Jean Mermoz


Pentru cei mai multi e un nume de subsol in cel mai bun caz. Unul din multii care au incercat si nu au reusit traversarea Atlanticului – ceea ce Spirit of St Louis a reusit.
Am avut privilegiul sa ii citesc bibliografia scrisa de Joseph Kessell, un excelent scriitor francez.
Poate a esuat in traversarea Atlanticului (a disparut in timpul zborului, impreuna cu intreg echipajul, victima a birocratiei…. in timp ce americanii i-au lasat pe toti nebunii sa incerce, autorizatia de decolare din partea franceza nu venea decit pentru hidroavioane – considerate sigure. Spirit of St Louis NU era hidroavion!).
Dar nu a esuat in viata. Imaginea descrisa de Kessell, emblematica pentru Mermoz – o plaja insorita, dimineata devreme, un gigant plin de muschi si de iubire, facind gimnastica cu o osie uitata de vreme, la nudul gol si strigindu-i scriitorului – „viata lunga si frumoasa pentru noi doi, batrine!”. Plin de joie de vivre…
Un adevarat erou al liniilor aeriene civile. Pionier in deschiderea liniilor postale aeriene dupa primul razboi mondial, atunci cind avioanele erau descoperite, facute din cirpe, lemn si piloti, atunci cind a zbura echivala cu a nu sti niciodata daca vei ateriza  pe aeroport sau pe primul teren viran pentru ca s-a stricat ceva… Atunci cind sacii cu posta erau atit de importanti incit pilotii aeropostalei au preferat sa arda bucati de avion pentru a se incalzi in desert decit scrisorile.. atunci cind a aduce cu o ora mai devreme visele oamenilor conta mai mult decit gloantele marocane, atunci cind pentru a demonstra ca se poate traversa Atlanticul cu posta Mermoz a decolat de 37 de ori intr-o zi pina cind a reusit, atunci cind pentru a traversa Anzii au aruncat din avion tot, inclusiv scaunele dar nici o scrisoare… Atunci cind Antoine de Saint Exupery a putut scrie Vol de Nuit… Atunci cind dorinta de a arata ca Franta este o natiune adevarata inventator, finantator si piloti au contribuit la construirea unui trimotor capabil sa traverseze Atlanticul… Atunci cind a fi om insemna ceva…
Este absolut marca sa examenul de angajare la compania Latecoere – prima sau job ca pilot civil. A executat in aer cele mai minunate acrobatii, folosind la maxim posibilitatile avionului. Si a fost respins. Didier Daurat, examinatorul, l-a caracterizat ca un „clown” si „periculos” – „aici avem nevoie de responsabilitate, nu de artisti” – citat inexact! Mermoz a sarit inapoi in avion si a decolat ca la carte, a executat un tur in aer apoi a aterizat la fel de cuminte ca un instructor cind zboara prima data cu un elev. A inteles perfect lectia si a predat-o mai departe tuturor pilotilor!
Cartea e superba pentru ca nu e scrisa sa epateze, sa glorifice. E scrisa ca o povestire a unei vieti. A unei vieti prea scurte dar plina de umanitate.
Si peste toate pluteste acea imagine a unui om ridicind o osie, pe malul marii, si bucurindu-se de viata….

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s