Sans amour…


Fara dragoste nu as fi viu!  Henri IV

A spus-o cel numit de supusii sai ca le Vert Galant. Pentru ca, atunci cind avea o aventura, purta un costum verde si o masca identica. Dar mai ales pentru ca era realmente galant.

Azi am spune afemeiat. Ei si? Atunci political corectness era … altfel. Facea parte din datoria unui barbat sa fie … barbat. Asta includea destule aventuri amoroase. Care e diferenta intre aventuri si aventurile lui Henri? Isi iubea aventurile. Pentru ca nu erau aventuri. Pentru el nu erau simple afaceri fiziologice. La fel cum isi iubea copii (una din cele mai frumoase anecdote despre el e ca l-a primit pe ambasadorul Spaniei in timp ce viitorul Ludovic al XIII-lea il folosea pe post de cal. Vazind mirarea ambasadorului, Henric l-a intrebat: Aveti copii? Primind un raspuns afirmativ, a continuat: atunci intelegeti. Mai am de dat inca trei tururi de masa!).

Pentru ca poti iubi o noapte, o saptamina, un an sau o viata. Nu conteaza durata. Conteaza cit de puternic iubesti. Si aceasta iubire intotdeauna se revarsa inapoi. Fara sa o ceri. Asa cum o dai neconditionat, asa o primesti inapoi. No strings attached. Te ajuta sa fii mai bun.

Cineva imi spunea, mai demult, ca trebuie sa fii autentic. Poate nu am inteles eu. Sa fii autentic? Nu. Sa fii tu insuti, cu bune si rele. Nu exista sa fii autentic. Exista cel mult oameni care vor sa fie perceputi altfel decit sint. Si abia acum realizez inautenticitatea celei care imi cerea sa fiu autentic. Pentru ca eram. Sint. Si voi fi. Fara efort. Pentru ca asa sint eu.

In acel mod de a gindi Henri IV era … autentic. In comparatie cu … fals. Paradoxal, cu cit sustii mai mult autencitatea cu atit mai mult zace falsitatea in tine. Autenticitatea nu se sustine, nu se clameaza. Decit daca realizezi ca esti o frauda.

Intr-adevar, numai cei ce iubesc sint vii. Restul … sint morti. Autentici.

Marsul lui Henric IV – 1590

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s