Despotismul …. luminat


Mi-a oferit cineva tema asta. Hai sa brodez un pic pe tema asta.

Exista? E necesar? E folositor? E nociv?

Sa definim un pic notiunea de despotism. Etimologic are o origine ok (titlul medieval, ca oricare altul). Insa din secolul XIX a ajuns sa semnifice o forma de conducere la bunul plac al liderului sau, cel mult, al oligarhiei din jurul lui.

Montesquieu  a fost cel care i-a dat aceasta conotatie. Atunci sa vedem ce diferenta este intre monarhie si despotism. Monarhia guverneaza pe baza unui set de legi. Vechi, noi dar legi. Chiar si atotputernicul Ludovic al XIV – lea, absolutist, era legat de legi. Nici macar Napoleon nu a fost despot, a guvernat dupa un set de legi (pe care le mostenim si azi – Codul Civil are la baza Codul sau, cel despre care spunea ca daca ar fi sa aleaga o singura realizare aceasta ar fi cea care l-ar consacra definitiv pentru posteritate – si, ca de obicei, a avut dreptate).  Nici macar Ceausescu nu a fost despot – a respectat un set minimal de legi…

Despotii autentici se apropie de dictatori. Uneori se confunda. Stalin a fost un despot. Singura sa regula era siguranta personala. A schimbat legile asa cum a dorit. Putin tinde spre despotism. Dar nu va reusi sa ajunga acolo, e mult prea impotriva curentului general. Un alt despot, celebru, e faraonul egiptean. Puterea sa absoluta, in special in cadrul primelor dinastii, este de necontestat. E atit de puternica incit un faraon ca Akhenathon e capabil sa rastoarne un intreg sistem teologic, sistem ce sustinea divinitatea faraonului si continea sursa puterii sale, si sa il inlocuiasca cu un sistem teologic in care faraonul este doar marele preot al divinitatii unice. Iar egiptenii sa il asculte pentru ca daca il ascultau respectau vechea religie iar daca nu il ascultau, insemna ca nu isi respecta vechea religie…

Ei si acum ajungem la despotismul luminat. E ruda buna cu monarhii absolutisti iluministi (hmm. In lipsa de alti termeni – monarhii nu erau absolutisti – nu puteau face orice doreau – mai ales nu se puteau finanta usor – vezi Revolutia Franceza. Dar erau constienti de evolutia societatii si de necesitatea trecerii de la feudalism la societatea moderna – lucru desavirsit de Napoleon. Reformele secolului XVIII au acest scop: renuntarea la feudalism, de fapt la societatea cu privilegii feudale si introducerea noilor surse de venit – burgheze in tesatura statului, implicit folosirea imensului potential al burgheziei industriale si al cetatenilor liberi si educati, mai ales pentru ca aristocratia clasica, de tip feudal, nu mai poate sustine mecanismele statului, fiind insuficienta si conservatoare dar mai ales pentru reducerea rolului militar odata cu introducerea armatelor regulate).

Teoretic un despot luminat e binevoitor. Adica isi exercita puterea discretionar (nu tolereaza nesupunerea) dar binevoitor, in speta, promovind bunastarea si securitatea personala a  supusilor… Frumos, nu? Asigura mentinerea unei societati quasi libere in ceea ce priveste lucrurile neesentiale pentru securitatea sa personala (sa ne intelegem, aici intra si mica oligarhie ce il ajuta la guvenare).

Dar, daca e sa o luam istoric, orice societate nelibera are mari dezavantaje fata de cele libere. E adevarat, dictaturile reactioneaza mai repede. Uneori mai eficient pe termen scurt. Avantajul scurtimii lantului de comanda si decizie. Dar pe termen mediu si lung cistigul este de partea societatilor libere (e o diferenta intre libere si democratice dar asta in alt post). Pentru ca energia oamenilor liberi este intotdeauna mai greu de adunat dar depaseste de la distanta ceea ce se poate obtine in dictatura/despotism. Intotdeauna.

De la razboaiele greco-persane, trecind prin imposibilitatea recladirii Imperiului Roman de Apus, prin razboiul anglo-olandezo-spaniol, Razboiul american de independenta samd pina la Razboiul Rece. Si dupa. Societatile libere cistiga. Nu exista exceptie! Doar timp pierdut!

Reclame

Dacă ai ceva de spus, comentează!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s