Once upon a time….


A fost odata ca niciodata….

V-ati intrebat de ce povestile au o formula de inceput? Si de ce e repetitiva si autoneganta?

Poate pentru ca povestile frumoase nu isi au locul in viata reala? Sau cel putin asa sintem mereu lasati sa credem! Viata reala e dura. De acord. E complicata. De acord. E grea. De acord. Din aceste cauze nu poate fi frumoasa! FALS!

Viata reala este frumoasa. Doar noi nu stim sa o vedem astfel. Ne doare orice si nu avem timp sa privim si partea buna a lucrurilor. Exemplu – acum vreo trei ani am plecat din Vaslui spre Iasi, seara tirziu. Cer senin, de primavara. Se vedeau stelele in toata splendoarea lor. A durat 10 minute trasul pe dreapta, urmaritul stelelor si 10 minute de simtit bine. Eram trei. Trei oameni care, pret de zece minute, au oprit mizeria si au preferat sa vada partea frumoasa.

Intotdeauna putem alege sa vedem partea aceasta frumoasa. Exista o zicala romaneasca, foarte bine spusa si foarte bine ignorata – cu capul in nori si cu picioarele pe pamint. Stim foarte bine ca ne e greu tuturor. Si totusi refuzam sa zimbim. Refuzam sa ridem. Refuzam sa ne bucuram. Refuzam sa traim din plin, ca si cum nu ar exista si miine…

Aici pacatuim impotriva noastra. Ce ne impiedica sa ne bucuram de lucrurile simple? Ce ne impiedica sa ne bucuram de lucrurile frumoase?  Teama noastra de bine si frumos. Sintem un pic masochisti. Nu sintem invatati cu binele ca specie si atunci cind ne merge bine ne speriem: oare ce nu este in regula? oare ce pericol mai mare pindeste ascuns?

Cind eram adolescent am incercat realmente sa beau ceai dintr-o ceasca goala. Evident, nu am reusit (cit ii poti cere unui adolescent sa se concentreze 🙂 ). Dar am invatat ceva din lectia respectiva: nu conteaza ce e in cana ci ceea ce vrei tu sa fie. Daca vrei sa fie ceai, va fi ceai. Daca vrei sa fie sirop de ricin, va fi sirop de ricin.  Noi alegem. Ceasca este de fapt goala, intotdeauna.

Daca azi as incerca din nou sa beau din ceasca goala nu stiu daca as reusi. Dar stiu sigur ca as incerca, as incerca din toata fiinta mea. Pentru ca viata e atit de frumoasa daca o iei asa cum e… Poti sa nu ai nimic de mincare sau de imbracat si totusi sa fii fericit… Poti sa nu ai pe nimeni de iubit si totusi sa fii fericit… Poti sa iubesti si sa nu fii iubit si totusi sa fii fericit…

Fericirea si bucuria vin din tine. Poate suna naiv dar nu este. Cineva te-a inselat. Ei si? Cineva te-a dezamagit. Ei si? Cineva te iubeste. Aceste trei cuvinte conteaza – cineva te iubeste. Poate azi nici nu il/o cunosti. Ei si? E inevitabil sa il/o cunosti.

Viata e plina de surprize. De necunoscut. Poti naviga pe linga mal, in relativa siguranta. La primul semn de furtuna tragi la mal si astepti sa treaca. Sau poti intinde mindru pinzele si infrunti uraganele in larg. Depinde doar de tine. Dar bucuriile adevarate se afla in larg, acolo unde e necunoscutul, Indiile, bogate in mirodenii, aur si matase.

Just raise your sails!

Reclame

4 thoughts on “Once upon a time….

 1. Frumoase randuri si incurajante ,numai ca suntem zdobiti zi de zi de rautati,mizerie,invidie si e foarte foarte greu sa mai vezi stelele sau un pom inflorit si uitam sa ne bucuram ca avem un copil sanatos…nu noi vrem sa aiba nimai note de zece.

 2. Afla ca eu chiar m-am intrebat de ce de fiecare data ,,A fost odata ca niciodata”. Si iata raspuns : pentru ca niciodata o intamplare nu se petrece de doua ori la fel , nici macar cu aceiasi oameni.
  Si zici ca… nu sunt fericit/a ca te iubesc ci… de fericit/a ce sunt te iubesc ?
  Dar …daca ,,este inevitbil sa o/il intalnesti” , o fi inevitabil si sa ramai cu gandul la o iubire care ar fi putut sa fie (sa zicem)?
  Asta…asa ca tot ne inveti tu , aici,sa fim cu gandul la ce ne dorim si nu la ce nu ne dorim , mai ales cand este vorba de iubire (stiu eu ca asta a fost reperul tau).

  • Da,ştii bine…
   Întotdeauna poţi rămâne cu gândul la o iubire ce ar fi putut să fie dar nu a fost… Ei şi?
   Ceaşca e permanent goală, remember? Contează ce crezi tu că bei. Contează să vrei să fie bine. Contează să crezi din toată fiinţa ta că vrei să fie bine. Şi … va fi bine!
   Ai văzut vreodată oameni profund nefericiţi şi care să se bucure de dragoste? Pentru ei nici cea mai frumoasă poveste de iubire nu le va umple sufletul de bucurie… Pentru că văd piedicile şi nu ţelul… Pentru că se tem de petele albe de pe hartă pe care scrie Hic sunt leones… Pentru că uită să simtă bucuria pânzelor ridicate, a mirosului mării, a soarelui care străluceşte, a portului îndepărtat în care ajungi… Or fi şi uragane… dar ele nu ţin toată călătoria… Decât în mintea lor…

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s