SS GB


Cartea lui Len Deighton tratează o distopie mai puţin obişnuită. În 1940 nemţii au reuşit să treacă Canalul Mânecii şi au ocupat Marea Britanie. Winston Churchill a fost împuşcat, regele e prizonier în Turnul Londrei iar regina şi prinţul moştenitor se află în Canada, unde un capitan de vas, ridicat la rangul de amiral (paralela cu De Gaulle care s-a autopromovat de la colonel la general şi s-a autoproclamat guvernul Franţei în exil!) conduce un guvern britanic.

Eroul cărţii e un poliţist. Care anchetează o crimă ciudată. Cu legături cu Rezistenţa, cu servicii secrete britanice, americane şi germane. Cu bombe atomice. Şi cu multe, multe trădări.

Esenţialul se află în rîndurile de final. Nu am să pun un spoiler -, cartea merită citită şi savurată.

Dar am să pun concluziile: pentru a valoriza ceea ce obţii trebuie să lupţi, nicidecum să primeşti mocăceli. Pentru a scrie istoria trebuie să ai sânge în veioză şi să manipulezi cu tărie, conştient că nu vei apare nici măcar în notele de subsol. Trebuie să ai permanent în faţă că scopul este să obţii rezultate dar că şi modul aparent în care sunt obţinute e important. Că moralul oamenilor este prima şi cea mai importantă armă.

Azi am scris o pagină neagră de istorie. Acum 2 ani ne felicitam reciproc, pe bună dreptate, că atunci a început istoria MF. Azi am încheiat-o brusc. Ruşinos. Ca la Revoluţie. Gloanţe şi fum. Iar când se risipeşte fumul urmează ani lungi de ocupaţie…..

Aş fi vrut să luptăm şi să pierdem precum Francisc I la Pavia – Tous est perdu hors l’honneur  . Nici Francisc nu a fost foarte onorabil după. Şi-a lăsat fiul amanet în locul său şi s-a reîntors în Franţa fără să onoreze apoi acordul cu Spania… Dar a salvat Franţa de la o pace urâtă…

Azi pierdem ruşinos. Va dura încă 10 ani până când vom reveni la nivelul organizaţional de ieri… Aşa se scrie istoria…

Reclame

10 thoughts on “SS GB

 1. Este un post/sentinta, m-a tulburat. Este un mesaj care necesita explicatii suplimentare. Adi, ai inceput cu sfarsitul, eu nu stiu EXACT ce se intampla. Si multi nu stim. Spune-ne.

  • Inca nu pot spune multe. Poate peste 2-3 zile. Deocamdata citeste mai atent postul. Spune muuulte. Morala cartii e ca Anglia ocupata urma sa se trezeasca precum Franta ocupata. Dar asta nu te scuteste de ocupatie.
   In realitate Churchill si cei ce l-au urmat au luptat. Stiind ca e pe muchie. Stiind ca pot pierde (in Batalia Angliei au fost momente in care razboiul era pierdut pentru englezi, doar Hitler nu aflase…). Incapatinarea de buldog ca nu cedeaza in fata inamicului a salvat Anglia. Franta a pierdut din cauza ineptiei si dezorganizarii…
   PS – citeste cartea, e superba!

 2. Nu pot sa cred…nu poate fi sfarsitul…noi abia am inceput sa crestem…nu te juca cu cea mai importanta arma a noastra!

  • Nu ma joc. Sunt indurerat. Azi e zi de doliu. Miine ma regrupez, ma reorganizez si … mai vedem.
   Politica si cozile de topor ne duc la pierzanie. Oare avem destui idealisti naivi printre noi sa putem contracara asta? Si destui luptatori sa combatem lasitatea?

   • ,,Aşa se scrie istoria”.

    Un simt istoric dezvoltat duce la constatarea propriilor limite.
    Vrei idealisti naivi? Da, poti sa ti-i gasesti ,sa ti-i aliezi si sa te bizui pe ei doar daca… Daca traiesti intens tu insuti printre ei si cu ei. Pentru ca sa pui si tu cel mai mare pret pe viata , ca ei .Realitatea este viata , doar viata ; gandirea are un mic rol in viata.

 3. Nu te recunosc Adi in aceste exprimari cam depresive.Stii tu ceva in plus care nu poate fi inca dezvaluit.Dar si un armistitiu de compromis se concepe de obicei in spatele unor usi inchise.De ce sa nu incerce reprezentantii nostri o cotitura in negocieri?
  Uite,eu am propus sa acceptam sa cumparam cititoarele de card daca nu se va mai plati taxa de evaluare si se vor returna banii deja platiti de unii dintre noi.
  Si mai sunt si alte exemple.

  DC.

  • Pentru ca nimic nu se obtine real fara lupta… Atunci cind dusmanul stie ca esti dispus sa te lupti cu ghearele si cu dintii ii va fi frica sa te mai atace…
   Dar daca stie ca esti un fîs cu gură mare… Te va ataca an de an…
   Happy? Ca eu nu-s…

 4. Istoria se scrie pe fapte, nu pe intenţii… Nu mai contează după două mii de ani că Antonius nu a vrut de fapt să plece de la Actium ci doar să vadă ce e cu Cleopatra. Contează că a plecat şi a .. pierdut.

 5. Acum doi ani , prin victoria obtinuta , ni s-au redus veniturile cu mai mult de 40%.Se putea mai rau , dar faptul ca ne-am oprit la atat , a aratat ca ne multimim cu putin si au continuat sa ne atace.

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s