De manipulatione (I)….


Hai sa incepem cu definitia. Cea etimologica, latina…. Mani vine de la mina. Partea a doua e o forma de la plere – inseamna plin, plenitudine… Ciudat – o mina plina? Poate ciudat la prima vedere. Latinii chiar aveau un pic de geniu in limba. Pentru ca sensul e de a misca ceva. Si cind misti cu mina, mina e plina…

Dar peste folosirea cuvintului in sensul care a dat manipulant in romana (adica om care misca marfuri – sens propriu in nomenclator) francezii si englezii (de la care l-am imprumutat, ca nu l-am avut direct de la latini) au adaugat si un sens figurat. Acela de a misca gindurile si conceptiile. Dar in sens peiorativ. Pentru ca se face prin inselarea celui caruia i se schimba conceptele. Dar nu e o simpla inselare pasiva (remember? manipulantul chiar misca marfa!). E o inselare activa si constienta. Prin diverse mecanisme…..

Hai sa il luam pe cel mai simplu: contrastul. E ceea ce facem cu totii constient sau nu cind alegem. E un banc celebru pe tema asta cu Itic, a carui casa era neincapatoare pentru Rasela si cei 12 copii. Se duce bietul Itic la rabbi si ii cere sfatul. Si il primeste. In prima saptamina mai baga si vaca si vitelul in casa. In a doua saptamina se adauga gainile. In a treia saptamina vine si porcul. In a patra se adauga si oile. Innebunit Itic se duce pentru ultima oara la rabbi. Primeste sfatul sa scoata toate animalele. A doua zi vine in extaz la rabbi: Ce mult spatiu am acum! Desi e de fapt in aceeasi situatie ca la inceput. Dar comparativ cu o situatie mult mai proasta (atentie – situatie ARTIFICIALA) e clar ca mentinerea status quo-ului e preferabila. Daca ii arati celui pe care il manipulezi mereu o situatie mai proasta decit cea pe care i-o propui este evident ca va alege ceea ce ii propui. Capcana e simpla, totusi. Ca sa nu te lasi manipulat trebuie sa vezi ca exista si alternative mai bune. Trebuie insa sa gindesti. Sa nu te lasi sedus de balastul manipulatorului. Acesta va incerca sa te inunde cu optiuni proaste si sa strecoare una un pic mai buna printre ele. Smecheria e sa nu iti lase timp de reflectie, sa te poarte pe drumul lui… E plina lumea politica de asemenea exemple… orice orator va afirma despre oponenti ca vor duce tara la dezastru pe cind numai propriul partid este onest si bine intentionat si va rezolva situatia.

Dar cel mai cumplit exemplu de manipulare de acest gen e in iubire. Atunci cind partenerul se compara direct sau indirect cu fostii… Comparatia directa e prea directa si e de obicei respinsa rapid (eu sint mai frumos, mai destept, mai bun, mai macho, mai…. iunie..iulie). Dar comparatia indirecta e … sublim de manipulatoare. Uite ce haina frumoasa ti-am luat (anterior e criticata cu tarie garderoba ramasa de la … fostul/fosta). Necompletat dar explicita e continuarea (pe care sintem programati sa o facem, asa cum mental completam 1+1. Imediat spunem 2!). Vezi, eu sint mult mai bun/buna, te imbrac frumos, nicidecum mizerabil ca nenorocita/ul aia. Sa nu te mai gindesti la el/ea, eu sint aici alfa si omega pentru tine.

Been there, felt that.

 

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s