De manipulatione (IV) ….


O alta tehnica de manipulare are la baza tot o reactie sociala preprogramata: legea ignorantei colective.

Mecanismul e simplu: daca vedeti un om intins pe strada ce puteti gindi? Fie ii este rau, fie este beat mort. Punem pariu ca daca sinteti singur va apropiati si verificati? Tot la fel punem pariu ca pe o strada circulata vazind ca nimeni nu se apropie nu veti face nimic si veti trece mai departe? De ce? Pentru ca in primul caz trebuie sa luati o decizie iar in cel de al doilea presupuneti ca deja oamenii au stabilit ca e beat si ca nu are nevoie de ajutor (fals, chiar si beat tot are nevoie de ajutor!). Occidentalii au depasit prin educatie modul acesta de reactie, apropo de criza valorilor. Sint instruiti sa apeleze serviciile specializate – apelul la autoritate (dar asta in alt post).

Si totusi? De ce nu intervenim? Pentru ca nu dorim sa ne facem de ris sarind in ajutorul unui bolnav si nimerind peste un paria social. Sau si mai rau, de cind cu proliferarea filmarilor cu camera ascunsa: daca e o bataie de joc si ajung sa fiu vazut la nivel national??

La baza sta intentia de a lasa altcuiva initiativa (daca aveti suficienti neuroni sa treceti peste piedica asta si aveti realmente nevoie de ajutor de la grupul de gura casca ce se va aduna instant – prin initiativa ati devenit lider si tocmai va creati un minigrup – atunci nominalizati persoana care sa va ajute – tu, cel cu haina verde, vino aici. Si, ca prin minune, veti fi ascultat!).

Acesta e mecanismul. Dar manipularea? O, dictatorii cunosc foarte bine acest mecanism. Initiativa nu apartine tuturor. Retezi liderii cu initiativa si masa se lasa foarte usor condusa. Ce daca ferestrele evreilor sint pictate? Apoi sparte? Apoi pusi sa isi plateasca propria paguba societatilor de asigurari? Pentru ca toti oamenii de buna credinta (si realmente majoritatea ESTE de buna credinta) au asteptat ca un altul sa faca prima miscare. Dar acel altul e intotdeauna primul disparut, de asta au grija toti dictatorii.

Dar la nivel individual? La nivelul ea si el? Iarasi e un mecanism usor de aplicat: scandalul in public. Indiferent de tema si de numarul de topoare schimbate intre parteneri nimeni nu intervine. E treaba lor, nu ma bag, sa se bage altul mai tare samd. Cind ambii parteneri sint la fel de aprigi atunci e ok, la urma urmei ei aleg sa se spurce in public. Dar cind unul dintre ei stie ca celalalt este incapabil sa se exprime in public (timid, bun simt, motive sint), ooo, ce frumos manipulam….

De frica scandalului cel timid va accepta orice cerere, indiferent de justetea sau enormitatea ei. Iar scandalagiul stie… Iubi, ia-mi haina aia…Dar de ce nu mi-o iei? Aha, am vazut ca i-ai luat secretarei una la fel! Si iubi se conformeaza instantaneu… Oricum nimeni nu i-ar lua apararea… Nici macar in cercul de prieteni, unde este facut de cacao…

Acolo vorbim si de nenumaratele caracterizari facute, mai ales in prezenta incriminatului/ei…. Cele care il fac sa se ascunda si in gaura de sarpe… Obtii dominanta, asta e recompensa manipularii.

Data viitoare cind vedeti spectacole de acest gen, interveniti. Cel pe care il scapati de povara asta va va fi recunoscator. Iar manipulatorului, suparat ca nu i-a iesit figura, spuneti-i o replica de bun simt: acela e partenerul/era ta. Daca nu il/o respecti, nu te respecti pe tine. Punem pariu ca nu va va replica si nici nu se va razbuna ulterior pe dvs? (ati fost un manipulator mai tare si i-ati cistigat respectul!).

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s