Conştiinţa – necesitate sau blestem… (I)


Pe măsură ce organismele au evoluat constaţi că sunt din ce în ce mai conştiente. E greu să atribui cine ştie ce conştiinţă unei râme. Reacţionează mult mai apropiat de modul automat (o înţepi – se retrage. O secţionezi – se zvârcoleşte. Chiar dacă o doare nu ştim cât de tare o doare). Sau ochiul stupid al unui peşte osos. Da, e un strălucit exemplu de reuşită evoluţionistă. Sunt cei mai mulţi şi mai răspândiţi peşti… Dar o fiinţă care se lasă păcălită de momeli simple…

Abia când ajungem la mamifere începem să detectăm multe din trăsăturile unei conştiinţe. Ale unei conştiinţe aşa cum o definim noi! Bine, în primul rând trebuie să despărţim conştiinţa de conştienţă. De self-awareness. Care e o necesitate pentru conştiinţa. De obicei se spune că doar câteva animale trec testul de self-awareness. Asta dacă aplică testul oglinzii. Ceea ce mie imi sună ca şi cum aş testa cunoştinţele de matematică de liceu la clasa I.  Aşa cum nu există o bază fiziologică pentru vorbire la majoritatea animalelor, aşa nu poate exista o bază fiziologică pentru recunoaşterea în oglindă. Câte oglinzi sunt în natură? Dacă trăieşti în peşteră, la ce îţi folosesc ochii?

Self-awareness trebuie testa cu alte mijloace. La îndemâna animalului testat. Posesorii de căţei cunosc destul de multe. Spre deosebire de pisici, câinii au o bază pentru socializare şi respectarea regulilor de grup. De aceea pot învăţa mult mai uşor să trăiască în haita umană şi să înţeleagă că fac parte dintr-un grup mixt (câinii, deşi inteligenţi, au limitari majore, totuşi. Sunt destui câini care nu reuşesc să înţeleagădiferenţa dintre om şi câine şi îi consideră pe toţi … câini). Povestea pe care vreau să o spun însă e extrem de interesantă – se dă o familie obişnuită, cu căţel. Alintatul familiei, îşi face de cap, fără măsură. Din nefericire pentru el se alege cu o fractură la un picior şi un ghips aferent. Timp de 1 lună de zile devine zeul casei şi i se fac absolut toate mofturile. Peste un an de zile apare însă bebele familie. Evident, acesta devine zeul casei, în jurul cărora se învârt cu toţii. Căţelul e neglijat. Ce face??

Începe brusc să şchioapete. Aparent fără motiv. Dus la veterinar, urmărit…Nimic. Şchiopăta în mod consistent. Atunci când era observat! În  fine, un veterinar cu multă răbdare descâlceşte iţele poveştii. Se reacordă un dram de atenţie căţelului şi dispare şchiopătatul.

Self-awareness? În mod cert. Necesită memorie de lungă durată, simularea unei stări nenaturale, estimarea impactului asupra propriului organism (vizita la veterinar nu e prea plăcută plus probabilitatea unor tratamente … dureroase) şi estimarea comportamentului celorlalţi. Grefate, adevărat, pe mecanisme normale de haită.

Dar putem vorbi de conştiinţă? Iarăşi depinde de definiţia conştiinţei. Dar avem un prim exemplu – atunci când era singur nu şchiopăta. Dacă definim conştiinţa ca fiind ceea ce ne ajută să distingem ce să facem atunci când nimeni nu se uită la noi… deja avem un răspuns. 🙂 Dar hai să nu mergem încă atât de departe.

Să vorbim de furia cu care unii câini distrug proprietăţile personale ale stăpânilor, mai ales atunci când sunt lăsaţi singuri. Aparent e una din acele umanizări excesive atribuite de stăpâni (se vede inclusiv tendinţa de a atribui unor obiecte neînsufleţite acest lucru – vezi modul în care e tratat un calculator rebel! sic! ). Nu am acum exemple la îndemână dar ar fi interesant de ştiut cum se comportă cei care nu a fost pedepsiţi pentru că au ros perechea favorită de pantofi a stăpânei (iarăşi, posesorii de căţei ştiu că de obicei sunt distruse obiecte de care stăpânii sunt ataşaţi). De aceea înclin să cred că e vorba de pedepsirea stăpânului pentru vina de a fi abandonat acasă câinele (da, câinii sunt foarte ataşaţi comportamentului de grup şi din punct de vedere canin a fi lăsat acasă e o pedeapsă – nu e bun de mers în grup.)

Deci conştienţă? În mod cert! Conştiinţă? Da. Nu în sensul complet, uman, dar în mod cert începutul ei!

Reclame

9 thoughts on “Conştiinţa – necesitate sau blestem… (I)

 1. Spun unii (avizati , bine inteles) ca ea , constiinta de sine , este o stare atat de pretentioasa si de solicitanta , incat… destul de putine fiinte si-o permit , chiar si numai pentru putin timp .
  Am redat cu ale mele cuvinte ceea ce am citit undeva …candva …

  • Aşa e. Necesita foarte multe resurse, care, evolutiv vorbind, ar fi putut fi investite în gheare mai mari, dinţi mai ascuţiţi, ochi şi urechi mai bune, şamd. Şi totuşi cursul evoluţiei e spre conştiinţa, nicidecum spre opusul ei 🙂 .

   • PS – evident, referirea la compararea conştiinţei în interiorul propriei noastre specii e altceva, sper sa nu uit să mă refer la asta în partea a III-a 🙂

  • Pentru marea majoritate, constiinta de grup e mult mai comoda- e mult mai simplu sa constati ca nu esti diferit de altii, ca esti de-al lor…

   • Si,mai ales, ca altii aleg pentru tine. A alege e greu, presupune efort, constienta si constiinta. E mai ieftin sa nu gindesti daca sint altii care fac asta si pentru tine…

 2. Ma mandream ca scriu usor, ca imi curg bine cuvintele. Dar iata, stau in fata paginii goale, pregatita la un comment pentru textul tau si tac. Nu stiu ce sa scriu. Postul tau este o dezbatere filosofica, o analiza complexa, asadar nu poate fi comentat. Poate fi insusit, acceptat, sau nu. Eu il accept.

  • Poate fi si criticat. 🙂
   Cuvintele curg usor atunci cind e o tema care e interpretabila. In tema aleasa de mine sint lucruri pe care le-am citit in ultimii 3 ani, radical diferite de cele pe care le-am citit in perioada de formare intelectuala. Avantajul meu e ca formarea mea intelectuala m-a predispus spre astfel de tema – aceea de principii si sinteze ale unor fapte, aparent disparate. Ceea ce rezulta sint consideratii care arunca o lumina cu totul noua asupra unor lucruri vechi. Dar o schimbare majora a paradigmelor invatate necesita timp si obisnuirea cu unele noi. As spune mai mult dar ar insemna sa dezvalui din cuprinsul urmatoarelor blogari… 🙂
   Deci, rabdare. Principiul e teza – antiteza si apoi… sinteza. Eu doar am expus teza.

 3. Sa fie asta pedeapsa pentru pacatul originar??? Smuls din natura dar inzestrat cu ratiune si imaginatie, omul a reusit sau a fost nevoit sa-si spuna:”…cogito, ergo sum”
  La fel si animalele, scoase din mediul lor natural, sunt nevoite sa-si formeze o reprezentare, atat cat pot ele:”eu sunt catelul lui X” sau „X e stapanul meu”.Pana unde se va ajunge,oare?

  • In momentul in care vom avea o inteligenta artificiala reala vom sti si raspunsul la aceasta intrebare.
   Imi place ideea ca pacatul originar consta exact in ceea ce e scris in Biblie – cunoasterea binelui de rau… Sa imi aduceti aminte, daca oi uita, ca e un paragraf obligatoriu la notiunea de constiinta!
   Ca stapin/proprietar/partener de animale de casa am avut ocazia sa vad direct ce si cum pot gindi. Sau actiona. (ehei, pe citi parinti am suparat comparind activitatea copilului lor – e drept ca am facut-o si cu al meu :p – cu cea a procesului de crestere al cateilor si pisicilor (de exemplu pisicile sint mai bine „programate” – pisoiul invata instantaneu sa faca in tavita, la loc fix in timp ce cateii au nevoie de citeva luni si efort uman sa invete ca locul din casa e tava cu nisip sau…afara. Pe de alta parte e clar ca un ciine are un coeficient de inteligenta mai mare decit al pisicii. Tocmai pentru ca e capabil sa invete in timp ce pisica vine cu legaturile neuronale gata facute… Nu seamana cu un bebe care invata sa mearga comparativ cu un pui de antilopa care o face in maxim o ora de la nastere? La modul general vorbind. Iarasi e o subtema care trebuie atinsa, face parte din procesul nostru de invatare!).

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s