In the shadows (II)….


Am vorbit de cel ce umbreste. Poate e util sa vorbim si despre cel umbrit.

Sau care alege sa stea in umbra. Si de fapt e o simbioza profunda, pentru ca cel care umbreste nu ar putea rezista nici o secunda in lipsa celui de al doilea. Hatshepsut, de exemplu. Una din primele femei lider inregistrate in istorie. A condus superb Egiptul si a revitalizat un imperiu. Dar ceea ce se stie mai putin e ca alaturi de ea a stat permanent Senenmut. Fara a stirbi cu nimic din maretia reginei a fost mina ei dreapta si nu a fost mai putin important decit ea (ca o fi fost si amantul ei neoficial… e o speculatie deocamdata).

Sau sa vorbim de Carol Quintul. Stapin peste Spania, Tarile de Jos, Austria si ceva posesiuni prin America. Si totusi, pentru a accede la tronul Imperiului German a avut nevoie de un partener – Jacob Fugger. Adica un comerciant a avut aceeasi putere financiara ca jumatate din Europa. 🙂 . Si da, falimentul imperial l-a tras in jos si pe Fugger. A fost el mai putin important pentru istoria europeana decit Carol? Nu, doar …. in umbra.

Dar cel mai rau e in cupluri… Acolo e rar sa poti vedea un parteneriat adevarat… De obicei un partener e in fata celuilalt. E firesc, rar pot fi doi oameni care sa fie egali.

Dar nici nu trebuie subestimat acel partener care e tacut si linistit si care isi face treaba in fundal. Pentru ca unul poate fi plin de artificii si expansiv. Iar celalalt sa faca toata treaba. Pentru ca  e cel mai josnic lucru cu putinta sa furi munca celuilalt. Sa iesi in fata si sa negi aportul celuilalt…

Sau, vazind ca nu poti, sa il ostracizezi. Sa il aneantizezi. Sa il faci una cu pamintul.

Si chiar in cazul opus, in care unul face realmente toata treaba, sa iti anihilezi partenerul… E tot josnic. Pentru ca tu l-ai ales de partener. Tu ti-ai asumat responsabilitatea parteneriatului.

Daca nu se poate, atunci intii dizolvi parteneriatul. Si lumea va vedea in timp cine si cum are dreptate. Intotdeauna. Chiar daca partenerul rau va incerca permanent sa te acopere. O va incasa si mai puternic. Chiar daca temporar poate cistiga….

 

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s