The charge of the light brigade…


O, cu totii cunoastem tema: sarja brigazii de cavalerie usoara!

Imortalizata de Tennyson:

In fata erau tunuri,

La dreapta erau tunuri,

La stinga erau tunuri,

Ei au mers inainte!

Nimic de spus, eroismul celor care au participat la o sarja inutila este de necontestat. Atit cei aproape 150 de morti, inca 150 de raniti si prizonieri si cei 200 de supravietuitori au facut imposibilul. Inutil.

Generalul francez Bosquet, prezent, a spus mult mai corect: C’est magnifique. Mais c’est pas de guerre. C’est de follie.

Toti cunosc aceasta sarja. Dar putini stiu de lupta eroica din acea zi. Faptul ca vreo 400 de turci au rezistat absolut eroic in 4 redute in fata a peste 25000 de rusi timp de aproape 4 ore. O fapta de arme absolut remarcabila.

Putini stiu ca cei 500 de oameni din brigada de Cavalerie Grea au sarjat (impropriu, au urcat pur si simplu dealul) si au imprastiat aproape 5000 de cavaleristi rusi (destul de bine garnisiti cu cazaci, presupusi fara frica).

Putini stiu ca cei 150 de cavaleristi usori ai francezilor au capturat jumatate din tunurile care au decimat brigada de cavalerie usoara, usurindu-le retragerea…

Putini stiu ca acolo a aparut termenul de thin red line. Un regiment de scotieni si citva turci au  tinut piept atacului masiv al cavaleriei ruse… 400 impotriva a peste 2000. Li s-a spus pur si simplu – Intre inamic si baza intregii armate engleze sinteti doar voi. Si nu au cedat.

Din toate acestea a ramas doar sarja brigazii usoare. Cea mai inutila…. Dar trebuia justificat cumva sacrificiul lor. Mai ales ca cei 5-6000 de englezi si turci reusisera imposibilul, sa respinga 25 de mii de rusi si, cu intaririle ce apareau, puteau sa contraatace. Au renuntat, descumpaniti de pierderile brigazii.

Mereu justificam ceea ce pierdem inutil. Ceea ce cistigam insa e uitat…. Pacat.

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s