sens ascendent. Iar numărul speciilor dispărute e muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuult mai mare decât al celor prezente. 

 

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s