Mirth…


Gladness and gaiety, especially when expressed by laughter.

Prima data am intilnit cuvintul in seria de jocuri Heroes. Era un descintec ce crestea moralul propriilor trupe. Ei si? Un moral bun te ajuta uneori sa capeti miscari suplimentare sau contraataca efectul vrajii Sorrow (cea care te facea sa pierzi miscari si noroc).

Apoi am facut legatura cu expresia – laugh in the face of danger…

Sa rizi in fata pericolului…. Suna frumos! Nu, nu inseamna sa crezi ca nu esti in pericol. Ci doar sa nu disperi, din contra, sa realizezi ca, indiferent de pericol, nu cistigi nimic daca il intimpini cu tristete si jale. Dar ai de cistigat mereu daca esti vesel.

O, da, suna ciudat nu?  Si totusi, in momentul in care realizezi  ca poti fi vesel si plin de bucurie chiar si in mijlocul celui mai grav pericol, macar nu simti ca ai de luptat cu o povara in plus – cea a tristetii, a ingindurarii, a mizeriei morale.

Iei lucrurile asa cum sint. Bune si rele. Dar nu le faci pe cele rele mai bune daca plingi, te framinti sau o iei razna. Irosesti energie pretioasa cu asta. Si ii deprimi si pe cei din jur.

Sa nu intelegem gresit – nu vorbesc de veselia inconstientei. Acela nu e curaj. E prostie. Pura. Curaj inseamna sa stii cu adevarat ce te asteapta si totusi sa mergi mai departe. Sa fii perfect constient de asta si totusi sa fii vesel.

Nu ajuta pe nimeni sa fii morocanos. Dar ajuta pe toata lumea sa spui o vorba vesela. Asta o stiu toti cei care cara o povara. Glumele spuse nu usureaza greutatea dar o fac mai suportabila.

Mirth – in jocuri se traduce printr-o vraja. O aplici si voila, In lumea reala e mult mai greu. O spune un depresiv cu state vechi. Si care a reusit sa intoarca in citeva luni o istorie veche de 30 de ani in ceva nou, frumos si mai ales uman. Pentru ca e uman sa fii vesel, sa imprastii veselia in jur si sa ii ajuti si pe ceilalti sa priveasca viitorul in fata. Si sa rida. Sa rida din toata inima. Asta nu va speria viitorul. Dar te va face sa il primesti mult mai usor. Sa poti gasi solutii neasteptate. Sa rizi cind te doare.

Nu spune nimeni sa rizi non stop. Dar sa te ridici mereu din genunchi, sa iti scuturi obida si sa spui mereu ca veselia e ca un vint de vara, ce te racoreste atunci cind mergi sub soarele puternic. Nu te ajuta sa mergi mai repede. Dar iti face calatoria mult mai placut.

Deci sa fim veseli. Risul nu a omorit pe nimeni. Depresiile da.

Anunțuri

2 thoughts on “Mirth…

    • Asemanator pina la un punct. Hakuna matata mi se pare o veselie oarecum … inconstienta. Ca poti fi vesel si cu griji. Dar sa traiesti fara griji mi se pare imposibil. Doar citiva fericiti pot fi fara griji… Sau fara grijile altora… (King’s speech – de exemplu). Nu exista paradis terestru. Nici un om nu traieste intr-o gradina a Edenului care sa ii ofere orice fara griji, fara munca, fara probleme.
      Dar putem ride. Mult si des. 🙂

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s