Riders on the storm…


Am plecat de la melodia celor de la The Doors … (un gind fugar – am citit in seara asta zeci de interpretari ale cintecelor din anii 60-70. Majoritatea se opreau la droguri, sex si incoerenta versificatorului. Curios, in majoritatea cazurilor, autorii nu au spus nimic. Un pic de mister nu face rau melodiei dar in cazul unor chestii devenite absolut clasice – Stairway to Heaven – oare isi mai are rostul… Briciul lui Occam spune sa elimini explicatiile iesite din comun… Atunci muzica era importanta iar cu capul plin de sex, alcool si droguri mai contau versurile? Multe au fost facute la plesneala si acum autorilor le-ar fi mai greu sa recunoasca acest lucru :)) ).
Revenind la calaretii pe furtuna… Na, traduc mot-a-mot. Cunosc povestea lui Jim Morrison.
Si povestea din versuri e simpla, banal de simpla – ca toate povestile frumoase si adevarate…
Nastere si aruncare in viata… Metafora – like a dog without a bone – superba! Mie imi sugereaza imaginea unui ciine fara scop (clasica imagine a catelului ce sta in cusca si roade osul – din Tom si Jerry. Fara os, nu are rost!). Si impresia imi este intarita de urmatoarea metafora – an actor out alone. Un actor fara public? Absolut inutil!
Strofa a doua – fara un scop, comportamentul devine deviant: un ucigas pe strada… Cu creierul squirming (doua sensuri – a merge ca un sarpe, serpuitor dar si, ca verb, a arata semne de umilire!) ca o … broasca! Broastele nu … serpuiesc. Logic pare mai apropiat sensul de umilit si sa te simti ca o broasca riioasa! Ei, suna bine?. Acu’ma lasa si pe mine inspiratia – sa iti iei o lunga vacanta, sa iti lasi copii sa se joace… aluzia e clara la familisti si la modelul american – cu vacante scurte si copii responsabilizati. Dar aluzia la un autostopist pus pe crima si la memoria dulce ce va muri, hmm… E clar ca un om fara scop poate capata un comportament deviant.
Noroc cu strofa a treia – girl, you gotta love your man! Fata hai, iubeste-ti omul!. Simplu, nu? S-au scris carti intregi despre rolul civilizator al femeii si educarea barbatului!! Ia-l de mina, fa-l sa inteleaga ca lumea depinde de iubirea voastra si ca cei ce se iubesc nu pier (fie prin poveste, fie prin copii, dupa gustul fiecaruia).
SI peste tot, faptul ca viata e o furtuna pe care trebuie sa o calaresti, sa mergi in ritmul ei dar tu esti cel care o conduce…
Riders on the storm…
Nu asa ar trebui sa fim cu totii? Sa uitam vorba cronicarului, ” Iară nu suntu vremile supt cârma omului, ci bietul om supt vremi„.
Si peste toate superba melodie:

http://www.youtube.com/watch?v=DKbPUzhWeeI&feature=related

Anunțuri

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s