You can’t handle the truth…


You want the truth? You can’t handle the truth!

http://www.youtube.com/watch?v=5j2F4VcBmeo

Una din cele mai dure, mai adevarate şi dintre cele mai nenorocite fraze spuse vreodată. Atât în realitate cât şi în filme. O spune un Jack Nicholson, pisat de insistenţele unui avocat militar de birou.

Culmea e ca ambii au dreptate. Pentru că amândoi apără aceleaşi valori. Unul din birou, altul de pe câmpul de luptă. Numai că au o viziune diferită asupra modalităţilor. Sigur, e uşor să spui că onoarea, cinstea, măreţia…. bla, bla, bla… Că nu poţi renunţa la valori fundamentale chiar cu riscul de a pieri… Dar sunt curios câţi din avocaţii de cafenea pot avea curajul lui Giordano Bruno? Punem pariu că majoritatea se vor comporta precum Galilei şi vor renega totul?

Da, e nevoie de multă tărie de caracter şi de antrenament deosebit să poţi lupta în prima linie. Suntem fiinţe vii şi una din trăsăturile noastre fundamentale e supravieţuirea. Ca să poţi lupta trebuie să depăşeşti nevoia de a supravieţui.  Îţi trebuie antrenament. Atunci când grecii au început lupta cu perşii au constatat că foarte puţini greci, obişnuiţi să lupte în falangă (acolo unde dacă vecinul te lasă baltă îţi pierzi scutul care te apăra – deci fiecare depinde de fiecare!) au împrăştiat armate vaste de orientali care nu aveau nimic de pierdut dacă fugeau cât mai repede. În falangă nu e vorba de onoarea de a lupta ci de ceva de mult mai mic – dacă unul dintre noi dezertează, murim cu toţii. De aceea dezertorii şi laşii erau consideraţi cea mai josnică specie umană. Singurul supravieţuitor dintre spartanii de la Termopile a dus o viaţă de paria dar i s-a îngăduit să lupte la Plateea şi, murind acolo, şi-a expiat vina de a fi supravieţuit la Termopile.

Revenind la adevăr… În mod cert Leonidas, Scipio şi Caesar ar fi apreciat convingerile exprimate de Jack Nicholson. Pentru că adevărul e greu de suportat. Şi chiar dacă presupune folosirea unor unelte … mai puţin onorabile. Entuziasmul revoluţionarilor francezi în 1793 nu a înlocuit absolut deloc lipsa unui corp ofiţeresc profesionist  şi asta s-a văzut în înfrângerile suferite pe toate fronturile… Trimiterea unor pictori sau altor amatori pe post de ofiţeri a dus la pierderi semnificative şi la ridicarea unui nou tip de ofiţer – cel impersonat de Napoleon – preocupat atât de gloria ţării dar şi de cea personală, fără însă să se preocupe prea mult de democraţie.

Şi astfel militarul de carieră, cu adevărul său dur, de tranşee, care are nevoie de oameni la fel de duri şi de hotărâţi împreună cu cel de acasă, preocupat de corectitudine, de onoare, de bunătate sunt pereche. Fiecare reprezintă câte o mână a aceleiaşi societăţi. Fără una din ele (oricare) societatea nu poate rezista. Are nevoie de amândoua, să se corecteze reciproc şi să conlucreze. …

Şi da, cei de acasă nu pot suporta adevărul din tranşee. Şi reciproca e adevărată – nenumăraţi veterani nu s-au mai putut integra.

Aplicabil la noi? Întotdeauna! Un medic de familie obişnuit, fără să fie informat altfel decât prin presă, nu va înţelege niciodată ce se întâmplă în prima linie, acolo unde un mic număr luptă şi pentru el. Pentru el totul apare ciudat. Fie cere prea multe, neştiind care e puterea reală a organizaţiilor, fie nu crede în succes…din acelaşi motiv.

Partea cea mai dură e că deficitul cel mai mare de încredere nu e în leadership ci în colegul de alături… Un dezertor și falanga devine o chestie dezorganizată, ușor de înfrânt (romanii au demonstrat-o de 2 ori – au împins-o pe teren accidentat). De la spiritul de la Termopile pâna la fuga rușinoasă de la Delium nu e decât un pas, ușor de făcut… Munca de organizare aici ar trebui să acționeze. Dar asta nu o face grupul de 10-20 de oameni de la nivel național..asta o face fiecare județ în parte, fiecare medic, fiecare lider local ales de acel medic…

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s