Sindromul Golan Trevize sau omul care are întotdeauna dreptate….


În ciclul Fundaţiei există o persoană aleasă pentru o caracteristică unică: deciziile sale sunt întotdeauna corecte. Nu se ştie de ce dar se ştie cum a fost găsit: statistic. Pur şi simplu au fost eliminaţi pe parcurs din lot toţi cei care au luat decizii greşite la un moment dat.

Evident, un asemenea om nu există. Bine, unii se cred infailibili. Evident, cu cât se cred mai infailibili cu atât vor eşua mai tare într-o zi. Pentru că toţi suntem nişte Golan Trevize, de fapt.

Evoluţionist vorbind, fiecare dintre noi trăim pentru că suma deciziilor luate de strămoşii noştri (conştient sau nu) a fost corectă. Pornind de la prima celulă suntem o linie neîntrerupta de supravieţuitori…

Reţineţi, SUMA deciziilor. Dacă nu merg la adăpătoare pentru că pândeşte pantera, primesc 50 de puncte pentru supravieţuire dar pierd 10 pentru că rămân însetat şi a doua zi nu voi vâna prea bine.

Dar capacitatea noastră de a lua decizii corecte e bulversată de lumea modernă, în care profunzimea analizei necesare depăşeşte cu mult cele trei miliarde de ani de evoluţie. Dacă investesc o sumă de bani într-un apartament primesc azi 50 de puncte, pentru că am unde locui. Dar mâine banca va fi crizată, eu voi fi şomer şi banca îmi va lua şi banii, şi casa. Ajung în stradă alături de homeleşi. Minus 150 de puncte. Am putut prevedea criza acum 5 ani? NU. Predicţiile imediate sunt cele mai uşor de făcut (e sau nu e pantera la pândă). Cele pe termen lung sunt complexe şi marea majoritate a oamenilor sunt incapabili să le facă (altfel nu ar prospera bursele!).

Inevitabil apare câte un Golan Trevize. Un om care reuşeşte să producă predicţii acceptabil de corecte. Reacţia celor din jur variază de la trişează, are informaţii din interior până la e un impostor, ghiceşte. Pentru că de multe ori poţi deduce foarte corect ce se întâmplă folosind logica şi psihologia. Exemple sunt cu duiumul, poate unul interesant şi mai puţin cunoscut e cel al lui Alexandru cel Mare: unul din cei mai buni generali era Parmenion. Însă modul de a gândi al lui Parmenion nu era diferit de cel al altor generali. Înainte de o bătălie sau de o decizie strategică Alexandru îşi consulta generalii. Ultimul care vorbea, de obicei, era Parmenion care sumariza şi oferea soluţia cea mai bună conform standardelor vremii. La care Alexandru venea cu o contrapropunere, de obicei superbă şi radical diferită. Într-un moment de mare criză Parmenion a strigat: trebuie făcut aşa cum spun eu, aşa e corect! La care Alexandru a ripostat: daca aş fi Parmenion, aşa aş face. Cu alte cuvinte folosea modelul oferit de generalii săi pentru a vedea cum văd inamicii riposta sa probabilă apoi o … schimba. Faptul că Alexandru NU a greşit prea des (cu excepţia momentelor în care băutura şi orgoliul l-au dus în eroare) se vede că e singurul mare general ce nu a pierdut nici o bătălie iar modul în care şi-a conceput imperiul a durat mult după ce el a dispărut…

Ce te faci însă când ai oameni ce se cred infailibili şi refuză să asculte? Ce te faci când vezi că propriile predicţii te apropie de infailibilitate şi ştii că aşa ceva nu există? Ce te faci când vezi, precum Cassandra, că există multe erori de direcţie?

Merită să faci efortul să îi convingi pe primii să asculte? Merită să faci efortul să primeşti feedback-ul necesar şi să îţi îmbunătăţeşti propria rată de succes?

Exemplul antic al Cassandrei nu e de bun augur….

Reclame

2 thoughts on “Sindromul Golan Trevize sau omul care are întotdeauna dreptate….

 1. Wow! Si Fundatia? Te pomenesti ca stii si despre filote…?Nu inseamna ca tot despre Fundatii vorbesc…
  Prea putini in jurul meu au lecturat asa ceva.
  Literatura Sf e luata drept ceva usurel, de citit de catre nauci -fara -papuci..
  Lumi intregi, culturi, caractere, de multe ori la fel sau mai bine conturate decat in romanele „clasice”
  Prima lectura de felul acesta a fost o brosura „Povestiri s-f ” , numarul 5 parca, de prin 1956, cumparata de tatal meu si gasita de mine prin camara.:-) aveam cam 8-9 ani.

  „Merită să faci efortul să îi convingi pe primii să asculte? „- asta e o intrebare care ma blocheaza de cele mai multe ori… Si atunci nu mai deschid gura. Poate tu, esti mai vioi, mai tanar…Si asta poate avea rezultate imense , imediate.
  Din pacate numai eu stiu despre ce vorbesc :-)))))))))))))))))))))

 2. Orson Scott Card 🙂 Xenocid. Stiu si despre filote 🙂
  Ehei, colectia respectiva….. Si acum tin minte cum vorbeau unii de Cor Serpentis….
  Si ce oaza de evadare…. Si cum savuram colectia anuala de povestiri ce aparea in Anticipatia…
  Si cite lucruri poti invata de acolo … (pentru cei care se cred „dăştepţi” poate ar trebui sa treaca prin Jules Verne, sa vada ce inseamna. Iar pentru fanii mobilelor ar trebui sa urmareasca Star Trek, sa vada de unde a venit ideea de telefonie mobila).
  Ai spus ce faci dar nu ai raspuns la intrebare… Merita?

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s