Are we?


Existam? Sintem reali? Sau sintem din categoria adevarurilor platoniciene – concepte suspendate si aduse in realitate, temporar, cit e nevoie de ele?
Cu toate ca ader partial (in lipsa de altceva mai bun) la teoria platoniciana in ceea ce priveste stiinta (corect spus la metoda neoplatoniciana) in viata de zi cu zi traim in alta lume: imperfecta, plina de mizerii si de neprevazut. Ei si ?
toate ne sint date? Nu, ele exista si in absenta noastra. E vina mea ca trenul intirzie 15 minute? Adeptul lantului cauzal ar zice: da, pentru ca ai votat, ai ales samd. Adeptul statisticii ar zice: nu, pentru ca esti neglijabil statistic. Adeptul termodinamicii ar adauga: ba da, dar intr-o cantitate neglijabila si esti la fel de vinovat ca si ceilalti pasageri, aveti aceleasi grade de libertate! adeptul fizicii cuantice dure ar zice: nu, pentru ca nu exista o legatura cauzabila calculabila din cauza incertitudinii actiunilor.
Raspunsul corect: da si nu? Ei bine, da. Precum pisica lui Schrodinger – nu stim ca e moarta sau vie. Asa ca nu putem sti cit de PUTERNIC influenteaza viata prezenta sau absenta noastra – cele doua stari nu pot coexista simultan in lumea macroscopica. Astfel incit putem spune ca toate ne sint date dar si putem sa le influentam. E impacarea fundamentala dintre predestinare si liberul arbitru. Cele doua cai sint superpozabile si ceva face diferenta intre ele, trimitind in realitate fie una, fie alta. Cine o face? Noi, pentru ca noi hotarim ce vom face. Luam decizii. Si prin faptul ca luam decizii, existam. Adevarurile platoniciene exista in lumea lor. Noi existam aici, intr-o lume imperfecta. Pe care putem alege sa o perfectionam sau sa o abandonam.
Cuget deci exist? Nu. Decid, deci exist!
Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s