Ipocrizia… Luxul de a recunoaşte..


A fi ipocrit e o stare naturală pentru oameni.

Una din zicalele antice spune că vorbele i-au fost date omului pentru a-şi putea ascunde gândurile. Din fericire, nu numai oamenii mint. Ci şi animalele (evident, cele mai evoluate… e mai greu pentru un melc să mintă la fel de direct).

Dar animalele (şi plantele!) mint mai ales atunci când e vorba de a obţine avantaje pe care în mod normal nu le-ar putea avea. De exemplu: pentru a deveni partener în reproducere trebuie să demonstrezi o stare de sănătate perfectă. Ceea ce se face prin afişarea unor caractere sexuale secundare (faimoasa coadă de păun, cea atât de evitată de R. Dawkins). Numai că selecţia naturală nu permite cozi false de păun. Pur şi simplu cei ce se împăunează cu falsuri pierd pe termen lung… Numai păunii adevăraţi, cei care reuşesc să supravieţuiască în ciuda handicapului generat de coadă, vor reuşi să transmită caracterele mai departe.

Din nefericire, la oameni e ceva mai greu să scoţi coada de păun la vedere. Pentru că oamenii pot minţi mult mai uşor, fără să fie nevoie de efortul de a investi în semne secundare (darwinist vorbind, un Lamborghini Diablo e echivalentul cozii de păun – prea scumpă şi prea rapidă pentru drumuri obişnuite….Dar ce magnet pentru sensul opus!!)

Filozofic vorbind ar trebui ca ipocrizia umană (susţinerea unor afirmaţii până la punctul în care avantajele proprii devin importante şi asişti cu uimire la schimbarea cu 180 de grade a susţinerii…) să amuze.

Te uiţi cum sar unii colegi, vajnici apărători ai drepturilor tuturor! Mari campioni ai egalităţii în drepturi. Pentru că au impresia că vor pierde. Vorbe mari…Faliment…30%… Deşi a vorbi de faliment în cazul în în speţă e ca şi cum ai spune că te poţi îmbăta cu apă… Tunete şi fulgere… Liste mari şi liste mici ajung să se sugrume reciproc…

Ca apoi să primească unii un boost de 20% la factură. Şi au tăcut instantaneu. Brusc micul grup de agitatori s-a splitat în două. Şi jumătatea mai grasă a tăcut încântată.

Jumătatea mai slabă ştie că nu are argumente şi tace. De ciudă. Deşi vor pierde ceva mai mult decât modificarea propusă anterior. Care ar fi ajutat pe toată lumea.

Simplu nu? Ipocrizia bate logica.

Numai că ipocrizia are picioare scurte. Foarte scurte. Animalele îşi pot permite să mintă pentru că nu au memorie de lungă durată suficient de selectivă. Oamenii îşi pot permite să mintă doar dacă nu sunt prinşi.

Odată prinşi cu ipocrizia în gură (după o celebră zicală politică), au credibilitatea lui Nixon după Watergate sau a lui Clinton după MonicaGate….

Nimic nou sub soare.

Ce e nou e luxul de a o recunoaşte. Păunii cu adevărat puternici nu îşi impresionează consoarta cu o coadă ci…îşi elimina rivalii.

Oamenii puternici au măcar tăria de a recunoaşte că au greşit. Au măcar tăria de a respecta adevărul (fie şi la 3 zile după apocalipsă şi de a-şi cere scuze)…

Oamenii normali sau cu interese nu o vor face nici odată. Precum fariseii se vor bate cu pumnul în piept că fac mereu bine… şi sunt mai buni decât ceilalţi… trist…

Un clip excelent Monty Phyton. E de râs… Numai că uneori nu poţi râde…

There are no women here… Tristețe

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s