twists of fate….


Dupa cum spuneam intr-o postare anterioara avem dreptul sa facem alegeri. Alegind reducem o serie de probabilitati la o realitate palpabila. Trebuie doar sa accepti si consecintele…
Ok, e frumos sa crezi ca ai posibilitatea de a alege. Problema e ca nu ai posibilitati infinite de a alege.
Principiul de incertitudine al lui Heisenberg. Alegi sa masori viteza si pierzi pozitia. Alegi sa masori pozitia si pierzi viteza. Dar electronul ramine electron, cu aceeasi sarcina fundamentala. Indistinct fata de orice alt electron.
Cu alte cuvinte avem mult mai putine cai de a influenta viitorul prin alegeri. Nu exista o infinitate de viitoruri. De fapt exista dar majoritatea sint prea putin diferite astfel incit le poti reduce la citeva clase.
In romanul sau despre calatorii in timp, Asimov si-a imaginat ca o serie de oameni fac permanent ajustari planetei intervenind in lantul cauzal si ferind omenirea de pericole gen holocaust nuclear. Efectul advers era lipsa calatoriilor spatiale. Lantul cauzal oferit era : mutarea unui recipient in debara, neluarea lui, defectarea masinii, ratarea unui curs esential si lipsa dezvoltarii aparatului stiintific necesar pentru calatoria spatiala.
Exista o greseala, totusi. Nu avem un singur electron. Nu avem un singur om capabil sa dezvolte o teorie (fapt demonstrat de nenumaratele descoperiri paralele) ci doar o un moment in care descoperirea devine posibila (fara Galilei nu ar fi fost Newton! Degeaba a fantazat Bacon despre masini zburatoare – nu avea sistemul stiintific necesar). Apoi un electron, sau altul, fac descoperirea.
Ceea ce putem alege e sa fim acel electron.
Deciziile noastre influenteaza minimal destinul tuturor. Fiecare atom din Terra contribuie la gravitatie. Scoti unul si, teoretic, gravitatia se modifica. Foarte putin dar se modifica. Dar deciziile noastre ne influenteaza profund destinul personal. Aici lantul cauzal asimovian se aplica. Cuiva tot i-ar fi cazut marul in cap si ar fi scris despre gravitatie. Doar ca nu ar fi fost Newton. Iar Newton ar fi scris despre elasticitate. Sau ar fi ramas un obscur fizician, trecut la si altii in analele Royal Academy. Destinul sau personal ar fi fost cu totul altul.
Si peste toate astea revin la titlul blogului – twists of fate. Poti alege cit vrei. Incalculabilitatea universului face ca neprevazutul (citeste incalculabilul!) sa intervina – mecanismul e urmatorul: poti respecta toate regulile de circulatie si totusi poti deveni victima unui accident. Singura cale de evitare absoluta a accidentului e sa nu … circuli. Ceea ce e practic imposibil.
Poti alege sa ai o viata cit mai sigura. Si sa pierzi totul intr-un singur moment.
Poti alege sa iti traiesti viata. Cu bucurii, cu frustrari, cu victorii si infringeri. Cu iubire si fara iubire.
Cu momentul de fericire si cu gustul amar pe care ti-l lasa cind a trecut.
Poti alege sa nu te doara. Prea tare. Un pic de durere e buna, iti aduce aminte care e realitatea.
Ignorance is bliss.

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s