Conştiinţa – necesitate sau blestem. Il grande finale…


Conştiinţa am definit-o ca acea voce interioară care îţi spune ce să faci atunci când nu se uită nimeni la tine. E o definiţie parţială.

Conştiinţa e acea stare superioară a conştienţei care ne permite să facem alegeri corecte. Conştiinţa nu are o legătură exclusivistă cu morala. Conştiinţa e ceea ce te face să poţi alege greşit în termenii codului moral dar corect în context. Codul moral e un algoritm. Conştiinţa e superioară oricărui algoritm.

Conştiinţa este acea stare superioară care ne ajută să supravieţuim şi să evoluăm eficient. E cea care ne ajută să ne aducem codurile de supravieţuire, etice şi altele de acest gen în relaţie cu realitatea.

Conştiinţa e ceea ce ne face realmente superiori. Conştiinţa nu e o evoluţie întâmplătoare. E o consecinţă e selecţiei şi evoluţiei naturale. Ca şi tendinţa spre o reţea neuronală superioară. Ca şi producerea unor forme de viaţă din ce în ce mai complexe…

Conştiinţa e o necesitate. Fiinţele conştiente, posesoare de conştiinţă vor supravieţui şi se vor reproduce mai eficient. E direcţia evoluţiei (nu spun corectă, evoluţia nu are direcţii corecte!).

Conştiinţa e un blestem pentru gândirea algoritmică! Pentru cei care aderă la coduri stricte, imuabile. E un blestem pentru fanatici, pentru cei care nu reusesc sa gândească singuri, pentru cei pentru care e mai importantă părerea altora. E un blestem pentru religie, pentru peştera lui Plato şamd…

Şi e o fericire pentru cei care o folosesc!

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s