Laocooni si Cassandre….


In general mitologia greaca e tragica (grecii astia erau cam pesimisti… povestile lor se termina aproape intotdeauna cu tragism… daca nu aveau un Hollywood..).

In particular istoria lui Laocoon dar si cea a Cassandrei sint mai tragice decit nivelul mediu de nefericire grec.

Pe scurt – Laocoon, preot al lui Poisedon, si vinovat de o crima fata de zeu (a cam indraznit sa isi iubeasca nevasta in templu… ) in van incearca sa le arate troienilor orbiti ca un cal troian nu e chiar ceva de bagat in grajdurile cetatii. Ba chiar da si cu sulita in cal de rasuna valea de zanganit de armuri… In zadar. Troienii prefera sa creada ceea ce vor sa creada in fata evidentei… Cum totusi omul persista, Poseidon (prin excelenta antitroian, mai ales ca fusese pacalit – le ridicase ziduri dar nu fusese platit pentru asta) trimite 2 serpi care il omoara (impreuna cu fii sai, ca tragedia antica implica cam toate rubedeniile masculine…).

File:Laocoon Pio-Clementino Inv1059-1064-1067.jpg

Laocoon e mic copil fata de Cassandra…

Ca si Laocoon (ca de altfel majoritatea eroilor greci – cu totii gresesc intr-un moment sau altul fata de zei… A trebuit sa asteptam crestinismul ca sa gasim sfinti…. cu toate astea, fatalistii greci parca iubeau mai mult viata decit ascetii crestini) si Cassandra a gresit fata de zei. Nu, nu prin tirgul cu Apollo – tu, Apollo, ma …  (ar trebui sa scriu cuvintul cu f. Grecii l-ar fi scris fara ezitare. Noi am mostenit atit batul in fund al aristocratiei romane cit si ipocrizia crestina) si ca pret imi dai darul de a fi profeta. si ca orice contine ADN de grec, isi cere plata in avans. Apollo, fiind imprumutat de prin Asia Mica, e mai fraier si acorda plata in avans. Cassandra isi incruciseaza picioarele si zice ca … nu mai vrea. Suparat, Apollo adauga un mic codicil – va fi profeta dar nu va fi crezuta….

Si uite asa Cassandra turuie neincetat ca Paris e o nenorocire, ca aducerea unei femei de moravuri usoare din Sparta in Troia va aduce moartea tuturor, ca Hector va muri de lancea lui Ahile, ca Troia va fi darimata samd.. Degeabaaaaa… Nimeni nu o asculta.

Desi refugiata in templu la ora la care Troia ardea in flacari, Ajax cel Mic o rapeste, o violeaza (probabil in contul lui Apollo) si apoi o cedeaza lui Agamemnon. Cassandra merge astfel, perfect constienta, spre propria moarte. Stie ca Agamemnon va muri de mina amantului Clitemnestrei, ca ea va muri de mina Clitemnestrei… Stie si e perfect incapabila sa impiedice acest lucru.

Nu intimplator un psihiatru modern ar caracteriza comportarea ei in tragedia lui Eschil ca fiind schizofrenica….

File:Aias Kassandra Louvre G458.jpg

 

Si atunci, stau si ma intreb, boieri dumneavoastra, precum Sandu Napoila, nu e mai buna fericirea celor saraci cu duhul?

PS – nu intimplator Cassandra si Ajax sint cu farmecele … dezvaluite in imaginea de mai sus 🙂

 

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s