Eye of the tiger…


Multi vor strimba din nas la auzului temei – seria Rocky, Stallone… Uitind ca Rocky 1 a fost unul din cele mai bune filme ale anului (trei Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun film). Da, e tipic. Cel mic si umil ajunge puternic. Oare?

In primul rind ca nu ajunge sa ia titlul. E egalitate. Ambii sint extenuati in urma unui meci absolut epuizant. In care ti se arata ca nu trebuie doar sa dai cu pumnul. Mai trebuie sa si gindesti. Dar ceea ce e absolut impresionant e antrenamentul de dinainte. O asemenea sansa i se ofera cuiva o singura data in viata. Iar drumul catre victorie e presarat cu multa munca, cu multe dezamagiri si deziluzii, cu ratari si cu greseli. Singurul lucru constant e ca mereu te ridici si mergi mai departe. Indiferent cum.

Cel mai bine a sintetizat asta Stallone intr-unul din filmele ulterioare ale seriei. …It will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me or nobody is going to hit as hard as life. But it ain’t about how hard you hit, it is about how hard you can get hit and keep moving forward, how much can you take and keep moving forward. That’s how winning is done!”

http://www.youtube.com/watch?v=V1tXhJniSEc&feature=player_embedded

Intr-adevar, singurii invingatori sint cei care se ridica mereu de la pamint, indiferent cit de greu au fost loviti si lupta mai departe. Pentru ca nu se recunosc invinsi. Pentru ca au puterea de a suporta insuportabilul. Pentru ca nu cunosc abandonul.

Insusi filmul e un omagiu adus lui Stallone. A luptat ca el sa fie actorul principal, desi putea ramine doar scenarist. A luptat ca filmul sa fie in regula (pur si simplu a modificat scenariul cind s-au facut gafe de productie – pe principiul ca daca primesti lamii, fa-ti limonada din ele! – de exemplu scena in care mituieste un paznic de patinoar pentru a patina in afara programului e modificata. Nu au fost bani pentru angajarea figurantilor pentru o scena obisnuita de patinaj. Si a iesit o scena mult mai buna doar cu el si Talia Shire!). A luptat impotriva politicilor de studio si a celor ce se stiau experti in domeniu. Si a cistigat. Si la box office si la meritul artistic. 3 Oscaruri si vreo 11 nominalizari.

Eye of the tiger e din Rocky III. Partea din film e aici:

http://www.youtube.com/watch?v=LqjbwA8JDW4&feature=related

Iar una din cele mai bune secvente de antrenament muncit, muncit din tot sufletul, e aici:

http://www.youtube.com/watch?v=DP3MFBzMH2o&feature=related

Titlul ei e semnificativ: going the distance. Pentru ca Rocky marturiseste foarte calm ca nu intentioneaza sa cistige lupta, e constient de marea diferenta de clasa intre el si campionul mondial. Dar vrea sa nu fie scos din ring inainte de clopotul final, sa demonstreze ca nu e un amarit de golan din periferia Philadephiei. Sa arate, pentru el, ca poate mai mult de atit. Ca poate reusi acolo unde boxeri cu staif au esuat. Si atunci antrenamentul lui nu mai e pentru a-l nimici pe adversar ci devine o lupta cu tine insuti pentru a te depasi pe tine. Pentru a deveni mai bun. Pentru a arata ca esti mai bun. Abia cind concurezi cu tine insuti iti afli adevarata valoare.

Iar meciul din finalul filmului este o parabola fara cuvinte. Nu imi place boxul. Dar indirjirea cu care Rocky refuza mereu sa se recunoasca invins este superba! Si se ridica mereu si loveste. Si loveste. Si toti stiu cine e adevaratul invingator. Inclusiv adversarul care, la fel de rau ca si viata, nu mai ofera un rematch… Si nu conteaza pentru ca Rocky a invins, a cistigat lupta cu el insusi, a rezistat pina la sfirsit iar dragostea lui e alaturi.

Nu-i asa ca e frumos? si toate astea se bazeaza pe incapatinarea de a nu te considera invins inca inainte de a incepe lupta! Pe incapatinarea de a o duce pina la capat.

Eye of the tiger….

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s