De manipulatione (II)…


O alta tehnica de manipulare e cea a reciprocitatii… O, asta e si ea frumoasa!

Cite mesaje primiti de Craciun, Paste si Anul Nou? Si va simtiti obligat sa raspundeti? Asta e mecanismul. Ca sa intelegeti cine e manipulatori si cine nu, intrebati-va cite cadouri ati oferit din placerea de a le oferi si a vedea bucuria pe fata celor care le primesc si cite le-ati oferit din obligatie? Din pura obligatia ca am primit mai devreme un cadou si acum ne simtim datori sa il returnam. Mecanismul acesta se rupe raspunzind cu multumesc. Manipularea perversa apare atunci cind cineva revarsa un torent de cadouri. Bunul simt si programarea sociala te obliga sa raspunzi cu aceeasi moneda. Chiar daca nu iti face placere. Chiar daca ceea ce primesti nu iti trebuie.

Un citat care imi place in mod deosebit e : a gift is a blessing for the gifter! Un dar e cu adevarat valoros atunci cind e facut fara sa astepti sa fie reciproc. Abia atunci si cel care daruieste si cel care primeste se pot bucura de aceasta magie.

Revenind la manipularea prin reciprocitate, un caz particular apare la negocieri. Atunci cind ceri 200% fata de ceea ce ai realmente nevoie sa ceri si, in cursul negocierilor, ajungi la 100%. Adversarul are impresia ca ti-a redus pretentiile dar a ajuns acolo unde ai vrut tu de la bun inceput sa fie. Asta se stie, ceri mai mult ca sa primesti cit trebuie, e o maxima veche de cind lumea. Ce ramine ascuns e diferenta intre ceea ce ceri si ceea ce ai nevoie.

De ce e si acest gen de manipulare pervers? Pentru ca poti juca rolul celui bun si daruitor. Si nimeni nu iti poate contesta acest rol, chiar daca e fals. Pentru ca daruiesti in stinga si in dreapta, aparent fara nici un scop. Dar te bazezi pe reciprocitate sa obtii ceea ce doresti. Si nu poti fi acuzat de foul play. Esti generos, nu-i asa?

O, da. Dar un asemenea generos poate fi demascat. Atunci cind la torentul de daruri ii raspunzi doar cu multumesc. Si atit. Odata. De doua ori. De trei ori. De zece ori. Si daca torentul inceteaza brusc, atunci ai oprit manipularea. Exista un risc. Care merita insa asumat: vei fi aratat cu degetul si demascat ca un nerecunoscator, care a primit zeci de cadouri…. Ei si?

Darurile adevarate nu cer reciprocitate. Nerecunoscator e acela care le ignora, care le arunca la cos… La darurile adevarate se raspunde cu un simplu Multumesc. Un daruitor adevarat se va bucura de fiecare data cind iti va da ceva si se va simti rasplatit de bucuria cu care i-ai primit darul. Si atit. E bucuria lui sa dea (si va incerca permanent sa iti dea ce ai tu nevoie sa primesti – ma rog, ce crede el ca ai tu nevoie 🙂 , nicidecum din prisos).

Caci aceasta e o alta trasatura a manipularii prin reciprocitate. Darurile pe care le primesti sint din prisos, nicidecum din inima.

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s