Games of thrones…


Am citit pe nerăsuflate seria (deh, medievalistă, cu multe tușe de realism și de realpolitik dar și ceva fantasy… eh, metaforele si fantazia aduc banii… a se vedea Les Rois Maudites a lui Maurice Druon – foarte apropiată de istorie dar uitată azi, din motive de prea multă autenticitate. Deși tabloidele ar putea titra excelent: Afacerea din turnul Nestle – cele trei prințese aveau amanți mai virili ca soții; Eduard al III-lea – să fii gay într-o lume masculină!; Lupoaica Isabelle și Mortimer – povestea de dragoste a secolului; Crecy – de ce designerul Michel LeBlanc a folosit catifeaua pentru francezi și inul pentru englezi; samd ).

Ce e plăcut în serie e că nu există predictabilitate. Și că cei buni mor la fel de des ca și în realitate. Și nici cei răi nu sunt feriți de moarte.

Ce e neplăcut pentru sensibilitățile moderne e modul în care mor sau sunt tratați. Mă rog, asta nu înseamnă că oamenii strâmbă din nas în cunoștință de cauză. În lumea antică, medievală sau modernă cruzimea față de semeni e la fel de mare ca oricând și puține specii au aceeași atitudine față de proprii semeni (e drept, au populații muuult mai mici și concurența e mult redusă).

Stă însă în firea oamenilor să fie chinuitori față de proprii semeni. Stă în firea oamenilor să fie competitivi și, mai ales, să se întindă spre puterea supremă. Și totul într-o formă caracterizată drept joc. Sângeros, nemilos, cu nenumărate victime colaterale dar…joc.

Pentru că e un joc. Un joc în care pierzi sau câștigi. Dacă pierzi, mori. Dacă vei câștiga, vei muri. Nimeni nu câștigă definitiv. Unii au noroc să moară înainte de a pierde.

Dacă ne referim la perioada războiului de 100 de ani (Les Rois Maudites) atât Franța cât și Anglia au văzut schimbări masive de dinastii, regi detronați sau omorâți. Puțini au murit și regi și bâtrâni. Nimic diferit în Games of thrones (traducerea română de Urzeala tronurilor e faină dar … pierde savoarea originalului. Urzeala e atributul lui Varys, the Spider – un fel de Ludovic al XI-lea fără a fi însă rege. Noțiunea de joc implică un grad mai mare de copilărie și nesiguranță!).

Pentru că dorința unei coroane e de cele mai multe ori o copilărie. Un titlu frumos. Dar rar are puterea necesară în spate. Philip al IV-lea, le Beau, era un rege puternic însă un rege cu un consiliu de miniștri puternici. Secolul IX-X a văzut diminuarea puterii regale la nivelul la care aducerea orașului Orleans sub tutela capețienilor era o problemă mai importantă decât tot restul teritoriul Franței actuale. Secolul de după Philip al IVl-lea a văzut degradarea puterii regale pâna la nivelul la care o simplă fată din Domremy a trebuit să apară pentru a reînsufleți lupta cu englezii (întâmplător sau nu, tot Orleans-ul a fost punctul de cotitură!).

Regii englezi au luptat pentru titlul de rege al Franței. Unul dintre ei, Henric al VI-lea a și reușit să fie încoronat ca rege al Franței. Inutil. Titlul e important doar dacă purtătorul său e important. Cum spunea mai susnumitul Varys, într-o ghicitoare, extrem de subtilă dar perfect reală: se dau un rege, un foarte bogat negustor și un preot deja sfânt. Toți trei sunt în puterea unui om obișnuit cu o sabie. Respectivul poate cruța doar pe unul dintre ei… Regele promite pământuri și titluri. Negustorul – bogății nesfârșite. Preotul – viață veșnică. Pe cine va cruța sabia?

Răspunsul e deosebit de edificator: puterea nu e nici a regelui, nici a banului, nici a forței spirituale. Nici măcar nu e a sabiei. Puterea se află acolo unde crede purtătorul sabiei (opinia publică în traducere) că se află. Degeaba porți un titlu sau o funcție. Important e ceea ce cred oamenii că ești. Napoleon a debarcat în 1815 cu 3000 de oameni și a ajuns fără un foc de armă în Paris. James al II-lea a fost detronat aproape fără să fi făcut un gest pentru că supușii săi englezi l-au preferat pe Wilhelm de Orania.

Puterea e acolo unde cred cei mulți că e. Întotdeauna.

Reclame

One thought on “Games of thrones…

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s