De manipulatione (III)…


Ei, una din tehnicile de baza se refera la coerenta.

Sintem fiinte rationale, pe ici pe colo. Daca afirm ca ma pasioneaza soarta veveritelor cu cioc din Kakadu, pe cale de disparitie evident voi fi tratat ca un aparator al naturii. Cum e putin probabil ca veveritele cu cioc din Kakadu sa aiba si o asociatie de protectie obtin puncte sociale si in propria constiinta foarte usor. Dar…. tocmai ce am terminat un discurs despre scaderea drastica a numarului de veverite si… surpriza! Un tip, bine imbracat, cu ecuson si chitantier vine sa va ceara o contributie substantiala pentru Asociatia de protectie a veveritelor cu cioc din Kakadu. Ei? Platiti imediat, pentru a pastra coerenta cu declaratiile, sau nu platiti si riscati penalizarea sociala?

Mecanismul acesta e exploatat foarte agresiv de manipulatorii destepti. Ei va incoltesc cu intrebari la care raspunsul este afirmativ. De genul: nu-i asa ca pensiile sint din ce in ce mai mici? Da. Nu e asa ca statul e din ce in ce mai slab in administrarea fondului de pensii? Da. Nu e asa ca vedeti zilnic pensionari care nu mai reusesc sa traiasca? Da. Deja sinteti incoltit. Urmeaza lovitura de gratie: produsul nostru de economisire va garanteaza ca nu veti fi in situatiile de mai sus. Ce faceti? Sa nu ascultati mai departe inseamna sa va contraziceti… sau platiti si luati un produs la fel ca altul?

Cel mai rau e atunci cind manipulatorul e apropiat si va cunoaste sufletul…. Pentru ca va aplica o tactica rafinata.. Iubi, ma iubesti? Da. Tii muult la mine? Da. Ce bun esti tu cu mine, imi faci toate mofturile, de asta te iubesc eu (observati intercalarea cu mofturile – pusa la sfirsit risca un nu, asa fraza se incheie cu te iubesc eu, indrazneste cineva sa mai spuna nu?). Da. Nu-i asa ca divortezi de nevasta-ta ca sa fii cu mine? Ce faci? Spui nu? Si renunti definitiv la iubi? Nu poti, tocmai ai afirmat de nspe ori ca o iubesti… Si oftezi filozofic, divortezi …. Ti-ai pastrat coerenta. Iar manipulatorul poate jura cu mina pe inima ca nu te-a fortat cu nimic, tu ai vrut-o….

Ce e dureros in exemplul de mai sus? Nu faptul ca ai divortat, ai fi facut-o oricum. Ci faptul ca ti-a fost fortata mina, ca ai fost pacalit sa faci ceva ce … ai fi facut oricum. Dar ai fi facut-o din vointa ta. Asa vei ramine permanent cu un gust amar.. Si ca persoana iubita s-a coborit la un asemenea nivel….

 

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s