codul duello…


Codul respectiv are darul de a formaliza lupta, de a stinge vendetele între urmași, de a realiza o detensionare a conflictului. Are rolul de a furniza un set de reguli, astfel ca nimeni să nu se plângă de tratament injust sau inegalitate de șanse. Totul făcut astfel ca satisfacția să poată fi cerută și oferită, pe cât posibil fără victime colaterale…

Normal, când vorbim de duel, ne gândim la doi gentlemani cu morgă britanică, ce se privesc cu ură dar schimbă politețurile necesare (poți urî pe cineva dar .. e o crimă să fii nepoliticos). Apoi își iau locurile stabilite de secunzi, așteaptă semnalul și trag cu pistolul fără măcar să clipească. Dacă unul e lovit se va așeza sau prăbuși jos, fără a se văita. Medicul va face cele necesare, adversarul se va apropia, se vor schimba politețurile necesare și din acest moment totul se sfârșește.

Ei, dar mai e un duel… cel de showdown . În care pistolarul bun vine în oraș, la 12. Sau cel rău. Și se apropie unul de celălalt. Ee, uneori cel rău mai are câțiva haidamaci care încearcă să îl oprească pe cel bun… Rar. Pentru că scopul e ca cel bun să se înfrunte cu cel rău. Și acolo există reguli. Cea mai interesantă a fost stabilită de Niels Bohr (fizicianul!). Cel bun NU trebuie să scoată niciodată primul arma. Cel rău o face, e o acțiune conștientă și, în consecință, imprecisă. Cel bun reacționează reflex și .. câștigă. Niels Bohr și-a testat teoria cu studenții. Și i-a omorât pe toți.

Și mai e un alt duel… impropriu numit duel… cel în care care unul din adversari refuză să respecte regulile. De fapt nici măcar nu anunță că nu le va respecta. Se întoarce și trage înainte de a fi făcut cei zece pași. Aruncă un cuțit. Folosește un al doilea pistol. Pe principiul că un duelist mort valorează mai puțin ca un ticălos viu.

E o scenă frumoasă în westernul cu Gene Hackman, Sharon Stone, Leonardo di Caprio și Russel Crowe. În care avantajul lui Hackman e că știe când va bate ora 12.. Pentru că scârție cu 2-3 secunde înainte… Atunci când oponentul său folosește aceleași cunoștințe  cel rău e omorât fără cruțare.. De ce? Pentru că avantajului lui a fost negat…

De obicei cei răi nu mai au timp să protesteze că cei buni folosesc astfel de avantaje.. pentru că mor. Dar când nu sunt omorâți instantaneu.. ce vaiete se aud.. cum sunt înjurați cei buni atunci când se folosesc de avantajele celor răi….

E o frază faimoasă în remake-ul spaghetti după Kurosawa – When a man with a .45 meets a man with a rifle, the man with a pistol will be a dead man. That’s an old Mexican Proverb…and it’s true.. Replica eroului bun vine la final… Aim for the heart… let us see if it is true.. Și știe foarte bine de ce. Pentru că e blindat cu o vestă antiglonț sui generis. Astfel, în final, nici unul nu respectă codul duello…

Situația din politică e identică. Politicienii pot alege să fie gentlemani sau vaporeni, cu încăierări pe la colțuri… În fața unui vaporean, un duelgiu corect va pierde mereu. Atunci când duelgiul va aplica aceleași procedee de vapor însă… eee, istoria se rescrie… Păcat că vaporeanul cu pricina nu acceptă procedeul.. Și sare ca disperatul – nenea șerifuu, nenea șerifuu… aștia vor să mă batăă…. .

PS – în toată politica românească Băsescu a întâlnit 3 oameni care i-au rezistat – Tăriceanu, Antonescu și Ponta. Restul au fost executați fără drept de apel prin lovituri pe care marchizul de Queensbury nu le-ar fi aprobat niciodată. Dintre toți Ponta are șansa de a-l doborî definitiv.. Și acum strigă – Aim for the heart

Dacă va reuși performanța atunci viitorul său politic este asigurat. Nici cel mai barbar plagiat sau alte păcate nu îl vor mai opri. Atunci când omori liderul…ești imediat promovat lider în locul lui.. Va avea curajul să shoot to kill? 

Reclame

5 thoughts on “codul duello…

 1. Faci apologia liderului care merita apreciat doar pentru ca l-a pus pe altul la pamant? Asta o sa fie singura lui calitate, restul nu mai conteaza? Stii ce cred? Ca orgoliile lui Ponta si Antonescu ro sa ne traga pe toti intr-o zona urata. Nu cine il pune jos pe Basescu e important, ci cum si de ce o face. Si mai ales ce fel de lume construieste dincolo de KO.
  Postarea ta mi-a adus aminte de bucurestenii care ii aplaudau pe mineri in 13-15 iunie:( Ma gandesc ca pana la urma ar fi bine ca Basescu sa fie infrant. USL nu o sa mai aiba nicio marota. Pe cine mai dau ei vina apoi?

  • Please, sunt mai subtil decât atât. Continuând analogia…the man with no name nu rămâne niciodată lider.. Iar restul era o trimitere la modul în care puterea unui lider este percepută, inclusiv în țări cu tradiție democratică… Iar comparația cu mineriada este prost găsită… ar fi trebuit remarcat întâi că am adus în discuție un cod (recte o legislație) nerespectată nici de unii nici de alții. Doar că cel vaporean și cu cel ungurean nici măcar nu își asumă faptul că nu o respectă și brusc cer aplicarea legilor pe care ei, când erau la putere, nu au vrut să le respecte… Și proști, și slabi.. Există o măreție în a-ți asuma acțiunile… Măcar USL își asumă acțiunile și fac exact ceea ce a făcut mereu vaporeanul… Am explicat doar de ce e imposibil să câștigi cu arme cinstite atunci când adversarul nu e cinstit..
   PS – atunci când Boc a venit la putere a dat jos cu institutele. Tismăneanu et compania s-au instalat rânjind grețos că e dreptul puterii de a schimba conducerile. Acum urlă că e lovitură de stat… că puterea nu are dreptul de a schimba conducerile… Unde erau vajnicii apărători ai drepturilor atunci? Coerența în actul de gândire e o virtute mult prea mare pentru unii…

 2. Nu am de ce sa ii scuz pe cei de la PDL de nicio gresala, si au facut cu duiumul. CU siguranta ca istoria va cerne si va pastra ce e de pastrat. De altfel cei de la PDL au si platit pentru asta, nu pentru criza, doar. Dar ce face acum USL, nu e curaj, e dementa. Cand o sa ne dam cu totii seama de efectele nebuniei, o sa fie insa prea tarziu. Si plata o sa o facem tot noi.

 3. ,,Dacă va reuși performanța atunci viitorul său politic este asigurat. Nici cel mai barbar plagiat sau alte păcate nu îl vor mai opri. Atunci când omori liderul…ești imediat promovat lider în locul lui..”

  Ce mai ideeee … Mai ales si pentru alte taramuri cu lideri , decat cele politice .
  Sa nu zici ca ea (ideia) vine tot din evolutionism , dupa principiul ceea ce are sens in natura are sens si pentru om .
  Si daca vrem , langa ea mai punem una : cum ca … comportamentul liderului este recompensa atat ptr el cat si ptr grupul din care face parte (asta ca sa intoducem si ceva constiinta/morala) .

  L.A.

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s