Games of thrones..IV and final…


Atunci când am postat de seria Les Rois Maudits m-am gândit doar la asemănările fundamentale. Spre surprinderea mea am aflat ca e o serie favorită pentru G. R.R. Martin.

Tehnica lui Martin e simpla (aparent). Folosește elemente din viața reala și perfect istorice, extrem de bine cunoscute și intrate în mentalul colectiv (medievalismul din Westeros, sclavagismul din Astapor, personaje croite pe măsurile unor personaje reale) la care se adaugă un pic de fantasy (un pic prea mult, uneori, dacă ar fi după gustul meu – magia lui Rhollor, cu zombie și sânge de rege sau faceliftingul lui Jaqen  H’gaar parcă nu se încadrează în realismul restului. Bine, nici dragonii dar ei rămân încă în limitele medievalismului, la fel ca și Ceilalți).

Și un pic despre etica lui Martin (sau lipsa ei, ar spune unii…eronat). Poate că pedepsele imaginate de Martin nu sunt întotdeauna pe măsura greșelilor (vezi Rob Stark – imaginea grotească cu capul de lup pe corpul său… un personaj favorit care sfârșește înfiorător pentru crima de a fi iubit. Dar aceea e doar aparentă. Crima reală e de a nu fi jucat cum trebuie Jocul Tronurilor! Nu iubirea e crima ci pierderea controlului asupra unui vasal îndoielnic – …late lord Frey.. și ignorarea că o împăcare de acest gen nu exclude trădarea… Ori joci precum Cersei, Tywin sau Stanis…ori nu mai joci. Exemplul propriului tată ar fi trebuit să fie clar…). De aceea Danaerys e câștigătoare pe termen lung – după greșeala de a fi iertat pe cine nu trebuie a învățat iar pedepsele vin mereu pentru toți competitorii ei. Sau trădători. Etica nu se referă la cea pe care o știm noi (aia cu uphold the law, protect the innocent, etc…) ci la etica de tip medieval. Da, conducătorilor li se spune în mod repetat că trebuie să fie buni lideri, drepți (Stanis e justițiar până la extrem dar.. nu e iertător – un motiv pentru care nu e iubit și va pierde în final), etc. Dar nu în accepțiunea modernă a termenului ci în cea medievală. Ca să o înțelegeți trebuie să vă gândiți la dilema păcatului medieval – ardem templierii și mințim poporul/nobilimea cu acte necurate dar… cum ne mai salvăm sufletele de păcat? Atunci când ne spovedim și primim ultima împărtășanie … mințim încă odată sau spunem adevărul? De aceea unele din actele formale ale septonilor sau ale Melissandei/Thoros acționează cam ca … indulgențele/penitențele creștine.

Astfel că acum urmează predicții pentru finalul seriei. Spoilere pentru unii, predicții hazardate pentru alții și un pic de prezumțiozitate din partea mea… (multe se regăsesc în diversele profeții făcute de unii sau alții pe parcursul cărților. E surprinzător cât de multe informații sunt acolo, cât de clare și…niciodată profeții nu se înșeală!  Aaaa… interpretarea lor? Ca orice profeție, îți poate arăta doar ceea ce vrei să auzi… )

Incipiam, vorba cronicilor latine..

1. Cine va stăpâni tronul de fier? Targaryenii, desigur. Bastarzii Lannister, zămisliți din incest? Nici o șansă. Și cine se pune cu dragonii?? Deci Danaerys. Cu cine va împărți însă tronul? Jon Snow? Nope. Nici o șansă. Legămintele pentru Zid.. (ar putea muri, cliffhangerul asa indica dar…cine ar mai balansa focul dragonilor?Plus profețiile Melisandrei privind Azhor Ashai reborn…).. Aegon, relevat lui Tyrion? Poate. Dar citind seria… Mai puțin probabil. Deci predicția – ori un as din mâneca lui Martin, ori Aegon (după mine ar trebui să fie Aegon.. dar cine va fi al treilea dragon? De aici necesitatea unui al treilea Targaryen. Care ar putea deveni și rege. Pentru simetrie – Aegon cuceritorul a avut 2 surori și trei dragoni. Danaerys are 3 dragoni și doar un alt Targaryen, mai trebuie unul)

2. The Others? White walkers? Cine îi va pune la punct? Jon Snow, desigur (crescut pentru acest rol!). Cu ceva fire. Rămîne de văzut dacă va fi magia Melisandrei sau dragonii lui Danaerys. Îmi pun banii la bătaie pentru a doua variantă. Jon Snow va rămâne șef peste Zid. Probabil va reduce din intensitatea jurămintelor.

3. Lannisters – who will break and who will not. Iarăși, sunt câteva certitudini. Jaime, cel reformat, are toate șansele să rămână cu Brienne. Dacă împreună sau vor servi amândoi în garda lui Danaerys..rămâne de văzut. Desigur, ar putea muri eroic, înfruntând un dragon. Dar felul în care a evoluat caracterul său – de la un netrebnic ce îl aruncă pe Bran de la fereastră (ok, nu chiar atât de netrebnic – a salvat un oraș întreg cu prețul reputației sale…) până la cel care o protejează pe Brienne și îl salvează pe Tyrion. Cersei – tipic pentru o dramă antică – va supraviețui copiilor. Nu va supraviețui însă lui Tyrion. Care ar putea fi marele câștigător al familiei. Dacă nu va fi înecat de Martin, într-un acces de realism. Casterly Rock? Probabil Tyrion. Care ar putea redeveni Hand of the Queen. Pedeapsa pentru el ar fi să urmeze traseul tatălui său….

4. Starks.. Bran – lord de Winterfell. Rickon va da însă urmașii necesari. Sansa… O reală supraviețuitoare. A trecut peste Joffrey, Cersei. Va trece și peste Littlefinger. Punem pariu că va ajunge în Vale, cu Arryn junior? (deși nu sunt foarte sigur.. Soarta copiilor Stark e legată strâns de a lupilor.. Lady e moartă  – prima moarte inutilă – și, pentru simetrie, Sansa ar putea muri în final, ultima moarte inutilă… deși inocentă – cu toată trădarea tatălui ei în fața lui Cersei) Arya ? serialul o arată atașată de Gendry. Cartea mai puțin. Dar…Robert nu a lăsat decât bastarzi, Stannis nu are fii iar Renly e mort. Ce concluzie tragem? Că Gendry va ajunge la StormsEnd cu Arya…

5. Cine va fi pedepsit și cine nu? Frey… greu de spus. Dar aș paria că va muri înainte de a fi scuturat pentru Nunta Roșie. Clegane. Pentru Gregor statutul de zombie. Pentru Sandor? Probabil va sfirsi prin a se linisti la echivalentul mănăstirii. Poate Zidul (mai puțin probabil). Theon Greyjoy – aici e interesant: e vinovat de trădare (deși nu e – loialitatea sa ar fi trebuit să fie pentru Greyjoy, nu pentru Stark) dar mai ales de prostie și de dorința nebună de a dovedi că e făcut din material de conducător. Aș paria pentru Zid. Multitudinea de personaje secundare… Valar Morgulis… 😀

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s