Azi e o aniversare uitata…


Da, probabil va fi pe destule canale de stiri… Dar ce uitare…

Acum 50 de ani era o realizare deosebită. Încă mai erau oameni ce prinseseră primul automobil. Ce au trăit ororile Războaielor Mondiale. Oameni care au pornit cu Newton, s-au împiedicat de Max Planck, au făcut o piruetă cu Einstein, au priceput cu greu ce vroia de Broglie să spună şi nu au înţeles mai nimic din Schrodinger şi Heisenberg…

Pentru cei născuţi înainte de 1900 cea mai rapidă călătorie era cu trenul. Pentru cei din 1960 deja era altceva….

La un asemenea marş triumfal e de mirare că Arthur Clarke îşi plasa prima staţiune permanentă pe Lună la sfârşitul anilor 90? E de mirare că anul 2000 era văzut ca o nouă etapă asemenea anului 1900? Că pentru 2050 se prevedea prima staţie permanentă pe Marte… Că Star Trek venit ca un finis coronat opus deschizând calea multor visători?

Că în anii 80 încă se mai spera că navetele spaţiale vor aduce un nou suflu şi că cei născuţi atunci vor prinde poate o epocă de călătorii frecvente în interiorul Sistemului Solar….

Şi că anii 90 au adus o nefericită încetare a ritmului dezvoltării… Că staţia spaţială se construieşte cu viteza cu care erau construite catedralele în Evul Mediu… Cam 100 de ani… Că anii 2000 au adus tragerea pe dreapta a tuturor navetelor… Că Spaţiul, Final Frontier e mai îndepărtat decât părea în 12 aprilie 1961…Atunci când un om a depăşit limita terestră şi a ajuns, where no one but the wildest dreamers have gone before… Era ziua când Iuri Gagarin era primul om în spaţiu….

 

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s